Tips voor het ultieme Sinterklaasgedicht

Love it or hate it! Grote kans dat je dit jaar weer aan de bak moet voor een leuk, origineel en niet te voor de hand liggend Sinterklaasgedicht. Heb je een mega hekel aan het schrijven van gedichten? Of ben je gewoon niet zo zeker van je skills? Je kunt natuurlijk een gedichtengenerator gebruiken, maar de kans dat je eindigt met wat standaard clichés is dan wel groot…

“Dit is een cadeau dat precies bij je past,
Sint hoopt dat hij je daarmee verrast.”

Dat kan dus écht niet meer. Net als je gedicht beginnen met “Sint zat eens te denken…”. Maar waar kun je dan wel mee aan komen zetten? Helaas kunnen we geen gedichten voor je schrijven, maar we kunnen wel wat onmisbare tips geven voor dat ultieme Sinterklaasgedicht.

Ga daarom maar eens lekker zitten en wellicht,
schrijf je straks het beste Sinterklaasgedicht.

Tip 1 – originaliteit

We hebben ‘m eigenlijk al genoemd. Wat je ook doet, een gedichtengenerator is vaak niet origineel en ontzettend onpersoonlijk. Hoe vervelend je het misschien ook vindt, je zult toch echt even in die pen moeten klimmen voor een zelfgeschreven gedicht.

Tip 2 – vertel een verhaal

Bedenk van tevoren waar je het over wilt hebben. Het helpt als je een richting op kan en niet zomaar lukraak begint te schrijven over cadeaus, winter en andere algemene onderwerpen. Om het lekker persoonlijk te maken, kun je prima een of meerdere (gênante) momenten pakken uit het leven van diegene en daarover doorgaan. Als het lukt, probeer dan ook de laatste regels nog even terug te komen op het gênante verhaaltje. Heeft je cadeau iets met dat verhaal te maken? Perfect, dan kun je al helemaal losgaan!

Tip 3 – hulp nodig? Rijmwoordenboek helpt

Je hoeft niet alle rijm zelf te bedenken. Soms kom je de meest briljante combinaties tegen als je een rijmwoordenboek raadpleegt. Het is dus best een slim idee om zo’n woordenboek naast je open te zetten terwijl je je gedicht maakt. Online zijn die rijmwoorden ook heel goed te vinden trouwens!

Tip 4 – gebruik een rijmschema dat bij je past

Maak het jezelf niet te moeilijk. Hoewel het gedicht natuurlijk wel een beetje moet rijmen, hoeft het niet per se ABAB rijm te zijn. AABB kan ook, of ABAC. Speel een beetje met de zinsopbouw en kijk wat jij het makkelijkst vindt. Bij een Sinterklaasgedicht geldt vaak de regel: houd het simpel. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Tip 5 – lees je eigen gedicht even hardop voor

Je hoort het gedicht misschien wel in je hoofd tijdens het schrijven, maar dat kan net even anders uitpakken als het hardop wordt voorgelezen. Even zelf doen dus. Zo ontdek je eventuele struikelpunten of punten waar het niet lekker loopt qua ritme.

Tip 6 – keep it simple!

Zoals we al zeiden, maak het jezelf niet te moeilijk. Een goed Sinterklaasgedicht is simpel, makkelijk voor te lezen en to the point. Maak daarom lekker korte zinnen met makkelijke woorden. Simpel, toch?

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen