Klassieke boeuf bourguignon

Wat is er in de herfst of winter nou lekkerder dan genieten van een overheerlijk stoofgerecht? Zo’n pan vol met lekkers dat uren heeft staan pruttelen op het fornuis. Gevuld met de beste ingrediënten en alles zo vol van smaak. Daar kan echt haast niets tegenop! En precies daarom dit recept voor een absolute klassieker: Boeuf Bourguignon! Dit gerecht is echt alle moeite meer dan waard. Beloofd!

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: (minimaal) 2 uur marineren + 45 minuten bereiden + 3 uur stoven

Ingrediënten

750 gram runderlappen
250 gram winterwortel, in plakjes
2 uien, in halve ringen
4 tenen knoflook, in plakjes
750 ml rode wijn
200 gram ontbijtspek, blokjes of reepjes
1 blikjes (70 gram) tomatenpuree
15 gram verse peterselie
2 takjes verse tijm
2 blaadjes laurier, gedroogd
250 gram kastanjechampignons, in vieren gesneden
300 gram zilveruitjes, uitgelekt

Bereiding

  1. Snijd de runderlappen in stukken van ca. 2 bij 2 cm. Doe ze in een ruime kom met de plakjes winterwortel, de halve uienringen en knoflook. Schenk de wijn er overheen, dek de kom goed af en zet deze voor minimaal 2 uur in de koelkast. Haal de kom een half uur voordat je begint met de verdere bereiding weer uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.
  2. Haal het vlees uit de marinade (bijvoorbeeld met een schuimspaan) en dep dit droog met keukenpapier. Bind de peterselie, tijm en laurier met een keukentouw aan elkaar, zodat je een bouquet garni krijgt.
  3. Zet een grote braadpan op middelhoog vuur en bak hierin de blokjes of reepjes spek, zonder toevoeging van boter of olie, in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar. Schep het spek daarna met een schuimspaan uit de pan. Draai het vuur wat hoger en bak nu het rundvlees aan alle kanten goudbruin. Schep ook dit uit de pan.
  4. Voeg eventueel wat boter/olie aan de pan toe. Schep de wortel, ui en knoflook uit de marinade en bak deze een minuut of 5 op laag vuur. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak ook die 2 minuten mee. Doe het spek, vlees en de marinade in de pan en breng alles aan de kook. Voeg het bouquet garni toe en laat het gerecht 2,5 uur zachtjes stoven met de deksel half op de pan.
  5. Doe na 2,5 uur de champignons en zilveruitjes in de pan en laat alles nog een half uur verder stoven met de deksel half op de pan.
  6. Proef het vlees en breng op smaak met zout en peper. Vergeet niet het bouquet garni te verwijderen en serveer!

Eet smakelijk!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen