5 x vegetarische recepten | dagje zonder vlees

5 x vegetarische recepten | dagje zonder vlees

Steeds meer mensen kiezen er voor om vaker een dag geen vlees te eten. Deze manier van eten, dus je dieet afwisselen met vlees, vis en plantaardige gerechten, noemen we flexitarisch. Deze vegetarische of flexitarische leefwijze is niet alleen beter voor mens, dier en milieu, maar het is ook nog eens ontzettend lekker. Het beperken van vlees in je dagelijkse dieet heeft echt een enorme impact op het milieu.

Wanneer je normaliter elke dag vlees eet en je stopt hier een week mee, dan bespaar je maar liefst 130 liter water. Dit was anders nodig geweest voor de productie van veevoer, in de veehouderij en de productie van het vlees. Een week lang vegetarische recepten bereiden scheelt 76 kilometer met je auto rijden. De productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van vlees voor een week zorgen namelijk voor een uitstoot van 13.3 kg CO2. Omgerekend komt dit dus op een autoritje van 76 kilometer.

En de gemiddelde Nederlander zou met een week vegetarisch eten maar liefst 770 gram vlees besparen. Bekijk maar eens wat dit betekent als je dat omrekent naar het aantal Nederlanders..

Om het jullie toch iets gemakkelijker te maken om een hele week vegetarisch te eten, hebben wij uiteraard voor inspiratie gezorgd. Uit onze eigen archieven hebben wij de lekkerste vegetarische recepten gekozen, die je heel gemakkelijk thuis kunt bereiden. Natuurlijk allemaal met producten die je op jouw favoriete markt kunt vinden! Wij wensen jullie een hele smakelijke, vegetarische maaltijd!

Smakelijke quiche | Simpele lunch of hoofdgerecht

Deze quiche kun je heel gemakkelijk al vooruit maken, zodat je hem alleen nog hoeft op te warmen voor de avondmaaltijd. En heb je nog een stuk over? Hij is ook heerlijk om mee te nemen in je lunchtrommel!

Shakshuka | Heerlijk spicy

Dit recept van Slowfoody is oorspronkelijk bedoeld als ontbijt. Maar wij vinden het heerlijk om ’s avonds te eten, begeleid met een knapperig stuk brood.

Stamppot spitskool | Met een mediterrane twist

Stamppot gaat vaak hand in hand met uitgebakken spekjes en rookworst. Deze variant heeft een mediterrane twist, waardoor hij helemaal vegetarisch is.

Risotto | Met heerlijke bospaddestoelen en salie

Risotto klinkt misschien als een moeilijk gerecht om te maken, maar met dit recept is dat echt niet lastig. Wel overheerlijk!

Geroosterde bloemkool | Verrukkelijke eyecatcher

Dit recept van Slowfoody hadden wij als hoofdgerecht voor de Kerst bedacht, maar je kunt er uiteraard elk moment van het jaar van genieten!

 

Bron cijfers: Nationale Week Zonder Vlees

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen