Ramadan of Katholiek: Vasten, hoe doen we dat?

Katholiek of moslim, het voorjaar staat voor hun in het teken van vasten. Maar hoe doen de katholieken dat eigenlijk anders dan de moslims? Er zijn namelijk wel degelijk verschillen, maar ook zeker overeenkomsten. Weet je eigenlijk niet zo goed hoe het zit? We leggen het globaal aan je uit.

Inkeer

Om te beginnen is er een duidelijke overeenkomst. In beide geloven gaat de vastentijd en ramadan om een periode van inkeer, waarin bidden en vasten centraal staan. Veel mensen geven hier ook hun eigen interpretatie en draai aan. In het katholieke geloof besluit de één bijvoorbeeld een maand niet te snoepen, terwijl de ander nog een hoop andere luxes opgeeft.

De tijdsduur

De ramadan begint in de negende maand van de islamitische kalender en duurt 29 of 30 dagen. De negende maand is wanneer Mohammed zijn eerste openbaring kreeg van de Koran. De katholieke vastentijd begint op Aswoensdag en gaat 46 dagen door. Dit staat voor de veertig dagen, die Jezus zonder eten doorbracht in de woestijn (de zondagen worden niet meegeteld).

Tijdens het vasten worden moslims vooral aangespoord goed gedrag te vertonen en te focussen op gastvrijheid en vrijgevigheid. Ook wordt er vergeving gevraagd en gegeven voor ruzies en geschillen. Bij de katholieke vastentijd komt ook boetedoening voor zonden kijken.

Tijd om te feesten

En na al dat gevast is het natuurlijk tijd voor een feestje! Dit doen de katholieken met het Paasfeest. Hier wordt natuurlijk het opstaan van Jezus gevierd, en wordt uitgebreid gegeten. Velen van ons kennen Pasen wel, maar hoe zit het dan na de ramadan?

Suikerfeest

Moslims vieren het Suikerfeest. Een wel heel speciaal feest! De eerste ochtend van het feest wordt de moskee bezocht voor een speciaal gezamenlijk gebed. De rest van de dag is één groot familiefeest en wordt er zoveel mogelijk familie bezocht en/of ontvangen. Maar zo’n suikerfeest heet natuurlijk niet voor niks suikerfeest. Ter gelegenheid worden verschillende zoete lekkernijen klaargemaakt en gegeten. Veel vrouwen versieren hun handen met prachtige henna-creaties en iedereen ziet er vaak op z’n best uit.

Daarnaast geeft men elkaar, en armeren, cadeautjes. De armeren krijgen vaak ook voedsel en soms kleding uitgedeeld. Moslims betalen vaak het hele jaar door armenbelasting, wat op het suikerfeest aan de armen wordt uitgedeeld.

Dan gaat iedereen door naar een moskee, zaal of andere ontmoetingsplaats waar de imam een preek geeft. Dit is de officiële afsluiting van de ramadan. Hierna wordt er naar hartenlust omhelst, vergeven de mensen elkaar voor eventuele fouten van het afgelopen jaar en wenst iedereen elkaar een gezegend feest.

Er komt dus een hoop meer bij kijken dan suiker. Vooral heel veel saamhorigheid, liefde en vrijgevigheid!

Ben je zelf geen moslim maar wil je toch even lekker veel zoets snoepen de komende dagen? Je weet waar je moet zijn! Jouw favoriete markt biedt genoeg opties om je zoete verlangens te stillen.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen