Oliebollen, champagne en misschien wel een nieuwjaarsduik? In Nederland kennen we natuurlijk onze vaste, lekker Hollandse oud & nieuw tradities. Nu doet de één het net even anders dan de ander. Maar meestal blijft de kern hetzelfde: er zijn vette oliebollen, er is alcohol en er is vuurwerk om af te steken of te bekijken. Maar hoe beleven ze deze gezellige avond eigenlijk in andere culturen? Heb je er weleens bij stilgestaan dat de nieuwjaarsduik misschien wel heel erg belachelijk klinkt voor iemand uit een ander land? En andersom zijn er ook genoeg tradities die voor ons klinken als van de zotte! Ben je benieuwd? Hieronder noemen we de highlights voor je op. Dus pak er lekker een oliebol bij en verdiep je eens in andermans bijzondere tradities tijdens oud & nieuw.
Lekker smijten in Denemarken
In Denemarken gaan ze lekker los tijdens oudjaar. Maar dan net even anders dan bij ons. Daar is het traditie om het huis van de buren te bekogelen met servies. Hoe meer scherven je ’s ochtends voor je deur vindt, hoe meer vrienden je hebt én hoe meer geluk je zult hebben het komende jaar. Best een toffe traditie dus!
Partyen in je rode outfit in China
Zin in een lekker lang oud & nieuw feestje? In China gaan ze nog eventjes door. Van eind januari tot ergens midden in februari is het namelijk feest! Maar ze zijn ook lekker georganiseerd daar in China. Om het nieuwe jaar goed te beginnen wordt er volop gepoetst, worden schulden afgelost en wordt er met een fris geknipte haarstijl of in nieuwe kleren gefeest. Dit moeten overigens wel rode kleren zijn volgens hun traditie.
Druiven eten in Spanje
In Spanje, en in veel andere Spaanstalige landen, brengt het geluk om klokslag 12 uur twaalf druiven te eten. Op elke klokslag één. En dat is een grotere uitdaging dan je misschien zou denken. Elke druif staat voor een maand van het nieuwe jaar. En nee, valsspelen met vloeibare druiven in de vorm van wijn is natuurlijk niet de bedoeling. Hoe aantrekkelijk dat ook klinkt!
Nog meer smijten in Johannesburg
Ook in Johannesburg wordt heel wat gegooid met oud & nieuw. Deze keer niet met servies, maar met oude meubels. Helaas voor de plaatselijke politie is het in een bepaalde wijk een soort traditie geworden om oude meubels aan de straat te gooien. Een rommelige traditie om het nieuwe jaar goed te beginnen dus.
Eten, eten en nog eens eten in Estland
Natuurlijk hoort lekker veel en goed eten bij de feestdagen. Maar in Estland gaan ze wel heel ver. Volgens de traditie eet je minimaal zeven keer op oudjaarsavond. En dan hebben we het niet over een kleine amuse van één hapje. Er worden zware dingen gegeten zoals aardappelen, zuurkool en worst. Het idee daarachter? Dat elke maaltijd je kracht voor het nieuwe jaar geeft. Of het echt zo werkt, daar kom je maar op één manier achter!
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.