10x Kerstmarkten in Duitsland

Heerlijk toch, al die mooie lichtjes op een donkere winteravond? De kerstmarkt is al jaren een begrip. En hoewel we daar in Nederland tegenwoordig weinig tekort komen, zijn ze er in onze buurlanden Duitsland en België nog wel het beste in. Laten we eerlijk zijn, het is natuurlijk extra leuk om er een weekendje weg van te maken. En dan lekker met een glühwein en een stukje curryworst naar het kerstkoor luisteren. Maar waar en wanneer? We zetten tien toppers op een rijtje. Deze keer toppers van Kerstmarkten in Duitsland. Allemaal maximaal 150 kilometer van het midden van ons eigen kikkerlandje – Utrecht.

Kerstmarkt Kleve – Ongeveer 80 km van Utrecht | 29 november t/m 8 december

Kerstmarkt Xanten – Ongeveer 100 km van Utrecht |22 november t/m 22 december

Kerstmarkt Wesel – Ongeveer 115 km van Utrecht | 30 november t/m 1 december

Kerstmarkt Moers – Ongeveer 125 km van Utrecht | 21 november t/m 22 december

Kerstmarkt Neuenhaus – Ongeveer 135 km van Utrecht | 30 november t/m 1 december

Kerstmarkt Duisburg – Ongeveer 135 km van Utrecht | 14 november t/m 30 december

Kerstmarkt Oberhausen – Ongeveer 140 km van Utrecht | 15 november t/m 23 december

Kerstmarkt Bad Bentheim – Ongeveer 140 km van Utrecht | 6 t/m 8 december

Kerstmarkt Essen – Ongeveer 150 km van Utrecht | 15 november t/m 23 december

Kerstmarkt Dusseldorf – Ongeveer 150 km van Utrecht | 21 november t/m 30 december

Weet jij zelf nog een fijne kerstmarkt in Duitsland? Laat het ons dan zeker even weten! We horen sowieso graag wat jullie favoriete markt in Duitsland is!

3 x Hapjes voor Sinterklaasavond (van de markt)

Op pakjesavond, oftewel Sinterklaasavond wil je natuurlijk niet urenlang in de keuken staan. Dan ligt de focus bij het uitpakken van cadeautjes, het voorlezen van gedichten en lachen om surprises. Precies daarom besloten wij het jullie iets gemakkelijker te maken met deze recepten. Je kunt bijna alle ingrediënten gewoon op je favoriete markt halen en de hapjes eet je tijdens het uitpakken van de presentjes gewoon op. Prima geregeld toch?

Fully loaded nacho’s

Dit recept valt echt onder de categorie ‘hapjes’, want elke hap die je neemt zit bomvol smaak. Je hebt niet eens een eigen bord nodig, want je kunt gewoon de ovenschaal op tafel zetten en er zo van eten. Dikke aanrader dus!

Camembert uit de oven

Gek op kaas? Dan is dit jouw recept! En zo ontzettend simpel. Hier ga je echt vrienden voor het leven mee maken. Klaar in no time, dus meer tijd over om die ellenlange gedichten voor te lezen :).

Turks brood met dips

Tja, dit is niet echt een recept, maar wel een hele dikke tip van ons! Want hoe fijn is het als je gewoon lekker vers brood van de markt haalt en daar lekkere dips en smeersels bij serveert? Denk dan bijvoorbeeld aan Turks brood, dat je nog even een paar minuutjes afbakt in de oven. Haal dan meteen wat tapenades, verse aioli, hummus en pesto op de markt. Misschien nog wat olijven, een lekker stuk oude kaas en wat chorizo misschien? Je hoeft namelijk echt niet elke avond de sterren van de hemel te koken. Een keertje lekker makkelijk doen mag best! Zeker als je zo’n gezellige Sinterklaasvond samen viert.

Wij wensen jullie allemaal alvast heel erg veel plezier!

Fully loaded nacho’s

Dit recept is echt zo ontzettend lekker en ook nog eens heel gemakkelijk. Wat wil je nog meer? De combinatie van knapperige tortilla chips a.k.a. nacho’s, gesmolten kaas, zoete tomaat, pittige jalapeno’s en romige sour cream. Begin je al te watertanden? Goed zo! Dan ga je dit recept vast en zeker eens maken. Zeker doen hoor!

