De stoofpot wereldwijd

Natuurlijk kennen we allemaal de stamppot als lekkere Hollandse winterkost. Maar er valt meer te smullen aan winterse maaltijden! In Nederland zijn we ook groot fan van een lekkere stoofpot. En terecht! Heerlijk toch, zo’n bord vol lekkers wat urenlang heeft staan sudderen. Het vlees is mals en de lekker warme, kruidige smaak valt bijna niet te overtreffen. Zeker niet na een dag vol winterpret in de kou.

Maar we zijn niet de enigen. Over de hele wereld wordt heel wat afgestoofd, maar dan net even anders dan de Hollandse stoofpot. Veel van die stoofpotjes uit andere culturen ken je waarschijnlijk wel. Benieuwd? We noemen er een paar op. Misschien geeft het je wat inspiratie voor je dagelijkse maaltijd.

Frankrijk

In Frankrijk kunnen ze natuurlijk heerlijk koken. Zo hebben ze ook de stoofpot helemaal onder de knie. Een echte Coq au Vin gaat er wel in! Kip, spek, champignons en een rode wijnsaus zijn de basisingrediënten. Iedere chef heeft hier natuurlijk weer een eigen variatie op. Zo kun jij ook je eigen poging doen. Misschien eerst even wat ‘onderzoek’ doen in Frankrijk?

Ierland

We gaan door naar Ierland voor een echte Irish stew. Deze lijkt ook erg op de Nederlandse stoofpot. Al vind je in een Irish stew geen runderstoofvlees maar meestal lams- of schapenvlees. Verder worden aardappelen, wortelen en uien toegevoegd. En natuurlijk is deze stoofpot ook populair met een lekker Iers biertje erin verwerkt!

Thailand

Ook in Thailand doen ze aan een soort van stoofpotje, maar dan helemaal anders. Een echte Thaise groene curry zit vol knapperige groenten, kokosmelk en limoen. Vaak eet je dit vegetarisch of met kip of garnalen. Ook dit gerecht stoof je lekker gaar, al is het vaak iets korter dan een Hollandse stoofpot.

Marokko

En laten we vooral Marokko niet overslaan. Daar weten ze pas wat smaak is! Een Marokkaanse versie van onze stoofpot zou je een tajine kunnen noemen. Dit is eigenlijk de naam van de pot waarin je de maaltijd stooft. Deze is van aardewerk gemaakt en heeft een kegelachtige vorm. In die kegel wordt de stoom gevormd waardoor de smaken en voedingswaarden goed bewaard blijven en het eten heerlijk mals blijft. Er zijn vegetarische varianten en gerechten met kip, vis of ei. Ze gaan allemaal gepaard met een gigantische walm heerlijke geuren en bijbehorende smaak.

China

In China gaan ze voor de stoomboot. Hot pot of steamboat wordt dit gerecht genoemd. Het is eigenlijk een soort van fondue. Als je een steamboat bestelt krijg je een grote kom stomende bouillon. Daarnaast kun je allerlei stukjes vlees, groenten, tofu en zeevruchten zelf toevoegen. Nog wat noodles erbij en dan even geduld terwijl de steamboat z’n werk doet.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen