De lente brengt zoveel leuks en kleurigs met zich mee. Zo ook weer de fleurige, kleurige, lekker ruikende, vrolijke Hollandse tulp! Deze bloemen komen helemaal tot hun recht rond deze tijd, waarin ze binnen no-time prachtig zullen bloeien. Nou ja, binnen no-time… Er is wel wat geduld voor nodig. Maar dan heb je ook wat! Want ja, schoonheid kost nu eenmaal wat tijd. Haal de Keukenhof naar je eigen huis. Om daar dan vervolgens volgende lente van te kunnen genieten. Alles wat daarvoor nodig is, is een tripje naar jouw favoriete markt. Daar vind je nu van alles aan bloembollen. Sla je favorieten in en je kunt van start. Maar hoe ga je van start? Tulpen groeien natuurlijk niet helemaal vanzelf. Ze hebben wel een kleine gebruiksaanwijzing en toch wel wat aandacht en liefde nodig. Maar geen zorgen! Zie hier wat onmisbare tulpenkweektips.
Wanneer plant je ze?
Je kunt tulpen het beste eind september / begin oktober in de grond stoppen. Idealiter zitten ze zeker zes weken voor de eerste vorst al diep in de grond, zodat een stevige wortel kan ontwikkelen. Plant de tulpenbollen het liefst in een luchtige grond die niet lang nat blijft. Heb je een wat zwaardere grond (zoals klei)? Meng dit dan eerst een beetje met zand voordat je de bollen plant. Daar mag flink wat zand doorheen; voeg drie delen zand op één deel aarde toe. En wat betreft zon, tulpen hebben een zonnige tot half beschaduwde plaats nodig om optimaal te groeien.
Hoe plant je ze?
Dit is misschien een wat open deur, maar stop de tulpenbol de grond in met de puntige zijde naar boven. Daar groeit immers uiteindelijk de bloem uit. Plant grotere bollen zo’n 20 cm diep de grond in en kleinere bollen zo’n 12,5 cm. Vind je het lastig inschatten of je nu een klein of groot exemplaar te pakken hebt? Houd de vuistregel aan dat de bol gemiddeld drie keer zo diep geplant moet worden als z’n eigen hoogte. Nu zijn tulpen natuurlijk op z’n mooist in groepjes. Eén enkele tulp is mooi, maar komt niet geheel tot z’n recht. Plant tulpenbollen daarom altijd in groepjes. Zorg wel dat je ze ongeveer 1 cm van elkaar vandaan plant.
Hoe maak je ze groot en sterk?
In principe kun je de natuur z’n werk laten doen, maar tulpenbollen hebben wel een goede hoeveelheid water nodig om zich verder te ontwikkelen. Als het dus wat droog is na het planten is het zeker verstandig ze zelf water te geven. Vriest het streng de komende winter? Dek de grondlaag dan extra af met bijvoorbeeld stro of bladeren om de bollen een beetje te beschermen.
En voor je het weet staat de lente alweer voor de deur. Dit kun je dan zien aan je eigen prachtige tulpen die zich voor het eerste zullen laten zien. Genieten!
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.