We weten het, we snappen het: we moeten gezond eten. Maar we willen ook lekker eten. En laat het nu net zo zijn dat lang niet alles wat gezond is ook lekker is. Witlof is daar voor velen een goed voorbeeld van. Het is hartstikke gezond en laag in calorieën. Maar lekker? Voor een hoop mensen wel, maar je bent lang niet de enige als je niet zo’n witlof fan bent. Maar geef je witlof wel een eerlijke kans? Met wat extra bereidingsopties is deze bladgroente namelijk hartstikke lekker. Hoog tijd dus dat we witlof eens op een andere manier gaan behandelen en hem wat toegankelijker maken! Wat is dan het probleem met witlof? Het smaakt nogal bitter. En bitter is niet voor iedereen beter. Vooral kinderen moeten er vaak niks van weten. Hoe verkoop je deze groente dus aan je kinderen? Nou, gewoon, een beetje zoeter maken. Hieronder wat tips.
Ten eerste is het handig om altijd de harde kern te verwijderen. Die is namelijk het meest bitter. Daarna is het een kwestie van dingen toevoegen. Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker. Ook koken in water met wat suiker of aalbessenjam toegevoegd doet wonderen. Of gebruik kruiden als kurkuma of paprika om de bittere smaak wat minder dominant te maken.
Maar wat misschien het makkelijkst is, is combineren. Zorg dat je de witlof niet los eet, maar combineer deze met vlees en andere groente zoals wortel. Wat mosterd en honing erbij, en je hebt een heerlijk zoet en licht pittig maaltje!
Nu valt er natuurlijk ook wat voor te zeggen dat de bitterheid juist de charme van de witlof is. Dus misschien lukt het om een door de zure (uhm… bittere) appel heen te bijten en het te ‘leren’ eten. Hoe je hem ook bereidt, je bent gegarandeerd van een gezonde en bijzondere groente. Je vindt ze op jouw favoriete markt bij de groentekraam.
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.