Oesters zijn prachtige schelpdieren die veel in Zeeland worden gekweekt. Vroeger kwamen ze al voor, maar toen uitsluitend in de platte variant. Overal langs de Europese kust lagen de langzaamgroeiende oesters. Doordat deze oesters langzaam groeien, en eigenlijk pas na een jaar of vijf geraapt mogen worden, zijn ze duur en exclusief. Hierom is er nog een ander soort oester op de markt gekomen, namelijk de creuse. Deze oester groeit veel sneller en heeft een iets bollere vorm, meer richting een mossel.
Smaak
De twee oesters verschillen erg van smaak. Bij een platte oester proef je eerst zoet, dan een zilte smaak en tot slot een nootachtige toets die blijft hangen in de mond. De creuse heeft een veel specifiekere smaak, afhankelijk van de groeiplaats. Bij de één proef je de zee, terwijl de ander juist weer wat romiger smaakt.
Oesterseizoen
De Zeeuwse platte oester is alleen in het seizoen vanaf september. Het seizoen van deze zeldzame Zeeuwse oester loopt door tot mei. Andere oesters zijn wel het hele jaar door verkrijgbaar.
Verschillende soorten
Bélon
Bélonoesters komen uit de Bélon rivier in Bretagne en zijn wettelijk beschermd. Nederlandse onderzoekers hebben geprobeerd om deze oesters ook te introduceren aan de Amerikaanse Oostkust en dat is gelukt. Tegenwoordig groeien deze platte oesters ook in de wateren voor de kust van Maine. Deze oester heeft een sterke zeewiersmaak en hazelnoottonen.
Gillardeau
Deze oesters zijn creuses, maar ondanks dat zijn deze beperkt in aantal. De Gillardeau zijn favoriet van veel high-end restaurants. Oorspronkelijk komt deze oester uit Marennes, Frankrijk.
Zeeuwse platte oester
Deze komen uit het Zeeuwse plaatsje Yerseke. De Zeeuwen zijn gericht op grootschalige productie. De echte kenners proeven dat de Zeeuwse platte oesters veel meer smaak hebben dan de creuses.
Zweedse platte oester
Bijna alle oesters die we in Nederland eten zijn gekweekt. In Zweden vind je de inheemse platte oester nog vrij massaal in het wild. De Zweedse worden met de hand van de bodem gedoken en zijn dan ook ontzettend duur. Volgens echte oesterkenners zijn dit wel de lekkerste die je in Europa kan vinden. Ze hebben een zeer sterke, notige, metaalachtige smaak.
Fine de Claire
Dit is misschien wel de meest bekende soort oester. De Fine de Claire is een creuse met een langwerpige schaal. Ze worden veel geteeld in Marennes in Frankrijk, waar ze worden gescheiden door hun volwassenheid. Hoe volwassener de oester, des te voller de smaak.
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.