Het is weer zover. Die ene dag van het jaar. Of je het nu haat of ervan houdt, je moet er even doorheen. Niemand is te vertrouwen. Collega’s, vrienden, familie, websites en kranten. Trek alles in twijfel wat je op 1 april hoort. De dag van de grappen!
Hoe het begon
En wat best grappig is aan de oorsprong van deze grappendag… niemand weet precies hoe het is ontstaan. Er gaan verschillende theorieën en verhalen rond. Misschien zijn sommigen wel bedacht als 1 aprilgrap? Wie weet. Wij hebben er in elk geval een paar voor jullie op een rijtje gezet, met een beetje hulp van IsGeschiedenis.
De oudste vermelding
In een Franse bron uit 1508 zien we voor het eerst de 1 aprilgrap voorbijkomen. De eerste vermelding in een Nederlandse bron komt uit 1561. Misschien hebben we 1 april dus wel aan de Fransen te danken. Zou daar die kikker in je bil vandaan komen?
Klopt het wel?
Andere bronnen zeggen weer dat de 1 aprilgrap in 1582 ergens opdook. Overigens ook in Frankrijk. Het schijnt dat nieuwjaar vroeger tussen 25 maart en 1 april werd gevierd. Omdat het kalendersysteem veranderde, veranderde Nieuwjaar mee, naar 1 januari. Mensen die het dan toch soms vergaten of weigerden eraan mee te doen werden voor de gek gehouden.
Maar waarom dan specifiek 1 april?
Maar deze theorieën verklaren nog niet waarom het specifiek op 1 april grappendag zou zijn. Hier is wel weer een andere theorie over. Maar pas op, dit is waarschijnlijk ooit zelf als aprilgrap verzonnen. Misschien wel de langst lopende grap dus!
Deze theorie heeft het over de inname van Den Briel door de watergeuzen. Dit gebeurde namelijk op 1 april 1572. Een klein probleem met deze theorie is dat de 1 aprilgrap dan in Nederland zou zijn ontstaan, terwijl het over de hele wereld gedaan wordt.
Franse en Engelse gewoontes
Hoe we 1 april in Nederland ‘vieren’ weten we natuurlijk allemaal. Blijf uit iedereens buurt en twijfel aan alles wat je verteld wordt. Maar hoe doen ze dat in landen in de buurt? In Frankrijk en Engeland hebben ze wat leuke gewoontes!
In Frankrijk hebben ze het niet over een kikker in je bil, maar een poissons d’avril (april vissen). Hier is het dan ook de grap om je slachtoffer stiekem te beplakken met een papieren vis.
In Engeland komen er geen dieren aan te pas. Hier roep je ‘April fools!’ als je iemand in de maling hebt genomen. Maar dit mag maar tot het middaguur. Als je dit nog later op de dag durft te roepen, ben je helaas zelf de loser.
Hoe dan ook gaan we stug door met deze gekke traditie! Wie neem jij dit jaar in de maling?
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.