Ode aan de komkommer

Deze week hebben we het over een wel hele fijne groente. En wat is ie lekker tijdens de hete zomermiddagen! Maar het hele jaar door genieten we er intens van. De komkommer haalt zelfs de top 3 van meest gegeten groenten in Nederland. En dit terwijl de komkommer voor het grootste deel van het jaar uit Spanje wordt gehaald. De augurk staat trouwens een heel stuk lager, die haalt de top 10 eigenlijk niet eens. Maar wat heeft die augurk ermee te maken dan? Nou, eigenlijk liggen deze twee groenten heel dicht bij elkaar. Dichterbij dan je zou denken. Komkommers en augurken zijn door constante verbetering steeds verder uit elkaar gegroeid, zowel qua smaak als uiterlijk. Zo zijn komkommers zachter en frisser gaan smaken. Maar sommige komkommersoorten hebben nog wel heel sterk het uiterlijk van de augurk.

Er zijn dus meer soorten dan de standaard komkommer waar we bekend mee zijn. Er bestaan bijvoorbeeld ook gele komkommers, witte komkommers, kleine snackkomkommertjes, en groene komkommers variërend van donker- tot lichtgroen. Voor de meeste komkommers geldt wel dat ze lekker én gezond zijn! Zoals je misschien al vermoedde, werk je niet veel calorieën naar binnen met deze groente. Met 100 gram komkommer krijg je zo’n 13 calorieën binnen. En door de grote hoeveelheid water ben je dan ook nog eens van de heftigste dorst af. Win-win, toch? Dit betekent natuurlijk niet dat je je glaasje water alleen nog maar zou moeten vervangen door komkommer. Maar het voelt wel lekker fris!

En hoe geniet je dan het meeste van je frisse stukjes komkommer? We eten ‘m meestal gewoon los in salades of uit het vuistje. Maar je kunt komkommer ook stoven, bakken of koken. Bijvoorbeeld in Aziatische gerechten als roerbakgroente, of gekookt naast je stuk vlees en gebakken aardappeltjes. Door de redelijk neutrale smaak combineert de komkommer goed met verschillende smaken. Wees vooral niet bang hier veel mee te proberen. Maar tijdens de warme zomerdagen eet je ze waarschijnlijk toch het liefst koud, knapperig en ongebakken. Haal ze op jouw favoriete markt!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen