Het is weer bijna tijd voor een jaarlijks bierfestijn waar je U tegen zegt. De week van het Nederlandse Bier staat weer voor de deur. En wat houdt die dan precies in? Er is vooral heel veel bier om van te genieten. En dan vooral verschillende soorten. Want daar is de laatste jaren geen gebrek aan.
Biertjes en brouwerijen
Verspreid over heel Nederland vind je talloze brouwerijen. Variërend van hele kleintjes, die bijna nog thuis aan de slag zijn, tot wereldberoemde brouwerijen.
Pils, IPA, Quadrupel, Trappist… ken jij alle soorten bieren die in Nederland gebrouwen worden?
En dan drink je ook nog eens verschillende bieren in de verschillende seizoenen. Zwaardere bieren in de winter en lichte, verfrissende bieren in de zomer. Dan zijn er nog de typische doordrinkers, het lekkere pilsje en de bieren met een ingewikkelder karakter.
De week van het Nederlandse bier
Te veel om zomaar even op te noemen dus. Daarom is de week van het Nederlandse bier in het leven geroepen. Zodat je kunt ontdekken wat Nederlands bier allemaal te bieden heeft. Verschillende partijen in de biersector werken deze week samen. Verspreid over heel Nederland vind je bier-activiteiten. Een bierproeverij bijvoorbeeld. Of een pub quiz of lezing. Bekijk hun website om te zien wat er bij jou in de buurt te doen is.
Bierkaas van de markt
En nu de lente er weer is wordt het natuurlijk weer tijd om de zonnige borrel op te zoeken. Heerlijk in het zonnetje met een voorjaarsbiertje én wat hapjes natuurlijk. Jouw favoriete markt heeft dit voorjaar weer een wel hele lekkere snack voor bij jouw vers getapte biertje. Kom snel eens langs voor een hapje bierkaas. Kies uit een heerlijke kaas gemaakt met Hertog Jan bier, of ga voor een echte Trappistenkaas van La Trappe Trappistenbier.
Hoe we bierkaas maken
Hoe zit het dan precies met bierkaas? Vaak gebruik je hiervoor wat romigere, vollere en zoetere kaas dan gewone kaas. Die wat zoetere smaak staat mooi in balans met de wat bittere nasmaak van bier. Voor bierkaas worden vaak wat donkere bieren gebruikt. Tijdens het maken van de kaas klontert de melk samen nadat er stremsel wordt toegevoegd. Deze dikke massa wordt dan in stukjes gesneden, waarna deze zogenaamde wrongel (de vaste bestanddelen) wordt gescheiden van de wei (de vloeibare bestanddelen). Het bier wordt aan de wrongel toegevoegd. Daarna krijgt de bierkaas een pekelbad, een coating en wordt hij vervolgens minstens acht weken gerijpt op houten planken voordat het op jouw favoriete markt terechtkomt. En dan genieten maar! Zorg dat je hem niet mist op je lente-borrelplank.
En wat neem je dan bij zo’n heerlijk stukje bierkaas? Nou, een biertje bijvoorbeeld! Het is maar een idee natuurlijk..
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.