Door: Hilde 31 augustus 2020 Recepten
Een kerst toetje die je het hele jaar door kan eten. Maar zeer geschikt voor het kerstdiner, omdat je hem een dag van te voren klaar maakt. Op de dag zelf haal je hem alleen nog maar uit de koelkast. Dat scheelt vast wat stres. Eten er kinderen mee? Maak dan 2 kleinere schalen tiramisu en vervang bij de ene schaal de amaretto voor een lekker sapje.
Bereidingstijd: 20 minuten, wachttijd 1 nacht
Ingrediënten voor 8 personen
500 g mascarpone
5 eieren
100 ml amaretto
100 ml espresso
1 pak lange vingers
5 el suiker
cacaopoeder
Bereiding
- Splits de eieren. Het is heel belangrijk dat er geen eigeel bij het eiwit zit.
- Klop het eigeel samen met de suiker in een grote kom tot het schuimig is. Voeg dan beetje bij beetje de mascarpone toe tot dit een mooie mix is.
- Klop in een andere kom de eiwitten stijf. Het is stijf genoeg als er plukken omhoog blijven staan. Let op dat alle onderdelen van de mixer goed schoongemaakt zijn en de kom vetvrij is. Haal er bijvoorbeeld een servetje met wat citroensap door. Anders is het moeilijk om het eiwit stijf te krijgen.
- Schep nu rustig, beetje bij beetje en met veel liefde het eiwit door het mascarponemengsel.
- Meng de amaretto en de (afgekoelde) espresso in een schaal en leg hier de lange vingers in. Als je geen alcohol wil gebruiken kan je de amaretto vervangen voor vruchtensap of meer koffie.
- Nu ga je de tiramisu opbouwen. Gebruik een mooie schaal, eventueel van glas zodat je de laagjes kan zien. Op de bodem van de schaal leg je de helft van de doordrenkte lange vingers. Daarover verdeel je de helft van het mascarpone mengsel. Verdeel daar weer de andere helft van de lange vingers over en daarop het overgebleven mascarpone mengsel.
- Laat de tiramisu nu het liefst een nacht lang, of in ieder geval 4 uur, in de koelkast opstijven.
- De tiramisu is klaar! Haal hem op tijd uit de koelkast, zodat de ergste kou er af is. Versier rijkelijk met cacaopoeder en serveer.
Eet smakelijk!
Geniet
Laat je inspireren door de Recepten van de markt.