Rond de Kerst komt in vele van ons plotseling de innerlijke chefkok naar boven. Opeens hebben we zin, tijd en motivatie om er écht iets lekkers van te maken. Terwijl het voor anderen meer een moet-je is. Of je het nu leuk vindt of niet, er wordt lekker gekokkereld! En een van de heerlijke klassiekers rond het kerstdiner is een goed stuk vlees. En dan niet zo’n lapje vlees dat je verpakt bij de supermarkt kunt halen. Het moet speciaal zijn én hele gezin kunnen voeden. Dan kom je al snel uit op een heerlijk stukje wild óf een huisbereide rollade van de markt.
Rollade
En over die rollade willen we het vandaag eens hebben. Want wat is een rollade precies? Eigenlijk is het niets meer dan een vleesgerecht waarbij verschillende plakken heerlijk gekruid vlees om elkaar heen worden gedraaid. Dit wordt bij elkaar gehouden met een touwtje of netje. Na het braden wordt deze verwijderd.
Rollade bereiden
En hoe je zo’n gevaarte aan vlees bereidt, verschilt een beetje per type. De basisbereiding voor de standaard varkensrollade is eigenlijk best simpel. Bak hem een paar minuten in een pan tot hij rondom lichtbruin is. Zet daarna de deksel schuin op de pan en laat hem in zo’n 45 minuten verder gaar worden. Keer de rollade ondertussen regelmatig om en schep er wat braadvet over. Of bereid hem in de oven. Op zo’n 180 graden is de rollade in 45 tot 60 minuten gaar. Natuurlijk kun je van tevoren kruiden zoveel en zo gek als je zelf wilt.
Varken, rund of kip?
De meest voorkomende variant is van varkensvlees gemaakt. Maar je vindt ook rollades van rund- of kippenvlees. Zijn er binnen die soorten dan nog variaties? Jazeker! Kom kijken op jouw favoriete markt wat er te vinden is. Hieronder noemen we ook wat variaties op.
- Varkensfiletrollade: de klassieker, gemaakt van varkensfilet.
- Procureurrollade: deze wordt van de nek van het varken gemaakt en is iets malser, sappiger en rijker van smaak.
- Runderrollade: dit type is een stuk magerder omdat hij van rundvlees is gemaakt.
- Dunne lende rollade: dit is misschien wel de meest malse rollade, gemaakt van dunne lende. Het dunne randje vet aan de buitenkant geeft hem z’n specifieke smaak.
- Half-om-halfrollade: deze is gemaakt van een combinatie tussen rund en varkensvlees. Hierbij is bewust het meest malse vlees binnenin geplaatst zodat hij gelijkmatig kan braden. Dit type smaakt heerlijk uit de oven.
- Sprekrollade: voor deze wordt vooral het vlees van de rug en buik van het varken gebruikt.
- Lamsrollade: ook een rollade van lamsfilet smaakt heerlijk.
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.