Door: Hilde 8 november 2020 Recepten
Zo gauw de r in de maand is, wordt het tijd om die ouderwetse gerechten op tafel te zetten. Stamppot boerenkool, stoofvlees en natuurlijk niet te vergeten: erwtensoep! En dan wel de ouderwetse variant die heerlijk lang heeft staan pruttelen op het fornuis. Net als vroeger bij oma of moeders thuis. Wanneer je die pan ’s avonds op de eettafel zet, zul je zeker weten iedereen een heerlijke maaltijd bezorgen. Beloofd!
Ingrediƫnten:
- 500 gram spliterwten
- 300 gram schouderkarbonade
- 2 speklapjes
- 2 liter water
- 2 uien
- 1 prei
- 900 gram knolselderij
- 150 gram winterpeen
- 1 laurierblaadje
- 2 takjes verse tijm
- 2 rookworsten
Bereiding:
- Snipper de ui fijn. Snij de prei in de lengte door de helft en dan in dunne, halve ringetjes. Spoel de prei goed met koud water. Schil de knolselderij en snijd hem in stukjes van ca. 1 cm. Schil de wortels en snijd hier ook kleine blokjes van ca. 1 cm van.
- Doe het water in een ruime soeppan en breng dit aan de kook. Voeg de spliterwten, karbonades en speklapjes toe en laat alles een half uur op laag vuur koken. Haal met een schuimspaan af en toe het schuim van de bovenkant af en roer ook regelmatig door, zodat het niet aanbrandt.
- Voeg de ui, prei, knolselderij en wortel toe aan de pan. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg dit, samen met het blaadje laurier ook toe en laat de soep weer een half uur zachtjes koken, met de deksel op de pan. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Haal de schouderkarbonades en speklapjes uit de pan en snijd het vlees klein. Doe het vlees weer terug in de soep. Snijd de rookworsten in plakjes en doe deze ook in de pan. Laat de soep nog een kwartiertje zachtjes koken.
Eet smakelijk!
Geniet
Laat je inspireren door de Recepten van de markt.