Hoewel het misschien nog hartje winter lijkt, is het tulpenseizoen alweer aangebroken. Dat betekent kleur, geur én een aankomende lente! In Nederland zijn we goed in tulpen. En daar zijn we trots op. Niks mis met een lekkere opschepsessie tegen je buitenlandse vrienden dus. Er komen niet voor niks bakken toeristen onze kant op om de Keukenhof en al z’n prachtige bloemen te komen bewonderen.
Maar je hoeft natuurlijk niet helemaal die kant op voor een stel tulpen in volle glorie. Ook op jouw favoriete markt kun je namelijk gewoon terecht voor de broodnodige kleurige, vrolijke tulpen. Dan kun je ook gewoon vanuit huis je buitenlandse vrienden jaloers maken met je eigen bosje. Maar wat vertel je de tulp-leek eigenlijk over onze nationale trots? Hoe zit het met de tulp? En hoe Hollands zijn ze nu eigenlijk echt? We zetten wat weetjes voor je op een rijtje.
Wist je dat…
De naam tulp iets met tulbanden te maken heeft? Althans, dat vermoeden we. Er wordt gedacht dat de naam van het oude Perzische woord Tulipan komt. Dit betekent Tulband. Niet zo gek ook, als je naar de vorm kijkt.
Het nooit is gelukt een zwarte tulp te kweken? Het schijnt dat er pogingen zijn gedaan, maar dat men niet dichterbij zwart kwam dan een mooie donkerpaars. Deze tulp wordt the Queen of the Night genoemd.
Ze vroeger tulpenbollen aten? Het schijnt dat tulpen uit nood gegeten werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voedsel was schaars maar er waren pakhuizen vol tulpen beschikbaar. Ook waren deze bollen redelijk snel klaar, dus kostte de bereiding weinig brandstof. Echt heel voedzaam was het niet, maar een goede oplossing was het zeker.
Tulpen oorspronkelijk uit Turkije komen? Tja, eigenlijk zijn ze dus ook weer niet zó Hollands. Het destijds Ottomaanse Rijk was ons voor. Maar zodra de tulp in Nederland terecht was gekomen, liep het helemaal los. De Nederlanders waren fan en tulpen werden gigantisch populair! En dat zijn ze tot op de dag van vandaag nog.
Er meerdere spots zijn om grote hoeveelheden tulpen te bekijken? Als je niet zo’n fan bent van hordes toeristen, maar wel van tulpen, kun je het beste naar de Noordoostpolder. Daar vind je van eind april tot begin mei allerlei bloemenmarkten en tuinen. Of neem een kijkje in Aalsmeer, bij de grootste bloemenveiling ter wereld.
Er zo rond 150 soorten tulpen bestaan? En binnen die soorten heb je in totaal zo’n 3000 varianten. Maar ze zijn niet allemaal even natuurlijk. Tulpen kweken is ook een kunst, maar dat kweken tot je de perfecte tulp hebt kan even duren. Er zit maar liefst 20 jaar tussen de eerste kweek en de uiteindelijke perfecte tulp op jouw favoriete markt.
Tulpen in september/oktober gepland kunnen worden? Ze groeien dan de winter door en transformeren in de lente tot een bom van geur, kleur en pracht. Als je je eigen bollen wilt planten zul je dus nog even moeten wachten tot de herfst weer begint. In de tussentijd haal je ze natuurlijk gewoon op jouw favoriete markt!
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.