Een fijne variatie op je dagelijkse aardappels, groente en vlees is Cottage Pie. Heerlijk gekruid gehakt met wortel en bleekselderij onder een romige laag aardappelpuree. Daar kom je die koude, donkere avonden wel mee door!
Aantal personen: 4
Soort gerecht: hoofdgerecht
Bereidingstijd: 30 minuten bereiden + 30 minuten in de oven
Ingrediƫnten
Voor de aardappelpuree
900 gram iets kruimige aardappelen
4 eetlepels roomboter
1 eetlepel mosterd
75 gram geraspte witte cheddar of oude kaas + extra om te bestrooien
2 eidooiers
100 ml melk
Voor de vulling
500 gram rundergehakt
2 wortels, in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
2 sjalotten, gesnipperd
1 blikje tomatenpuree (70 gram)
4 eetlepels worcestershiresaus
1 takje verse rozemarijn
1 laurierblad
1 eetlepel gedroogde tijm
zout en peper
boter of olie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ruime ovenschaal in.
- Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af en gebruik een stamper om ze zo fijn mogelijk te maken. Voeg boter, melk, mosterd en eidooiers toe en meng alles goed door elkaar heen. Roer als laatste de kaas door de puree heen en breng op smaak met zout en peper. Zet even opzij.
- Verwarm een eetlepel olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak het gehakt hierin rul. Voeg dan de gesnipperde sjalotten toe en bak dit even mee. Doe de laurier, wortel en bleekselderij in de pan en bak het geheel nog een minuut of 10 tot de groentes zachter zijn geworden. Voeg de tomatenpuree en worcestershiresaus toe, samen met de tijm en rozemarijn en breng alles op smaak met zout en peper. Verwijder het laurierblad en schep het mengsel nu in de ingevette ovenschaal.
- Neem een spuitzak en vul deze met de aardappelpuree. Spuit bolletjes puree boven op het vleesmengsel in de ovenschaal zodat de gehele bovenkant bedekt is. Verdeel de extra geraspte kaas over de puree en zet de ovenschaal 30 minuten in de oven. Je Cottage Pie is klaar wanneer de bovenkant goudbruin van kleur is.
Eet smakelijk!
Tip: Geen spuitzak in huis? Verdeel dan de aardappelpuree gewoon met een lepel over de ovenschaal. Maak met een mes of vork kleine piekjes van de puree, die worden extra knapperig.
Variatietip: Vervang de aardappels eens (gedeeltelijk) door zoete aardappels voor een koolhydraatarme variant. Of gebruik paddenstoelen in plaats van gehakt voor een vegetarische Cottage Pie.
Geniet
Laat je inspireren door de Recepten van de markt.