Soort gerecht: snack
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 10 minuten voorbereiden + 10 minuten oventijd

Ingrediënten

1 zak tortilla chips (nacho’s)
2 tomaten, zonder zaadlijsten en in kleine blokjes
blik zwarte bonen, uitgelekt
pot met ingemaakte schijfjes jalapeno
150 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld cheddar)
2 takjes verse koriander, fijngehakt
potje zure room
eventueel guacemole of salsa

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal licht in met olie.
  2. Leg eerst een laagje tortilla chips in de schaal, maar zorg dat ze elkaar niet teveel overlappen. Schep een kwart van de tomatenblokjes, een kwart van de zwarte bonen en wat schijfjes jalapeno naar smaak over de chips.
  3. Dek af met een nieuwe laag van de tortilla chips en ga zo door tot de schaal gevuld is en je geen ingrediënten meer over hebt. Strooi de geraspte kaas over de nacho’s schotel heen en zet deze 10 minuten in de voorverwarmde oven of totdat de kaas goed gesmolten is.
  4. Garneer de nachos met de fijngehakte koriander en serveer met zure room en eventueel guacemole of salsa.

Eet smakelijk!

Camembert uit de oven 

Warme camembert om je brood in te dippen. Hier kan je je liefje echt gelukkig mee maken. Dit is de showstopper van de borrelplank en zal zorgen voor mooie herinneringen.

Soort gerecht: voor op de borrelplank
Aantal personen: 2-4
Bereidingstijd: 5 minuten voorbereiden + 15 minuten oventijd

Ingrediënten

2 tot 4 personen
Bereidingstijd 20 minuten
1 camembert
1 takje rozemarijn
1 teen knoflook
Scheutje olijfolie
1 ciabatta

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd het dakje van de kaas af. Dit gaat echt alleen over de korst, zodat het binnenste deel van de kaas bloot komt te liggen.
  3. Prik met een scherp mes gaatjes in de kaas en duw hier stukjes rozemarijn en knoflook in. Bedek de kaas dan nog met een scheutje olijfolie.
  4. Meestal zit de camembert in een houten bakje. Zo ja, doe de kaas terug in het bakje en zet dit op een stukje bakpapier in de oven. Heb je toevallig eentje zonder houten bakje? Geen probleem, dan kan de kaas gewoon in een ovenschaaltje.
  5. Bak de camembert 15 minuten in de voorverwarmde oven. Leg na 7 minuten ook de ciabatta in de oven, zodat deze lekker knapperig wordt.
  6. Haal de kaas en ciabatta uit de oven en snijd het brood in plakjes. Deze kan je nu in de gesmolten kaas dippen.

Eet smakelijk!

Vier jij Sint Pannekoek mee?

Wat doe jij op 29 november? Is het voor jou gewoon een dag zoals elk ander? Dan is het misschien wel leuk om te weten dat elk jaar op 29 november een belangrijke Nederlandse pannenkoekendag wordt gevierd: Sint Pannekoek. Nooit van gehoord? Dat kan zeker. Hoewel het al zo’n beetje opkwam in 1986. En dan wel dankzij niemand minder dan striptekenaar Jan Kruis. Misschien ken je ‘m van de strips van Jan, Jans en de kinderen. In die strips is de Sint Pannekoek feestdag (en legende) ook ontstaan.

Pannenkoek op je hoofd

Maar wat is Sint Pannekoek dan precies? Het idee is simpel. Je legt een pannenkoek op je hoofd en zegt: “Wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!” Volgens Jan Kruis bakt de vrouw des huizes een grote stapel pannenkoeken. Zodra de vader later thuiskomt, legt iedereen een pannenkoek op zijn of haar hoofd en wenst hem een vrolijke en gezegende dag. “Een oud Rotterdamse traditie” blijkt. Allemaal leuk en aardig, maar wellicht vraag je je af waarom? Het is nu eenmaal verschenen, mensen vonden het leuk en het is vervolgens een traditie geworden.

