Lemon Meringue Bars

Een lemon meringue pie is een absolute klassieker, die de perfecte combinatie is tussen zoet en zuur. Deze bars, oftewel repen, smaken hetzelfde maar zijn een stuk makkelijker te maken en ze smaken stuk voor stuk als een klein stukje zomer.

Aantal stuks: 25-35
Soort gerecht: zoet tussendoortje
Bereidingstijd: 20 minuten voorbereiden + 2 x 15 minuten oventijd

Ingrediënten

  • Voor de bodem
  • 115 gram zachte boter
  • 100 gram suiker
  • 185 gram bloem
  • ¼ tl zout
  • ¼ tl bakpoeder
  • 1 tl citroenrasp
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 eidooiers (bewaar de eiwitten voor de toplaag)

Voor de vulling

  • 1 blikje (397 gram) gecondenseerde melk
  • rasp van 2 citroenen
  • 125 ml citroensap (ongeveer 4 citroenen)

Voor de toplaag

  • 3 eiwitten (over van de eieren voor de bodem)
  • 100 gram suiker
  • 1 tl citroensap

Tip: Het deeg is nogal plakkerig. Maak je handen daarom een beetje nat zodat je het met je vingers goed over de bakvorm kunt verdelen en aandrukken.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakvorm van 23 x 33 cm licht in en bedek hem helemaal met bakpapier. Zet opzij.

Maak de bodem

  1. Doe de boter en suiker in een ruime kom (of de kom van je standmixer) en mix deze tot het mengsel luchtig is en licht van kleur. Meng in een andere kom de bloem met het zout, bakpoeder en de citroenrasp door elkaar.
  2. Voeg de eidooiers en vanille-extract toe aan het botermengsel en mix dit er goed door. Voeg dan het bloemmengsel toe en mix nog even tot het net aan vermengd is.
  3. Stort het deeg in de beklede bakvorm en verdeel het over de bodem.  Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven voor 10-15 minuten tot hij goudbruin is. Haal de vorm uit de oven en zet even opzij. Laat de oven wel aan staan op 175 graden.

Maak de vulling

  1. Terwijl de bodem een beetje afkoelt, ga je verder met de vulling. Doe hiervoor de gecondenseerde melk in een kom met de citroenrasp en het sap. Roer het met een garde goed door tot je een egaal mengsel hebt. Schenk dit mengsel over de iets afgekoelde bodem en zet nog even opzij.

Maak de toplaag

  1. Zorg dat je kom helemaal vetvrij is. Je kunt hiervoor zorgen door hem in te wrijven met een keukenpapiertje met citroenpapier. Doe de eiwitten met het citroensap in de kom en mix deze net zolang tot ze schuimig zijn. Voeg dan één derde van de suiker toe. Zo gauw dit is opgenomen, voeg je het volgende deel toe tot alle suiker is opgenomen. Je meringue is klaar wanneer je glanzende, stevige pieken ziet.
  2. Verdeel de meringue over de bakvorm. Strijk het glad en maak dan met je spatel piekjes voor een mooi effect. Zet de bakvorm nu nogmaals 15 minuten in de voorverwarmde oven. De bars zijn klaar wanneer de meringue-laag goudbruin van kleur is. Laat de bars eerst een half uurtje in de vorm afkoelen en verplaats ze daarna naar een taartrooster. Snijd de volledig afgekoelde koek in 25 grote of 35 kleinere bars.

 

Eet smakelijk!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen