Vegetarisch eten is allang niet meer zo ongewoon. Hoewel mensen schijnbaar vroeger wel gek werden aangekeken, is het nu voor velen een manier van leven. Ben je vegetariër en moet je vaak toch nog uitleggen wat het inhoudt? Of weet je eigenlijk helemaal niet zo goed wat nu precies de voor- en nadelen zijn? Geen zorgen. Wij hebben het zware werk voor je verricht en zijn op onderzoek uitgegaan. Hieruit hebben we vijf leuke en minder leuke vegetarische weetjes voor je op een rijtje gezet!
Wist je dat…
Je officieel ‘lacto-ovo-vegetarisch’ zou kunnen zeggen?
Mensen die geen vlees eten maar wel ei en zuivel noemen we lacto-ovo vegetarisch. Het is wel nét een beetje een hele mond vol. Gelukkig begrijpt iedereen je ook prima als je met de term vegetarisch aan komt zetten.
Vitamine B12 alleen in dierlijke producten voorkomt?
Voor veganisten is het dus soms even wat B12 tabletten slikken geblazen. B12 heb je namelijk nodig voor de aanmaak van rode bloedlichamen en een goede werking van je zenuwstelsel. Eet je wel zuivel? Goed nieuws voor die B12 inname!
Ongeveer 5% van de bevolking vegetarisch is?
Dit wordt door het Voedingscentrum zo geschat. Zo lijkt het opeens toch een best klein deel van de bevolking. Maar, niet getreurd. Daarin zijn andere groepen zoals pescotariërs en veganisten niet meegerekend.
Je 30 tot 40 keer minder zoetwater gebruikt met een vegetarisch dieet?
Goed nieuws voor het milieu dus! Plantaardige producten zorgen voor zo’n 30 tot 40 keer minder zoetwatergebruik. Ook zorgt het voor minder broeikasgasuitstoot en land- en energiegebruik.
Er ook demitariërs bestaan?
Demitariërs eten bewust minder vleesproducten. Daarnaast heb je ook nog fruitariërs (geen dieren en planten doden voor voeding) en pollotariërs (wel gevogelte maar geen zoogdiervlees of vis). Natuurlijk bestaan er ook vegetariërs die wel zuivel, maar geen eieren eten (lacto-vegetariërs) én vegetariërs die geen zuivel maar wél eieren eten (ovo-vegetariërs).
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.