Dat wij Nederlanders fan van kaas zijn is natuurlijk al langer bekend. We worden niet voor niks kaaskoppen genoemd. Niks mis mee! We produceren in Nederland zelfs meer dan 650 miljoen kilo kaas per jaar. Maar heb je als echte kaaskop wel wat kennis in huis over dit heerlijke product? Voor degenen die er nog niet zoveel kaas van hebben gegeten, hier wat leuke weetjes op een rijtje.
Wist je dat…
*De smaak van kaas wordt bepaald door wat de koeien zoal eten? Om die reden wordt bijvoorbeeld geen kaas gemaakt van koeien die een hoop uien naar binnen hebben gewerkt. Dat komt de smaak namelijk niet ten goede, zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen.
*Nederlanders gemiddeld zo’n 17 kilo kaas per jaar per persoon eten? Het meeste daarvan eten we nog steeds gewoon lekker op een boterham.
*Daarvoor eigenlijk best heel veel melk nodig is? Voor 1 kilo kaas heb je 10 liter koeienmelk nodig. Voor geitenkaas is dat 9,5 liter en voor schapenkaas 6 liter. Reken zelf maar uit hoeveel liter je dan voor jouw 17 kilo kaas nodig hebt!
*Je je geen zorgen hoeft te maken om muizen als je een gatenkaas ziet? Die gaten ontstaan door het zuursel dat bij de bereiding van de kaas wordt gebruikt. Dit zuursel zorgt voor kleine gasvorming, waardoor er gaatjes in de kaas komen.
*Nederland zo’n 1,5 miljoen melkkoeien heeft? Die staan onder andere op ongeveer 300 boerderijen waar boerenkaas wordt gemaakt.
*Kaas op houten planken wordt bewaard? Op die manier kan het hout het overtollige vocht opnemen van de zwetende kaas.
*Die witte puntjes op oude kaas rijpingskristallen worden genoemd? Ze ontstaan op de kaas zodra deze ouder wordt. Het is een teken dat de kaas optimaal gerijpt is!
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.