Het is vandaag een speciale dag. Nationale pindakaasdag wel te verstaan! Dat kunnen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. We eten er in Nederland namelijk bakken van. Maar vooral in de Verenigde Staten is peanut butter een populair product. Maar waarom noemen wij het pindakaas in plaats van pindaboter? En hoe gezond is het nou eigenlijk?
In 1948 kwam pindakaas in Nederland op de markt, genaamd peanut butter. Hier mochten we echter geen pindaboter van maken. Dit omdat roomboter het recht had op de term ‘boter’ om verwarring met margarine te voorkomen. Er zat dus niets anders op dan wat anders verzinnen. En wij Nederlanders zijn natuurlijk gek op kaas, ook als het om pinda’s gaat. Vooral op brood is het een populaire keuze. Maar hoe (on)gezond zijn we dan eigenlijk echt bezig? We weten dat pinda’s niet per se ongezond zijn toch?
Klopt! Als de pindakaas dus voornamelijk uit gemalen pinda’s bestaat zit je al snel goed. Het eten van ongezouten noten zoals pinda’s verlaagt je cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Aan veel soorten pindakaas wordt helaas veel zout en suiker toegevoegd, wat de gezondheidseffecten een beetje naar beneden haalt.
Gelukkig hebben we tegenwoordig ook 100% pinda pindakaas die veruit het gezondst is. En hoewel gezond niet altijd lekker betekent, kunnen we in dit geval zeggen van wel. Probeer maar eens de versgemaakte pindakaas van De Enkhuizer Notenkraam op jouw favoriete markt. Echte pindakaas zoals het vroeger was. Deze is gemaakt van vers gebrande pinda’s en vliespinda’s met een klein scheutje arachide olie. Verder zijn er geen vetten, geurstoffen, smaakstoffen of suikers toegevoegd. Wel heb je nog de keuze uit zout of geen zout. Gezond of extra gezond dus. Waar ga jij voor?
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.