Geroosterde kalkoen | Hoofdgerecht Kerst

In de Verenigde Staten wordt een geroosterde kalkoen meestal gegeten tijdens een andere feestdag, namelijk Thanksgiving. Maar wij vinden het voor de kerstdagen net zo feestelijk! Het ziet er spectaculair uit, zo midden op tafel, en die kalkoen is echt veel makkelijker om te maken dan je misschien denkt. Hij moet wel even in de oven, dus houd daar wel rekening mee als je de planning voor het kerstdiner maakt. Maar als je dan deze kalkoen op tafel zet, weet je wel waar je het voor hebt gedaan!

Soort gerecht: hoofdgerecht
Aantal personen: 6-8
Bereidingstijd: 15 minuten voorbereiden + 2-2,5 uur oventijd

Ingredi├źnten

kalkoen van ca. 5 kilo
zout en peper (versgemalen is het lekkerst!)
bosje verse tijm
1 citroen
bol knoflook
50 gram boter, gesmolten

Verder heb je nodig
grote braadslede met rooster
bindtouw

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg de kalkoen op het rooster in de braadslede.
  2. Maal vers zout en peper aan de binnenkant van de kalkoen. Snijd de citroen in twee├źn, was de tijm en halveer ook de bol knoflook (pellen is niet nodig). Stop de twee helften citroen, de twee knoflookhelften en het bosje verse tijm in de binnenkant van de kalkoen.
  3. Bind de poten van de kalkoen bij elkaar met het bindtouw. Bind ook de vleugels goed vast. Bestrijk nu de hele vogel met de gesmolten boter en maal hier ook zout en peper overheen. Zet de braadslede dan onderin de voorverwarmde oven.
  4. Rooster de kalkoen in 2 tot 2,5 uur gaar. Bedruip hem elk half uur met de sappen die onderin de braadslede terecht komen. Dit doe je door met een pipetje (te koop bij de meeste kookwinkels) de sappen op te zuigen en ze over de kalkoen heen te gieten. Dit houdt het vlees mals en sappig.
  5. De geroosterde kalkoen is klaar wanneer er helder sap uit komt wanneer je tussen de poot en de dij snijdt/knipt. Haal de braadslede dan uit de oven, doe er aluminiumfolie over en laat hem zo 20 minuten rusten. Leg hem daarna op een mooie schaal en serveer.

Eet smakelijk!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen