Zeeuwse mosselen & Bouchot mossel

De Zeeuwse mossel is het belangrijkste product uit de Nederlandse schelpdierenkweek.

Herkomst

De mosselen uit Nederland worden gekweekt in de Waddenzee en op de Oosterschelde. In Zeeuwse Yerseke worden de mosselen schoongespoeld, verwerkt en verpakt en daarom worden ze Zeeuwse mosselen genoemd.

Seizoen

Zeeuwse mosselen zijn van juli tot april in het seizoen.

Smaak

Mosselen hebben een zilte, fris-zoete smaak.

Voedingsstoffen

De mossel is rijk aan eiwitten en bevat weinig vet. Daarnaast is hij rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen.

Bewaren

Zeeuwse mosselen kun je na aankoop het beste in de verpakking in de koelkast bewaren. 

Tips en combineren

Zorg voor een goede mosselpan, die laag en breed is en een dunne bodem heeft. Combineer de mosselen met wat kruiden en groenten en een scheut wijn en kook ze in 10 minuten gaar. 

Bij wie kan je het kopen?

Mosselen kun je natuurlijk kopen op jouw lokale markt bij de visboer. Vraag de visboer om advies over de bereiding ervan! 

Bouchot

De bouchot is een hangcultuur-mossel die opgroeit in trossen aan eiken of kastanje houten palen in de zee.

Herkomst

Deze Bouchot mossel is afkomstig uit Frankrijk.

Seizoen

Deze zijn van september tot april in het seizoen.

Smaak

De mossel heeft een zilte, fris-zoete smaak.

Voedingsstoffen – vitamine

Mosselen zijn rijk aan eiwitten en bevatten weinig vet. Daarnaast zijn ze rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen.

Bewaren

Je kan de mosselen na aankoop het best in de verpakking in de koelkast bewaren.

Tips en combineren

Zorg voor een goede mosselpan, die laag en breed is en een dunne bodem heeft. Combineer ze met wat kruiden en groenten en een scheut wijn en kook ze in 10 minuten gaar. 

Bij wie kan je het kopen?

Mosselen kun je natuurlijk kopen op jouw lokale markt bij de visboer. Vraag de visboer om advies voor de beste bereiding!

Het mosselseizoen

Het mosselseizoen is inmiddels alweer een tijdje aan de gang. Mosselen kun je natuurlijk aanschaffen bij jouw lokale visboer op de markt. De visboer heeft veel verstand van mosselen en kan jou precies vertellen welke bij jou passen. Er zijn namelijk verschillende soorten en maten. Daarnaast kan je de visboer ook altijd vragen om tips voor het bereiden van de mosselen, zodat je precies weet hoe je ze klaar kunt maken. Wij leggen hier ook wat uit over mosselen, de verschillen en wanneer ze in het seizoen zijn.

Mosselen van de markt

Mosselen kun je natuurlijk kopen op de markt. Jouw lokale visboer staat altijd voor je klaar om je te voorzien van zijn of haar heerlijkste mosselen. Deze zijn vaak goed verpakt, waardoor ze lang houdbaar zijn. Vraag jouw lokale visboer naar zijn aanbiedingen en misschien kan je ze wel scoren voor een heel lekker prijsje. Ga naar jouw lokale markt en vraag de visboer om zijn of haar advies! 

Koken en bereiding

Het klaarmaken van mosselen wil je natuurlijk zo goed mogelijk doen, zodat je optimaal kan genieten van de smaak. Kook ze in een brede, lage pan met een dunne bodem. Dit is belangrijk zodat de schelpen de ruimte hebben om te openen. Door een dunne bodem te gebruiken zijn ze snel gaar. Dichte mosselen na het koken kun je meestal gewoon eten, deze hebben een sterke sluitspier waardoor de schelp dicht blijft. Het bereiden van mosselen is simpel, ze zijn namelijk al zandvrij. Hierdoor hoef je ze maar kort te spoelen. Doe wat groenten in een lage pan, voeg wat kruiden toe en leg de mosselen hierop. Vervolgens voeg je wat witte wijn of bier erbij en laat je het geheel koken op hoog vuur. Na 10 minuten kun je al lekker genieten van je mosselen. 

Mosselseizoen

Vroeger werd altijd gezegd dat mosselen alleen in het seizoen zijn als er een ‘r’ in de maand zit. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Tegenwoordig is dit niet meer zo, want nu is er gekoeld vervoer beschikbaar waardoor het product vers blijft. Mosselen zijn een heel groot deel van het jaar in het seizoen. Het nieuwe seizoen begint meestal begin juli. De exacte datum van het seizoen is afhankelijk van de kwaliteit en het aanbod van de mosselen en dit hangt weer samen met het weer in het voorjaar. In juni begint de mossel met het aansterken na de voortplantingsperiode van april-mei. Het mosselseizoen voor de Zeeuwse mossel loopt van juli tot april van het jaar daarop. Je kan de regel aanhouden dat er een ‘r’ in het seizoen zit bij de mosselen, ze zijn er namelijk in de zomer, herfst en winter en doorgaans niet in de lente. Bij hangcultuurmosselen gaat het proces van de voortplanting wat sneller, waardoor deze vaak begin juni al klaar zijn voor consumptie. 

Mosselgebied

De kweekgebieden in Nederland zijn de Waddenzee en de Oosterschelde. In de bodemcultuur gebeurt het opkweken van mosselzaad tot consumptiemossel op de Oosterschelde en in de Waddenzee. Het grootste deel van de kweek gebeurt in de Waddenzee. Door de sterke invloed van eb en vloed is dit gebied het meest geschikt hiervoor. De sterke stromen en vraat door sommigen zeedieren kunnen in de Waddenzee grote invloed hebben op de hoeveelheden. Op de Oosterschelde is de kans op verlies minimaal, omdat de Oosterschelde beschut ligt. De Waddenzee is het belangrijkste gebied, omdat hier de grootste productie plaatsvindt. 

In de jaren 90 ging het hier om maar liefst 100 miljoen kilo mosselen per jaar. Nu is dat aantal gehalveerd, waardoor mosselkwekers samenwerkingen zijn aangegaan met kwekerijen uit het buitenland. Het gaat hier om vergelijkbare gebieden in Noordwest-Europa, meer specifiek het Duitse en Deense deel van de Waddenzee, baaien aan de Ierse en Engelse kust en Deense fjorden. De kweekmethode is daar hetzelfde als in Nederland. De mosselen uit Nederland en uit het buitenland worden in het Zeeuwse Yerseke met zuiver Oosterschelde water gespoeld, zodat ze zandvrij zijn, verwerkt en verpakt. Dit is de reden dat zij de naam Zeeuwse mosselen hebben. Op de verpakking van de mosselen staat altijd uit welk gebied ze afkomstig zijn. 

Bodem- en hangcultuur

Naast de bodemcultuur worden er in Nederland ook mosselen via de hangcultuur-methode gekweekt. Bij de hangcultuur wordt mosselzaad opgesokt in lange kousvormige katoenen netten met in het midden een touw. Gedurende de groei worden de mosselen enkele malen uitgedund en opnieuw opgesokt. Deze methode zorgt ervoor dat ze sneller groeien. Ze hoeven niet gespoeld te worden met water, omdat ze niet in aanraking komen met de bodem. Alle hangcultuursystemen bevinden zich in de Zeeuwse wateren. 

Bouchot mossel

Naast Zeeuwse mosselen heb je ook nog de Bouchot mossel. Deze is afkomstig uit Frankrijk en is dezelfde soort als die in de Nederlandse wateren voorkomt. De Bouchot is een hangcultuurmossel die opgroeit in trossen aan eiken of kastanje houten palen die in de zee zijn geplaatst. Deze is veel kleiner dan de mossel die wij in Nederland kennen. De Bouchot plant zich aan het begin van het voorjaar voort en is van september tot april beschikbaar.

Verschillende soorten en maten

Mosselen zijn in verschillende maten te koop. Hierdoor verschilt het aantal stuks per kilo. Dit kan variëren van ongeveer 45 stuks tot meer dan 75 stuks per kilo. Bij 45 stuks heb je grote en bij 75 stuks per kilo heb je kleine. Per seizoen wordt het werkelijke aantal stuks per kilo en soort vastgesteld. Meestal ziet dat er als volgt uit: 

  • Goudmerk, < 45 stuks per kg
  • Jumbo, 45-55 stuks per kg
  • Imperial, 55-65 stuks per kg
  • Super, 65-75 stuks per kg
  • Extra, >75 stuks per kg

WIN een back to school rugtas (4x) | Markten Almere

School is voor (bijna) iedereen weer begonnen en speciaal hiervoor hebben wij een rugtas samengesteld die jou de eerste weken van school gaat helpen. En het allerleukste is dat je deze rugtas kunt winnen!

Onze marktondernemers van de markten Almere weten wel hoe ze zo’n rugtas moeten samenstellen. Je kan je daarom de aankomende twee weken inschrijven om deze rugtas vol met verse, gezonde producten te winnen. Jouw groenteboer stelt een heerlijke rugzak samen met fruit dat nu helemaal in het seizoen is. Zo geniet je van een heerlijk, vers en gezond tussendoortje. 

Wil je kans maken?

Geef je op voor de nieuwsbrief van de markten Almere– hierdoor blijf je altijd op de hoogte van de wekelijkse aanbiedingen van de markt Almere én aankomende winacties. Dinsdag 10 september worden de winnaars gekozen. De uitreiking van de tassen is van 11 tot en met 14 september op de markt van Almere.

Inschrijven winactie keyboard_arrow_right

Ben je al ingeschreven voor de nieuwsbrief? Pas dan jouw voorkeur aan onderin de nieuwsbrief.

Tot snel op de markt in Almere,

De marktondernemers Markten Almere

 

WIN een back to school rugtas (6x) | Markten Amersfoort

School is voor (bijna) iedereen weer begonnen en speciaal hiervoor hebben wij een rugtas samengesteld die jou de eerste weken van school gaat helpen. En het allerleukste is dat je deze rugtas kunt winnen! 

Onze marktondernemers van de markten Amersfoort weten wel hoe ze zo’n rugtas moeten samenstellen. Je kan je daarom de aankomende twee weken inschrijven om deze rugtas vol met verse, gezonde producten te winnen. Jouw groenteboer stelt een heerlijke rugzak samen met fruit dat nu helemaal in het seizoen is. Zo geniet je van een heerlijk, vers en gezond tussendoortje.

Wil je kans maken?

Geef je op voor de nieuwsbrief van de markten Amersfoort – hierdoor blijf je altijd op de hoogte van de wekelijkse aanbiedingen van de markt Amersfoort én aankomende winacties. Dinsdag 10 september worden de winnaars gekozen. De uitreiking van de tassen is van 11 tot en met 14 september op de markt van Amersfoort.

Inschrijven winactie keyboard_arrow_right

Ben je al ingeschreven voor de nieuwsbrief? Pas dan jouw voorkeur aan onderin de nieuwsbrief.

Tot snel op de markt in Amersfoort,

De marktondernemers Markten Amersfoort

Palingrokerij Spakenburg

Zin in een leuk dagje uit? Ga woensdag naar Spakenburg! Daar heb je de jaarlijkse palingrokerij wedstrijden, waar veel bekende visboeren zullen strijden om de ‘Jacob van Jan trofee’. Op woensdag 28 augustus van 10.00 tot 18.00 uur zal deze wedstrijd plaatsvinden in het authentieke centrum van Spakenburg. 

 

Palingroken door visboeren

Veel visboeren zullen meedoen aan deze wedstrijd. Misschien is de visboer van jouw lokale markt hier ook wel ambachtelijk aan het roken. Alle visboeren die aan deze wedstrijd meedoen zijn echte professionals en hebben veel verstand van het klaarmaken en roken van paling. Daarnaast verkopen deze visboeren en jouw lokale visboer ook altijd heerlijk, gerookte paling! 

Gerookte paling met pâpstip

Tijdens dit leuke evenement kan je een heerlijk, ambachtelijk belegd bolletje met paling eten. Daarnaast kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een pondje gerookte paling mee naar huis te nemen. In Spakenburg wordt vis altijd gegeten met aardappelen en pâpstip, een echt Spakenburgs recept. Wil je dit ook proberen? Jacob van Jan heeft een receptenboekje uitgebracht met daarin 10 verschillende pâpstiprecepten. Vraag bij de kraam naar zo’n boekje en je kan ‘s avonds direct aan de slag! 

 

Cultuur van Spakenburg

Tijdens het roken van de paling is er ook een koor dat gezellig komt zingen. Daarnaast kan je je bezoekje combineren met een leuke vaartocht op een oude botter vanuit de museumhaven. Ook kun je natuurlijk het Spakenburgse museum bezoeken, om zo meer te weten te komen over de geschiedenis van Spakenburg en de Spakenburgse cultuur. Parkeren is door heel Spakenburg gratis.

 

Zomerse muziekavond

Vind je het leuk om ‘s avonds te blijven hangen in dit leuke dorpje? Blijf dan gezellig in het centrum van Spakenburg want er is een Zomerse Muziekavond. Van 19.00 tot 23.00 uur bouwt de band SuitUp! een gaaf feestje op het Spuiplein. 

 

Locatie

Dit evenement vindt plaats in het centrum van Spakenburg. 

Spuistraat 76 

3752 AH Spakenburg

 

Jouw lokale markt

Lukt het jou niet om de palingrokerij wedstrijd bij te wonen? Ga dan eens langs je lokale visboer, deze verkoopt zeker en vast ook heerlijke gerookte paling en zo kan je dus alsnog lekker genieten! 

 

Ga jij ook naar de palingrokerij in Spakenburg?  

 

Nieuw schooljaar – nieuwe kansen

Het nieuwe schooljaar voelt stiekem altijd een beetje als het begin van een nieuw jaar. Een nieuwe studie, nieuwe klas of de kinderen die eindelijk weer heerlijk de hele dag op school zitten. Het is weer terug naar die welbekende routine. En alles kan nog. Dit is hét moment voor goede voornemens, nieuwe vrienden, nieuwe kleren, nieuwe gezonde gewoontes en een nieuwe instelling. 1 januari is er niks bij. Happy new schoolyear!

Begin het schooljaar goed

En hoe begin je zo’n nieuw schooljaar dan goed? Op jouw favoriete markt shop je zo alles wat je nodig hebt bij elkaar. Of je nu een compleet nieuwe garderobe wilt aanschaffen, of een goed begin wilt maken met je nieuwe gezonde gewoontes. We maken een rondje over de markt langs alle kramen die je nodig hebt voor een goed begin van dit nieuwe schooljaar!

Koffie

Te beginnen bij de koffiekraam. Je moet immers plotseling weer vroeg op. En dat is niet altijd leuk. Met een lekker vers bakje koffie kom je er wel doorheen.

Shop die nieuwe look

Dan gaan we door naar de kramen met kleding, schoenen en sieraden. Grote kans dat je die allemaal op jouw favoriete markt vindt. Die zomerkleren kunnen langzaam weer in de kast. Sla ook zeker de kraam met sokken en panty’s niet over. Voor je het weet sta je weer buiten te bibberen in de pauze. Kom dus maar door met dat nieuwe paar warme sokken!

Horloges

We blijven nog even in de fashion hoek. Hoewel een nieuw horloge ook zeker geen overbodig fashion-item is. Kwam je vorig jaar vaak een tikkeltje rood aangelopen tien minuten te laat de collegezaal binnenstormen? Nergens voor nodig. Met een nieuw horloge ben je al een stap dichterbij het lekker op tijd komen!

Lunch en tussendoortjes

We gaan door naar het broodnodige brainfood. Wil je dit schooljaar lekker gezond beginnen? Sla op de markt in met écht lekker en vers volkorenbrood. Loop door naar de groenten- en fruitkraam voor wat gezonde tussendoortjes en misschien wel een lekkere avocado voor op je boterham. Heb je helemaal geen gezondere ambities? Ook geen probleem! Loop door naar de kraam met zoetwaren of begin de dag met een lekkere verse stoopwafel.

Verwen jezelf

Ben je zelf geen schoolganger meer, maar de kinderen wel? Heerlijk! Dan wordt het hoog tijd jezelf in de watten te leggen na misschien wel een terrorvakantie. Loop langs de kraam met delicatessen en sla wat lekkers in. Of ga helemaal los en maak een mooie borrelplank voor jezelf. Gewoon omdat het kan.
Leg olijven, kaas, nootjes en worst naar keuze mooi neer op een plank. Even lekker tijd voor jezelf! Deze tactiek werkt trouwens ook heel goed als je wél weer de school- of collegebanken ingaat en even lekker wilt ontspannen na een intensieve dag.

5 x Bijzondere koffie 

Ken je dat? Je loopt een willekeurig koffietentje in en wordt meteen overspoeld met de vele, meest gekke opties op het menu. Wil je een frappuccino met magere amandelmelk en biologisch cacaopoeder? Geen probleem! Of een regenboog-unicorn-V60-filterkoffie met ijs? Die is vast ook ergens te vinden. En waar die gewone no bullshitkoffie dan precies te vinden is op dat menu? Tja… even goed zoeken. Maar dat maakt allemaal niet uit. We love koffie! Dus het is soms best leuk om daar lekker mee te experimenteren. Daarom vandaag vijf koffie ideeën die iets meer zijn dan gewoon een zwarte koffie. Maar wel zonder unicorn-biologische-magere amandelmelk. Zodat je lekker thuis aan de slag kunt.

Iced caramel flat white

Om maar meteen met een koffietent-waardige naam te beginnen. Maak je eigen Iced caramel flat white! Dat betekent eigenlijk niet meer dan een ijskoffie met melk en een karamelsmaakje (maar dat klinkt nu eenmaal wat minder sexy). Gebruik ongeveer 60 milliliter espresso, 350 milliliter halfvolle melk, twee eetlepels karamelsiroop en ijsblokjes. Meng alles goed door elkaar en je chique koffie is af!

Bonbonkoffie

Een heerlijke dessertkoffie is de bonbon variant. Gebruik hiervoor een klein borrel- of shotglaasje. Dat staat natuurlijk een stuk chiquer. Gebruik slechts twee theelepels gecondenseerde volle melk en twintig milliliter espresso. Doe eerst de melk in het glas en giet daar voorzichtig de hete espresso op, zodat je twee lagen krijgt. Voor deze mogen we Jeroen Veldkamps bedanken!

Kokos-koffiecocktail

Nu het nog lekker zomers is, is de koffiecocktail natuurlijk je eerste keuze. Of je nu op het strand zit of niet. Zomers gevoel, here we come! Gebruik ongeveer 25 milliliter afgekoelde espresso, 50 milliliter kokosmelk en gecrushed ijs. Wil je hem zonder alcohol? Hou het dan hierbij. Anders voeg je nog zo’n 30 milliliter kokoslikeur toe. Mix alles goed door, eventueel met staafmixer. Rietje erbij, voeten omhoog en genieten maar!

Chocokoffie

Dit type koffie wordt ook wel wiener melange genoemd. Maar deze is iets meer choco. Gebruik ongeveer 10 milliliter espresso en 15 milliliter hete chocolademelk. Giet deze bij elkaar in een kopje en maak het af met wat slagroom en cacaopoeder. Heerlijk voor als het weer herfst begint te worden. Of op een koude zomeravond natuurlijk.

Koffie met winterse twist

En voor als het echt kouder begint te worden is er deze koffie met heerlijke winterse smaken. Breng water aan de kook met een kaneelstokje, kruidnagel en 30 gram basterdsuiker. Klop ondertussen 250 milliliter verse slagroom stijf met een halve theelepel kardemom en een klein beetje suiker. Haal het kaneelstokje en de kruidnagels uit het water en schenk het overgebleven water bij 200 milliliter espresso of sterke koffie. Maak het af met de slagroom voor een heerlijk warm drankje op de eerste gure herfstavond van het jaar.

Uitgelicht product – Schol

Schol is een platvis uit Europese wateren. Kenmerkend is het feit dat zijn ogen boven op zijn kop zitten. Een schol is over het algemeen bruin met oranje stippen en een witte buik. Hij kan tot wel een meter lang worden. Zijn voeding bestaat uit kleine bodemvisjes en schaaldieren.

Herkomst

Deze vis leeft in de wateren van de Atlantische-oceaan rondom Groenland en Noorwegen. Ook komt hij voor in de Middellandse zee en de Noordzee. Het seizoen van deze platvis is tussen mei en september.

Bereiden

Schol kan worden gebakken, gegrild, gefrituurd of gestoofd. Ook met vel kun je hem heerlijk krokant bakken. Zijn vlees is stevig en mals.

Bewaren

Bewaar verse schol zo dicht mogelijk bij het vriespunt. Wikkel hem in vershoudfolie en bedek hem met ijsblokjes. Bij voorkeur eet je de vis dezelfde dag nog op, maar je kunt hem eventueel nog 2 dagen in de koelkast bewaren en uiterlijk 6 maanden in de vriezer (bij -18°C)

Tips

Scholfilet smakt heerlijk wanneer hij gepaneerd en gefrituurd wordt. Een hele schol kun je beter bakken. Maar waar smaakt deze vis dan precies zo lekker bij? Hieronder een paar tips.

  • Gebakken scholfilet met Italiaanse tomatensaus en olijven;
  • Gegratineerde scholrolletjes met mosterd, crème fraîche, witte wijn, sperziebonen en wortels;
  • Risotto met broccoli, doperwten, Parmezaanse kaas en scholfilet;
  • Gebakken scholrolletjes met verse spinazie, tomaat, kappertjes, pijnboompitten, knoflook en Parmezaanse kaas;
  • Gebakken scholrolletjes met gebakken zalmfilet, dille, bechamelsaus, citroensap en mosterd.

Back to school – 5 x een gezond tussendoortje

Het is weer tijd om terug de schoolbanken in te gaan. Of je het nu leuk vindt of niet. Opeens moet je weer werken, nadenken en heen en weer reizen. En daar krijg je best trek van. Schrik je er soms ook van hoeveel meer je eet zodra de schoolvakantie voorbij is? Wees gerust. Je gebruikt nu eenmaal meer energie dan je denkt met al dat hersengekraak. Maar met dat hongergevoel moet je natuurlijk wel iets. Plunder je dan maar de automaat op school of op je opleiding? Dat is natuurlijk een optie. Maar wil je het liever iets gezonder houden? Dan hebben we nog wel wat tips voor een gezonder tussendoortje. Zo houd je jezelf scherp, zonder suiker- en cafeïnecrash. We noemen vijf toppers op!

Zelfgemaakte granola

Granola is een hit! Hoe kan het ook anders? Het is hartstikke voedzaam én lekker. Wist je dat je het ook prima kunt snacken? Snijd rijstwafels in blokjes en bak deze even kort in een pan. Besprenkel ze daarna met honing. Voeg nog wat zaden, pitten en rozijnen naar keuze toe en je hebt een heerlijke snack te pakken!

Groene smoothie

Voor een lekker fris tussendoortje neem je gewoon een smoothie mee. Zoals deze groene met een kwart meloen, een halve appel en een halve banaan. Voeg nog 50 gram verse spinazie, een paar takjes munt en 75 milliliter yoghurt toe. Even mixen en klaar is je smoothie! Een verfrissend tussendoortje!

Avocadodip met snoepgroenten

Groenten en avocado zijn geweldige soorten hersenvoedsel. Mix een avocadodip met kruiden naar keuze (bijvoorbeeld cevichekruiden) met een staafmixer. En dan is het dippen geblazen met je favoriete snoepgroenten.

Cacaoballen

Als je zin hebt in iets zoets, maar geen chocolade wilt bunkeren, zijn deze cacaoballen perfect. Gebruik 100 gram dadels, 75 gram gemengde noten, wat kokosolie, een eetlepel cacao en 25 gram geraspte pure chocolade. Week de dadels in warm water en mix ondertussen de andere ingrediënten in een keukenmachine. Voeg daarna de dadels toe en mix nog een keer. Kneed dit mengsel tot kleine balletjes en rol deze door ongezoete kokosrasp. Even de koelkast in en je gezonde tussendoortje is klaar!

Gezonde wrap

Ook heel lekker én makkelijk mee te nemen is de wrap. Gebruik een volkoren tortilla en beleg die met bijvoorbeeld hummus, kipfilet en rauwkost. Even rollen en je snack is klaar! Tip: Wanneer je de wraps in kleinere rolletjes snijdt, heb je een hapklaar tussendoortje. Handig!

Markten verplaatst i.v.m. Spoffin festival

De markten van vrijdag (23-08) en zaterdag (24-08) zijn verplaatst vanwege het Spoffin Festival dat door heel Amersfoort heen plaatsvindt. De markten zijn verplaatst naar het prachtige Eemplein, waar je dus vrijdag en zaterdag lekker terecht kunt voor je boodschappen. De tijden van de markten blijven wel gelijk, op vrijdag kunt u van 08:00 tot 13:00 uur terecht en op zaterdag kunt u van 09:00 tot 17:00 uur terecht.

Spoffin Festival is hét internationale festival voor straat- en locatietheater. Dit jaar viert Spoffin haar tiende verjaardag met optredens van 26 groepen uit het binnen- en buitenland, verspreid over verschillende locaties in de binnenstad van Amersfoort. Het festival begint op vrijdag (23-08) om 16.00 uur en zal op zondag (25-08) om 19.00 uur eindigen. Wie weet is dit bijzondere festival wel iets voor jou. Combineer het met een bezoekje aan de Amersfoortse markten en je weekend is helemaal compleet.

De must-see’s in Nederland

Ben je deze vakantie lekker op de camping, in een huisje of hotel in eigen land te vinden? Prima keuze! Hoewel het weer soms wat onvoorspelbaar kan zijn, is het in Nederland heerlijk vertoeven in de zomer. En mocht het weer dan écht slecht worden, dan rijd je ook zo weer naar huis. Eigenlijk is het ook een beetje zonde dat we vaak zoveel mogelijk must-see’s van andere landen zien, maar de Nederlandse schoonheden soms overslaan. Niet cultureel genoeg? Of niet mooi genoeg? Niks is minder waar. Nederland heeft zo z’n eigen prachtige plekjes. Ben je dit jaar dus toerist in eigen land? Super! Volg de horde buitenlandse toeristen naar de mooiste en leukste hoekjes van het land! We noemen er een paar voor je op.

De mooiste Nederlandse steden

Om maar meteen te beginnen met de mooiste steden van het land. We zijn namelijk best wel heel goed in het bouwen van steden. Hoog tijd voor een stedentripje dus! Onze favoriete must-see’s:

Kom je zelf niet uit Amsterdam? Dan voel je je daar pas écht toerist. Ga de grachten op, loop over de Wallen en sla natuurlijk het Rijksmuseum, Van Gogh Museum of Anne Frank huis niet over.

Om meteen door te gaan naar de grote rivaal van Amsterdam; Rotterdam.Ook dit is een prachtige stad met veel water, een gigantische haven en mooie architectuur.

Verder naar Den Haag met z’n mooie architectuur, wolkenkrabbers en mooie pleinen. Vergeet niet bij het Mauritshuis en Binnenhof te gaan kijken. Ook Madurodam en Scheveningen zijn zeker een bezoekje waard. En sla natuurlijk ook het nabijgelegen Delft niet over.

Als we verder naar het zuiden afreizen komen we in Maastricht terecht voor een mooie combi tussen oud en nieuw. Wandel over de oude keienstraatjes en bezoek de beste musea.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er zijn nog zoveel mooie steden te vinden in ons landje. Wat is jouw favoriet?

Waddeneilanden

Ga je liever voor natuur, duinen en strand? Dan zijn de Waddeneilanden jouw place to be! Je kunt er enorm goed vogels kijken, wandelen, fietsen, zwemmen en genieten van de rust tussen de duinen.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie is zeker een toeristisch bezoekje waard. Het gebied is genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. En niet voor niks! Het is een prachtig gebied met veel schattige dorpjes, indrukwekkende forten en recreatiemogelijkheden.

Giethoorn

Over water gesproken, bezoek zeker eens het dorp waar de bushaltes ook in het Chinees vertaald zijn. Er komen niet voor niks zoveel toeristen op ‘het Venetië van het noorden’ af.

Kinderdijk

Meer weten over de traditionele molens van Nederland? In het UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk ben je aan het goede adres. Deze molens zijn niet alleen voor toeristen, maar ook zeker voor onszelf echte must-see’s!

Kaasmarkt in Alkmaar

Natuurlijk moeten we in dit lijstje ook een leuke markt inbrengen! En dit is wel een hele bijzondere. De kaasmarkt vind je iedere vrijdagochtend in Alkmaar. Het is een geweldig schouwspel met het hele plein vol kazen en kaasdragers. Deze markt stamt af van ergens in het jaar 1600. Wanneer precies, is wat onduidelijk.

Hoge Veluwe

Voor nog meer prachtige must-see’s moet je op de Hoge Veluwe zijn. Je vindt hier van alles aan diersoorten, zandduinen, bosgebied en de mooiste planten. Ga op pad met een van de vele witte fietsen! Natuurlijk kun je hier het Kröller-Müller Museum niet overslaan.

Creëer het ultieme vakantiegevoel!

Hoewel het nog even zomervakantie is, is lang niet iedereen ook echt op vakantie. Laten we eerlijk zijn, niet iedereen heeft tijd, zin of geld voor een uitgebreide vakantie. Word je toch wel een beetje jaloers van alle vakantiekiekjes die je op Instagram en Facebook voorbij ziet komen? Heb je er toch een béétje spijt van dat je niet op vakantie bent? Geen probleem! Jouw favoriete markt geeft je een paar ultieme tips om dat vakantiegevoel zelf te creëren. En dat is makkelijker dan je denkt! Geen dure, vervelende vluchten en luidruchtige hotels. Gewoon lekker met je luie stoel als uitvalsbasis. Vakantie zonder vakantie, here we come!

Lekker de hort op

Het feit je niet op vakantie bent, betekent niet dat je geen toerist uit kunt hangen. We hebben het geluk dat Nederland redelijk klein is, en we dus op veel verschillende plekken kunnen komen met een dagje weg. Ga dus lekker de hort op naar een stad waar je nog nooit bent geweest, bezoek een van de pretparken of ga wandelen op de Hoge Veluwe of langs een van de kleine dorpjes rondom het strand.

Naar het strand

En nu we het toch over strand hebben. Natuurlijk kan Nederland niet helemaal tippen aan exotische, witte stranden met hemelsblauw water. Maar stranden genoeg in Nederland. Is het een dagje prachtig weer? Pak je strandoutfit maar in! Dan heb je zo dat vakantiegevoel te pakken.

Woon je in de stad? Veel steden hebben ook een stadsstrand. Inclusief zand, water en de beste zomerse cocktails!

Zomerse lekkernijen

Heb jij goede herinneringen aan een heerlijke paella die je in Spanje hebt gehad? Of vond je de curry in Thailand onweerstaanbaar? Haal dat gevoel dan terug! Op een vrije dag heb je immers alle tijd om eens even lekker uitgebreid te koken. Kook dan eens iets dat je niet elke dag in Nederland maakt. En dan niet uit pakjes en zakjes, maar het echte werk. Op jouw favoriete markt vind je de ingrediënten. Ga dan uitgebreid staan kokkerellen voor je favoriete buitenlandse gerecht.

IJsjes, ijsjes en nog meer ijsjes

Vind jij de ijsjes het beste onderdeel van de vakantie? Waarom zou je dat alleen op vakantie doen? Voor jouw vakantiegevoel-creëer-missie zit er niks anders op: lekker veel ijsjes eten!

Cocktails

Voor het ultieme zomerse gevoel ga je natuurlijk voor heerlijk frisse cocktails! Trommel je vrienden op voor een avond vol cocktails met écht verse ingrediënten van de markt. En vergeet natuurlijk niet een goede Beach vibes, Summer vibes, of Cocktailparty playlist aan te zetten!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen