Eendenborst met peer en port | Kerst hoofdgerecht

Een heerlijk hoofdgerecht voor de kerstdagen of een bij een romantisch avondje. De wildsmaak van de eendenborst in combinatie met de port maakt het een kerstwaardig gerecht waar je zeker indruk mee zal maken. Pas op: de saus is zo lekker dat je hem met een rietje zal willen opdrinken.

Soort gerecht: hoofdgerecht
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediƫnten

4 peren
sap van 1 citroen
200 g waterkers
4 eendenborstfilets
2 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
zout en peper
200 ml rode port
1,5 el balsamicoazijn
1 el roomboter

Bereiding

  1. Schil de peer en snij in dunne plakjes. Besprenkel ze met een beetje citroensap, zodat ze niet verkleuren. Verdeel de gewassen waterkers over de borden en leg daar de plakjes peer dakpansgewijs bovenop. Nu staat dit vast klaar en is alle aandacht voor de eend en saus.
  2. Snijd de vetzijde van de eendenborst kruislings in met een scherp mes. Ongeveer 1 cm diep, maar niet door het vet heen snijden. Bestrooi dan beide kanten met de tijm, peper en zout.
  3. Verhit een koekenpan zonder boter of olie. Er komt genoeg vet van de eendenborst af. Leg de eendenborstfilets met de vetkant in de pan en bak ze zo eerst 5 minuten zodat het vet grotendeels wegsmelt en deze kant knapperig wordt. Draai de filets dan om en bak de andere kant nog 2 minuten. (De eendenborst blijft zo roze van binnen. Wil je hem liever doorbakken, bak hem dan nog 3 minuten langer).
  4. Haal de eendenborstfilets uit de pan en laat ze rusten onder aluminiumfolie.
  5. Laat de pan op het vuur staan en voeg hier de port aan toe. Laat deze een paar minuten inkoken, samen met de balsamicoazijn. Voeg naar smaak peper en zout toe en maak de saus af met de boter (dit noem je monteren).
  6. Snijd de eendeborstfilets in plakjes, leg ze op de borden en schenk hier wat van de saus over. Serveer de rest van de saus apart.

Eet smakelijk!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen