Sushi, sashimi, poké bowls. het is allemaal geweldig hip. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Het is heerlijk eten! Bij een all-you-can-eat sushi vreetschuur, of een authentiek Japans restaurant. Waar je ook heengaat, je komt er allemaal rauwe vis tegen. Maar is dat nu eigenlijk wel zo gezond?
Waarom geen rauwe vis
Want wat kan er allemaal misgaan? In principe valt het mee, maar de kans op voedselvergiftiging schijnt nu eenmaal wat hoger te zijn. Een risico dat veel mensen prima voor lief nemen om hun favoriete stukje tonijn sashimi naar binnen te kunnen werken.
Maar er is meer. Je kunt bijvoorbeeld ook per ongeluk een parasiet binnenkrijgen. Een iets grotere consequentie dus. Bij sommige soorten vis is er een kleine kans op haringworm. Dit is een parasiet die de maag- of darmwand kan beschadigen.
Waarom het meevalt
Dit is natuurlijk geen reden om sushi voor altijd uit je leven te verbannen. De haringworm komt in Nederland nauwelijks voor. Volgens het Voedingscentrum is de kans zelfs erg klein. Dat komt doordat de haringworm niet tegen temperaturen onder nul kan. Daarom is het in Europa wettelijk verplicht om alle vis, die bedoeld is om rauw te eten eerst 24 uur lang in te vriezen. En dan wel bij een temperatuur van 20 graden onder nul. Hij komt echter totaal niet voor in gekweekte zalm.
Waar je op moet letten
Zelf sushi maken? Hoe kun je er zelf voor zorgen dat je lekker verantwoord van je hapje kunt genieten? We hebben wat tips op een rijtje gezet.
- Eet alleen vis die bevroren is geweest
Zoals we hierboven al noemden is het wettelijk verplicht om rauwe vis ten minste 24 uur lang in te vriezen voor gebruik. Verzeker je er dus van dat dit is gebeurd! - Check je rauwe vis goed
Ziet je vers gekochte visje er toch niet zo vers uit? Ruikt hij zuur of extra visachtig? Dan kun je hem maar beter laten voor wat het is en op zoek gaan naar een verser exemplaar. - Koop bij een goede leverancier
Verse vis kun je maar beter niet op de hoek van de straat kopen, bij die schattige buurkinderen met hun eigen ‘winkeltje’. Koop het dus bij een leverancier die weet wat hij doet. Op jouw favoriete markt kun je terecht voor vis die goed is vervoerd, gekoeld en bewaard. Zo zit je in elk geval goed. - Ga hygiënisch te werk
Was regelmatig je handen en maak gebruikte keukenspullen goed schoon als je met rauwe vis kookt. Zo voorkom je dat eventuele besmetting overgaat op andere levensmiddelen en voeding.
Als het risico het je niet waard is
Wil je echt zeker zijn van een stukje vis zonder gekke parasieten of bacteriën? Dan zul je toch echt wat moeten verhitten. In gebakken of gekookte vis komt geen haringworm voor.
Ook voor deze vissoorten kun je terecht op jouw favoriete markt. Loop snel even langs de viskraam!
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.