1899

Later, in 2015 werd de legende nog wat uitgebreider met “het evangelie van Sint Pannekoek.” Een legende over… juist ja, die desbetreffende Sint Pannekoek.

Het verhaal gaat dat Monniken in 1899 aan tafel zaten. Ze waren niet heel rijk dus iedereen kreeg één pannenkoek waar ze heel blij mee waren. De oude abt aan het hoofd van de tafel keek helaas niet te vrolijk. Toen een jonge monnik genaamd Gerrit vroeg waarom, antwoordde de oude man dat hij het zo koud had op zijn hoofd. Tijdens de maaltijd was het verboden om een kap op te zetten dus dat was helaas geen optie. De jonge monnik Gerrit stond op en legde zijn lekker warme, maar enige, pannenkoek op het hoofd van de oude man. Een goede daad, die we nu dus nog steeds nadoen.

Viering

Jan Kruis heeft zeker iets teweeg gebracht! Sint Pannekoek wordt in Rotterdam en Groningen nog gevierd, soms ook in restaurants. Ook wordt daarbij vaak geld ingezameld voor het goede doel. Natuurlijk wordt er ook zat mee gedaan op social media. Met de hashtag #sintpannekoek kun je veel leuke pannenkoek-op-hoofd foto’s vinden.

Panne of pannen?

Klopt ja, in dit verhaal wordt pannekoek geschreven, maar om een goede reden. Simpelweg omdat dit de oude spelling van het woord pannenkoek is. De ‘oude feestdag’ heeft dus nog gewoon die naam.

Vier jij (vanaf nu) ook Sint Pannekoek? Met traditionele pannenkoeken of misschien wel met heerlijke Amerikaanse pancakes? Hoe dan ook, geniet ervan!

20x Kerstmarkten in Nederland

Heerlijk toch, al die mooie lichtjes op een donkere winteravond? De kerstmarkt is al jaren een begrip. En vaak moesten we daarvoor naar onze Duitse of Belgische vrienden. Lekker met een glühwein en een stukje curryworst naar het kerstkoor luisteren. Maar dat kan tegenwoordig ook gewoon in ons landje! Op veel plekken in Nederland vind je dit jaar ook een kerstmarkt. En dat zijn er meer dan je denkt! We zetten de top 20 voor je op een rijtje.

Grotere Kerstevenementen

Country & Christmas Fair Utrecht | 19 t/m 24 november

Gemeentegrot Valkenburg | 15 november t/m 29 december

Magisch Maastricht | 29 november t/m 31 december

Kerstmarkt Dordrecht | 13 t/m 15 december

Royal Christmas Fair Den Haag | 12 t/m 23 december

Castle Christmas Fair Velsen | 28 november t/m 1 december

Het Amsterdamse Winterparadijs | 21 december t/m 5 januari

Kleinere kerstmarkten

Mesch/Eijsden-Margraten | 23, 24 en 30 november, 1, 7 en 8 december

Amsterdam Museumplein | 1 december

Kerstmarkt Haarlem | 6 en 7 december

Doesburg | 7 december

De Hoge Veluwe | 7 en 8 december

Winterspoor Breda | 7 en 8 december

Dickensfestijn Wintelre | 7 en 8 december

Charloisse Winterfair Rotterdam | 8 en 9 december

Delft Witpolder | 11 december

Lebuinus Kerstmarkt Deventer | 12 t/m 15 december

Didam | 13 december

Winter Village Laren | 13 t/m 15 december

Amsterdam Westergas | 20 t/m 23 december

 

 

4 x De lekkerste quiche

Eén van de gerechten waar je aan de ene kant heel veel indruk mee kunt maken en die aan de andere kant ontzettend simpel is om te maken, is toch wel de klassieke quiche! Zo lang je maar genoeg eieren in huis hebt en, als je het jezelf helemaal gemakkelijk wilt maken, kant-en-klaar bladerdeeg, dan zijn de mogelijkheden in principe eindeloos. Je kunt helemaal zelf bepalen wat jij het allerlekkerst vindt om in de quiche te doen. Gek op vlees? Dan kies je bijvoorbeeld voor eentje met kip en pesto. Liever vegetarisch? Dan leef je je toch gewoon uit met allerlei (eventueel gegrilde) groentes? En ook de soort kaas die je kiest, is uiteraard helemaal aan jou. Wij hopen je hier alvast een beetje inspiratie te geven met een paar van onze favorieten!

Quiche met kastanjechampignons, gorgonzola en walnoten

Deze variant is vegetarisch en lekker pittig van smaak door de gorgonzola. Liever iets milder? Dan gebruik je gewoon een andere kaas.

Quiche met ham en prei

Dit is wel echt een klassieker door de combinatie van ham en prei. De toevoeging van ricotta geeft het echter weer een bijzondere twist!

Quiche met broccoli en brie

Met slechts 6 ingrediënten zet jij deze heuse verwennerij op tafel! Romig door de brie en toch een heerlijke bite dankzij de cashewnoten. Een echte aanrader!

Quiche met spinazie en geitenkaas

Dit is een wat lichtere variant dan de bovenstaande quiches, maar zeker niet minder lekker! Wil je hem nog iets frisser, voeg dan wat citroenrasp toe aan het spinaziemengsel.

Zet je schoen op de Amersfoortse markten en ontvang iets lekkers of een cadeautje!

Sinterklaas staat weer bijna voor de deur! Daarom heeft de Sint iets leuks bedacht op de markten Amersfoort. Maak en kleur jij de mooiste kleurplaat schoen? Dan krijg je iets lekkers en misschien wel een cadeautje van onze Sint. Haal je kleurplaat op bij één van onze kramen en zet je eigen gemaakte schoentje op de markt. Kleuren maar!

Schoentjes inleveren:

Heb jij de mooiste schoen gekleurd? Lever deze dan op tijd in (zie onderstaande tijden)! Een week later kan je je schoen weer ophalen en heeft de Sint iets lekkers in je schoentje gedaan.

  • Donderdag (21-11) Kattenbroek bij Joke van de Bloemen
  • Vrijdag (22-11) De Hof bij Miek’s Koffie Enzo
  • Zaterdag (23-11) De Hof bij Miek’s Koffie Enzo
  • Woensdag (27-11) Hoogland bij Joke van de Bloemen

Schoentjes ophalen:

Haal op onderstaande marktdagen je schoentje weer op bij de kraam waar je hem hebt ingeleverd:

  • Donderdag (28-11) Kattenbroek bij Joke van de Bloemen
  • Vrijdag (29-11) De Hof bij Miek’s Koffie Enzo
  • Zaterdag (30-11) De Hof bij Miek’s Koffie Enzo
  • Woensdag (4-12) Hoogland bij Joke van de Bloemen

Let op: Misschien spotje wel een Sint of Piet op de markt in Amersfoort, Kattenbroek en Hoogland!

 

Win een schoencadeautje (10x) van Sinterklaas op de markt Almere

Zaterdag 30 november komt de Sint op de markt Almere. Haal je kleurplaat op bij één van onze kramen, en lever hem in bij onze Daalderkaas. Je krijgt direct iets lekkers! De Sint kiest 10 kindertjes uit, die persoonlijk een schoencadeautje ontvangen (za 30 nov). Kleuren maar!

Win een leuk cadeautje (10x)!

Heb jij de mooiste schoen gekleurd? Dan krijg je zaterdag 30 november een cadeautje (10 kindjes). Lever je schoen kleurplaat in en ontvang direct wat lekkers.

Sinterklaas op de markt Almere

Zaterdag 30 november deelt de Sint en Piet persoonlijk 10 schoencadeautjes uit. Mooi kleuren dus en lever je schoen op tijd in!

 

Hoe oud is Sinterklaas?

Dit weekend hebben we hem weer mogen verwelkomen in Nederland. Een hele oude man met een paard en een boot vol Pieten. Dat was weer feest! Maar hoe lang vieren we dit feest eigenlijk al? Hoe oud is die Sinterklaas nu eigenlijk echt? En waarom is die boot nou volgeladen met pepernoten en chocoladeletters?

