Appels eten we maar al te graag in Nederland! En dat is ook niet zo gek. Het is een heel veelzijdig stuk fruit en het smaakt heerlijk knapperig en fris. Je eet niet voor niks een appeltje voor de dorst. Lekker makkelijk voor onderweg. Niet veel ingewikkelds aan, zou je denken. Maar de appel heeft toch ook wel wat gekke geheimen waar niet iedereen van op de hoogte is. Benieuwd? Hieronder wat bekende en minder bekende weetjes over de appel.
Wist je dat…
De grootste appel uit Japan komt?
Een appel weegt gemiddeld zo’n 120 gram. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Volgens het Guinness Book of Records staat het record voor de grootste appel sinds 2005 op 1,849 kilogram. En dan wel in het verre Japan. Chisato Iwasaki is de gelukkige die deze appel heeft weten te kweken.
Er rond 7500 soorten appels bestaan?
Ja, we noemden al dat de appel veelzijdig was. Er bestaan ontzettend veel soorten. Van heel zoet tot heel zuur. Op jouw favoriete markt heb je de keuze uit verschillende soorten, maar 7500 vonden we toch wat overdreven.
Van zuur tot zoet, hier een paar van de bekendste soorten:
Zuur: Junami, Granny Smith, Pink lady.
Zoetzuur: Elstar, Jonagold, Kanzi, Golden Delicious.
Zoet: Fuji, Royal Gala, Braeburn
Appels kunnen drijven?
Appels bestaan voor bijna een kwart uit lucht. Daarom blijven ze makkelijk drijven in een bak water.
Steve Jobs op een fruitdieet zat?
Er gaan veel theorieën rond over de naam van het merk Apple. Het lijkt erop dat de naam Apple toch wel wat met echte appels te maken heeft (het logo en de naam zeggen eigenlijk al genoeg). Steve Jobs schijnt op een fruitdieet te zijn geweest toen hij de naam Apple bedacht. Hij vond het een leuke naam die niet intimideerde. Ja, daar zit wel wat in!
Appels uit de rozenfamilie komen?
De rozenfamilie is groter dan je misschien zou denken. Er zijn zo’n 3000 tot 4000 soorten in 120 geslachten. De aardbei, framboos, peer, pruim en – jawel – de appel zijn er enkele voorbeelden van.
Je het klokhuis ook kunt opeten?
Eigenlijk is het best zonde dat we het klokhuis van een appel vaak niet opeten. Hierdoor gaat soms zo’n 30% van de appel verloren. Maar het klokhuis bevat juist veel voedingsstoffen en is prima te eten. Alleen het steeltje (en de pitjes) zouden we wel lekker weggooien.
Je appels beter in de koelkast kunt bewaren?
Appels zijn tot wel drie weken langer houdbaar als je ze in de koelkast legt. Gelukkig bederven ze sowieso niet zo snel. Alleen als je af en toe een appeltje eet is het dus handig ze in de koelkast te bewaren. In de fruitmand zien ze er toch wel wat leuker uit natuurlijk.
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.