Ben jij een grote uitslaper? Gebeurt er bij jou op de zondagen praktisch niks voor het middaguur? Dan kijk je misschien altijd op tegen dit moment van het jaar. De dagen worden weer langer, dus moeten we ook een zondag een uurtje eerder opstaan. Zomertijd, je moet er wat voor over hebben..
Verzetten die klok
De klok wordt dus weer verzet. Ondanks de vele discussies gaan we er nog even mee door. Maar hoe lang doen we dit eigenlijk al? En – zoals velen zich afvragen – waarom? We duiken even kort de geschiedenis van het klok verzetten in.
Sinds wanneer?
In Nederland zijn de winter- en zomertijd nog niet eens zo heel lang geleden ingevoerd. Dit gebeurde officieel in 1977. Voor die tijd deden ze het dus gewoon zonder het verzetten van de klok (met uitzondering van enkele jaren). Geen uurtje langer in je bed in de winter, en geen uurtje eerder op in het voorjaar dus.
Hoe het begon
Het gerucht gaat dat de Amerikaanse Benjamin Franklin als eerste met het idee kwam van effectief omgaan met daglicht. Toen hij op een dag om zes uur ‘s ochtends wakker was geworden, viel het hem op dat de zon ook al op was. Dat vond hij totale verspilling. De zon was al op, maar niemand die dat wist of er gebruik van maakte. Zijn theorie: mensen zouden heel wat geld besparen op kaarsen als ze zich aanpasten aan het opkomen van de zon. Uiteindelijk werd daar in de praktijk nog niet zoveel mee gedaan.
1907
Een paar eeuwen verder kwam William Willett in the picture. Hij kwam voor het eerst met een echt serieus plan van aanpak, maar dan net even anders dan hoe we het nu doen. Hij wilde de klok in de lente steeds twintig minuten vooruitzetten. En dan wel op vier zondagen achter elkaar. In september zou die dan steeds weer twintig minuten terug worden gezet. Maar ook hier werd niet veel mee gedaan (misschien maar goed ook?).
Een Duits idee
En aan wie hebben we uiteindelijk het daadwerkelijke verzetten van de klok te danken? Niemand minder dan de Duitsers. In de Eerste Wereldoorlog voerde Duitsland dit als eerste echt in. De oorlog was al duur zat, dus om kolen te besparen wilde men toch net even wat beter met de zon afstemmen. België, Frankrijk, Nederland en Engeland volgden al snel.
Maar niet voor lang
Na de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd echter weer even afgeschaft. Tussen 1946 en 1977 deden we er niet meer aan mee in Nederland. Toen het uiteindelijk wel weer werd ingevoerd – in 1977 dus – had dat met de oliecrisis te maken.
De grote vraag van waarom heeft dus grotendeels iets met besparing te maken. Hoe langer je met de zon op bent, hoe meer er te besparen valt!
Wat vind jij ervan dat je zondag weer een uurtje eerder op moet staan?
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.