Zomerfruit om je tanden in te zetten: Meloen!

Het is tijd de zomer nu echt officieel te verwelkomen! Dit heerlijke seizoen komt (als het goed is) met lekker weer, ijsjes, vrolijk zoemende insecten, de zoveelste foute zomerhit én – niet te vergeten – bakken met zomerfruit! Jouw favoriete markt ligt er weer vol mee. Kersen, aardbeien, frambozen, meloenen. Omdat je in de zomer goed moet hydrateren, hebben we het deze week over deze heerlijk gezonde dorstlesser. En nee, we hebben het niet over een appeltje voor de dorst. Een meloen doet het ook erg goed op dat vlak! Heerlijk verfrissend en sappig. Maar kunnen we alle meloenen eigenlijk wel over één kam scheren? De soorten verschillen immers nog best wel wat van elkaar. Hieronder onze favoriete meloenen van de markt.

Honingmeloen
Makkelijk te herkennen aan hun geelachtige kleur en rugbybal-vorm. Deze valt misschien niet helemaal in de categorie zomerfruit. We zien ‘m immers het hele jaar door. Fijn, want deze variant is heerlijk zoet en fris van smaak! We halen ‘m vooral uit Spanje. Heerlijk in een fruitsalade of in een plakje serranoham gewikkeld.

Watermeloen
De favoriete soort meloen op een hete zomerse dag. De watermeloen is lekker zoet en lest je dorst in een paar happen. Niet zo gek ook, hij bestaat voor zo’n 95% uit water. Ook wordt gezegd dat deze soort de meeste gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. De watermeloen is rijk aan ijzer, kalium en vitamine C én werkt als antioxidant. Lekker in een meloensalade met feta en munt of basilicum.

Cantaloupe
De cantaloupe is misschien wel het bekendste type meloen. Je herkent ‘m meteen aan z’n ronde vorm en gekke patroontje op de schil. Het vruchtvlees is oranje van kleur en smaakt lekker mild zoet. Je vindt veel béta-caroteen en vitamine A en C in deze variant. Heerlijk in een pastasalade met parmaham, waterkers, cherrytomaten en feta.

Galiameloen
Grote kans dat je deze meloensoort ook veel tegenkomt. Niet zo gek, ook deze is razend populair. De galiameloen is een kruising tussen een suikermeloen en cantaloupe. Lekker zoet en lekker toegankelijk. Hij heeft vaak wat meer vruchtvlees dan andere meloensoorten. Lekker in een salade met veldsla, gerookte kipfilet, knapperige paprika en amandelschaafsel.

Lekker mixen
Kun je niet kiezen tussen de soorten meloen? Geen probleem! Ga voor een gemengde meloensalade. Mix stukjes galiameloen, watermeloen en honingmeloen met wat zachte geitenkaas, blauwe bessen en verse basilicum voor een heerlijke zomerse salade!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen