Deze week zijn we op vakantie in het prachtige Denemarken! Ben jij er dit jaar ook te vinden? Of wil je na je vakantie wat typische Deense gerechten op tafel toveren? Dan kun je wel wat met deze vijf typische én o zo lekkere Deense gerechten. Maar dan van jouw favoriete markt.
De Deense keuken
Zó anders dan de Nederlandse keuken is die van Denemarken eigenlijk niet. Je vindt er veel vlees, vis en aardappelen op het menu. Die vis en vlees bakken en braden ze niet alleen. Je komt er ook veel gezouten en gerookte varianten tegen. Gerookte paling is een echte delicatesse en kun je dus eigenlijk niet overslaan.
En hoe zit dat dan verder met die Deense gerechten? We noemen er vijf op. Wil je er zelf mee aan de slag? Op jouw favoriete markt haal je de ingrediënten. En dan is het uitproberen geblazen. Nyd dit måltid!
Smørrebrød
Om maar te beginnen met een hele traditionele. Smørrebrød wordt veel als lunch gegeten. Het zijn een soort boterhammen. Maar dan wel met een mega upgrade, vergeleken met die Nederlandse boterham met kaas. Traditioneel wordt deze gegeten met roggebrood, maar voor de fans van ander brood is er vaak ook een optie. Het beleg van smørrebrød ‘moet’ uit een combinatie van minimaal drie onderdelen bestaan. En daar kan veel op gevarieerd worden. Vlees, vis, saus, garnalen, fruit… you name it! Je bent dus wel even zoet (of hartig) als je zoveel mogelijk combinaties wilt proberen.
Flæskesteg
Nog zo’n mooi Deens woord voor nog zo’n heerlijk traditioneel recept. Flæskesteg betekent simpelweg geroosterd varkensvlees. En dat is het ook. Maar wat maakt het dan tot een van de meest typische Deense gerechten? De korst is heerlijk krokant en hij wordt bereid met laurierbladeren. Flæskesteg wordt veel met Kerst gegeten. Maar aangezien dat nog even duurt, kun je vaak ook een flæskesteg scoren op een van de marktjes in het land. Vaak krijg je hem dan in een broodje met groenten en mayo.
Leverpostej
Deze Nederlandse betekenis kun je misschien wel raden. In Denemarken vind je bijna overal wel heerlijke traditionele leverpastei. Het is een mix van varkenslever, boter, ei, melk, ui en kruiden. Je komt het in zowel restaurants als in supermarkten tegen in Denemarken en je kunt ‘m zowel warm als koud eten. Dit is trouwens ook een hele populaire voor op een sneetje smørrebrød.
Fiskefrikadeller
Ook de fiskefrikadeller kun je niet skippen tijdens je vakantie in Denemarken. Dit is een soort viskoekje van kabeljauw. Hoewel deze vissoort op verschillende manieren wordt bereid, is dit toch wel één van de favorieten in het land. De kabeljauw wordt gemengd met ui, citroensap, dille en peterselie en vervolgens in de pan gebakken. Vaak wordt deze frikadeller gegeten met aardappelen en verse groenten.
Paling
Zoals we al zeiden is gerookte paling een echte delicatesse in Denemarken. Maar ze hebben meer manieren om hun verse paling te bereiden. Gebakken paling, of paling geserveerd in een vissoep of visfondue kom je veel tegen. Vaak wordt paling geserveerd met aardappelen. Of natuurlijk op een broodje paling met ui, witte saus, peper en zout.
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.