Letters

Laten we eens beginnen met al die zoete dingen. Voor chocoladeletters moeten we een heel eind terug de geschiedenis in. Of eigenlijk, voor eetbare letters. Ze waren niet allemaal van chocolade gemaakt. Vroeger werden koekletters gemaakt van deeg. Eind 19e eeuw kwam de chocolade pas in the picture, wat natuurlijk nóg lekkerder was dan deeg. Sindsdien zijn ze razend populair. En heet je toevallig Iris en ben je al jaren jaloers op Michiel omdat hij een grotere chocoladeletter krijgt? Geen zorgen. Als het oppervlak van de letter kleiner is wordt dit gecompenseerd met de dikte. De ‘I’ is dus wat dikker dan de ‘M’, zodat iedereen dezelfde hoeveelheid chocolade krijgt.

Pepernoten

Pepernoten gaan nog wat verder terug dan chocoladeletters. In de 16eeeuw zijn die al gespot. Ze werden uitgedeeld aan kinderen. Dit weten we omdat we ze op verschillende schilderijen tegen zijn gekomen. Rond de 19eeeuw kwam ook de kruidnoot om de hoek kijken. Deze won het al snel in populariteit en veel mensen zijn de kruidnoot daarom als de pepernoot gaan beschouwen. Toch houden we het nog gewoon op kruidnoot. De originele pepernoot verdient het immers om ook wat credits te krijgen!

En Sinterklaas dan?

Die is pas oud! Eén van de verhalen gaat dat hij rond het jaar 342 beschermheilige van kinderen was. In Turkije in plaats van in Spanje. Er gaan verschillende mooie verhalen over hem rond. Bijvoorbeeld het verhaal van de drie dochters die hun bruidsschat niet konden betalen, waardoor ze misschien gedwongen de prostitutie in moesten. Sint Nicolaas gaf ze geld voor hun bruidsschat zodat ze gewoon lekker konden settelen. Hier schijnt trouwens ook het strooien van pepernoten vandaan te komen, naar het strooien van goud. Maar hij gaf niet zomaar alles weg. Het schijnt dat hij de lieve, ijverige kinderen beloonde en de luie vermaande. Klinkt bekend, toch? En Piet? Die is pas na de 18eeeuw in the picture gekomen. Er zijn geen bronnen met een knecht van Sint Nicolaas voor die tijd. Misschien kreeg hij het druk?

Wie weet, misschien spot je Sinterklaas en één van de Pieten wel op jouw favoriete markt. Ze komen nog weleens langs voor wat gezelligheid, inkopen of een praatje met de kinderen. Spannend!

Naar de markt tijdens de intocht van Sinterklaas

Er staat weer een heerlijke tijd op ons te wachten. Niemand minder dan Sinterklaas komt aan in Nederland. Op 16 november is hij er weer in Apeldoorn! En natuurlijk gaat de marktdag tijdens de intocht in Apeldoorn ook gewoon door. Weer of geen weer – goedheiligman of geen goedheiligman.

Doe die marktinkopen dus ook lekker meteen. Misschien gaat Sinterklaas zelf ook wel meteen door om wat pepernoten in te slaan!

Sinterklaas op de markt

Want Sinterklaas moet natuurlijk ergens z’n lekkers en cadeautjes vandaan halen. De geruchten gaan dat ook hij een favoriete markt heeft. Vorig jaar is hij meerdere keren op verschillende markten gespot. Daar valt namelijk van alles te halen. Drop, snoep, nootjes, lekkere stukjes fruit en andere kleine cadeautjes. Dat wordt dus weer spannend dit jaar! En vergeet vooral niet zelf even de markt op te gaan voor wat wortels. Want dat hardwerkende paard wil natuurlijk ook wat.

Hoe lang zetten we al onze schoen?

Nu Sinterklaas er weer is,  mogen natuurlijk ook de schoenen weer worden gezet. Open haard of geen open haard, die Pieten fixen het wel. Ze doen dit namelijk al een tijdje. We zetten onze schoen al sinds de 15e eeuw. Zoals veel van onze tradities is ook deze ontstaan in de kerk. Hier konden de armen op 5 december hun schoen zetten. De wat rijkere mensen konden daar vervolgens wat indoen. De opbrengst werd op 6 december verdeeld onder de armen. Dat is trouwens ook de sterfdag van de eerste Sint Nicolaas.

Maar de onze viert deze dag gewoon lekker z’n verjaardag! Komen jullie ook naar z’n intocht kijken?

4x Sinterklaas lekkers van de markt

Laten we eerlijk zijn, een van de leukste dingen aan de feestdagen is het ongegeneerd snoepen. Aan lekkers geen gebrek deze maanden! Ook op de markt valt meer dan genoeg te halen deze tijd. Peper- en kruidnoten, speculaaskoeken, speculaasbrokken, banketstaven… Misschien zie je ondertussen door de bomen het bos niet meer? Dat is niet zo gek, er is ook zoveel keuze. Hieronder hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet.

Pepernoten

Ondertussen weten we het wel. Pepernoten en kruidnoten zijn niet hetzelfde. Maar wat is dan precies het verschil? Oud Hollandse pepernoten lijken wat meer op taai taai, hebben een beetje honing en anijs-achtige smaak en zijn gemaakt van roggemeel. Kruidnoten zijn kleiner, harder en zoeter. Zij worden onder andere gemaakt van speculaaskruiden. Naast de gewone kruidnoot vind je op de markt ook nog kruidnoten met chocolade. Wit, melk of puur. Lekker!! Bekijk ook eens ons recept voor kruidnoten.

Amandelspijs

Amandelspijs wordt gemaakt van – je raadt het misschien al – amandelen. En een goede hoeveelheid suiker natuurlijk. Eerst moeten de amandelen een tijdje weken in water zodat ze zacht worden. Het vlies wordt verwijderd en ze worden grof gewalst. Dan wordt er vrijwel meteen suiker aan toegevoegd. Nog wat water erbij en het resultaat is deze heerlijke plakkerige toevoeging aan bijvoorbeeld gevulde koeken en banketstaven. Dat noemen wij nou lekkers!

Marsepein

Voor dit lekkers komen we opnieuw bij de amandelen uit. En een lekker grote hoeveelheid suiker natuurlijk. Dit heerlijke goedje wordt veelal gekleurd met kleurstoffen en komt in de leukste vormen en met diverse decoraties! O kom er eens kijken op jouw favoriete markt. 

Speculaas

De zoete geur van speculaas is al genoeg om in de stemming van koude, gezellige winteravond te komen. Maar wat is speculaas eigenlijk precies voor lekkers? Het bestaat uit een samenstelling van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Maar dat is slechts één van de mogelijk samenstellingen. Iedere bakker heeft weer zijn of haar eigen manier van speculaaskruiden maken. Het is dus niet zo moeilijk op een uniek recept te stuiten. Maar één ding is zeker, de keuze is reuze! Op de markt vind je speculaas terug in veel verschillende zoetigheden.

 

  • Speculaasbrokken
    Heerlijk, van die grote afgebroken stukken speculaas. Met of zonder amandelen erdoorheen. Niks perfectie, het mag gewoon lekker asymmetrisch. Dus je kunt lekker de grootste stukken voor jezelf claimen.
  • Speculaaskoeken gevuld met amandelspijs
    Je weet wel, zo’n heerlijke sandwich van speculaas, lekker zacht amandelspijs en meer speculaas. Hier kunnen we het wel uren over hebben, maar veel uitleg is niet nodig. Inslaan die heerlijkheid!
  • Speculaas amandelstaaf
    Eén van de favorieten. Lekker om koud te eten, maar nóg lekkerder vers uit de oven. Daarbij komt ook het voordeel dat je huis zich langzaam vult met de zoete geur van amandelspijs en speculaas. Extra genieten dus.

 

Niet zo’n fan van zoet?

Dan kun je ook wat hartigs scoren op de markt. Er zijn namelijk ook heerlijke banketstaven gevuld met gehakt van De Enkhuizer Worstenkraam. Gemaakt van bladerdeeg, rundergehakt en een hoop zorgvuldig geselecteerde kruiden.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen