Paling is een langwerpige trekvis. Palingen komen in zowel zoet- als zoutwater voor. Volwassen kunnen ze 40 tot 70 centimeter lang worden. Er zijn ongeveer twintig verschillende soorten.
Herkomst
Paling komt vooral voor in de Atlantische Oceaan en kustgebieden en rivieren in Europa, de Middellandse zee en in Azië. De Europese soort komt onder andere in Nederland voor. Daar vind je hem in vrijwel alle rivieren, kanalen polders en het IJsselmeer. Hij leeft daar in modderbodems. Veel paling wordt gekweekt in verband met overbevissing.
Bereiden
Paling kan worden gerookt, gebakken, gefrituurd of gestoofd. De gerookte variant is erg populair in Nederland.
Voor het bakken van de paling snijd je hem in kleinere stukken. Dan marineer je hem een uurtje in een marinade van bijvoorbeeld citroen, peper en zout, waarna je hem goudbruin bakt.
Wil je liever stoven? Snijd hem dan in stukjes en doe deze in een koekenpan, samen met specerijen naar keuze. Giet er wijn, azijn en water over en laat het geheel twintig minuten tot een half uur zachtjes stoven onder een deksel.
Voedingsstoffen en vitamines
Paling is een vette vis en bevat veel enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vis is van nature rijk aan vitamine D. De vetzuren hebben een gunstig effect op het hart en bloedvaten.
Bewaren
Bewaar verse paling zo dicht mogelijk bij het vriespunt, het liefst in vershoudfolie en bedekt met zoveel mogelijk ijsblokjes. Bij voorkeur bereid je hem op de dag van aankoop.
Ingevroren blijft deze vis zo’n drie maanden goed. Vries hem na het ontdooien niet opnieuw in.
Gerookte paling bewaar je in de koelkast, bij 4 °C. Let goed op de houdbaarheidsdatum. Na openen is de vis nog zo’n twee dagen houdbaar in de koelkast.
Tips
Deze vette vis is heerlijk om los te eten, maar kan ook goed gecombineerd worden in verschillende gerechten.
Denk bijvoorbeeld aan:
- In een salade met sperziebonen, aardappelen, geroosterde paprika’s, rucola en kappertjes.
- Verwerkt in een pasta met room, Parmezaanse kaas en bieslook
- Gestoofd in een saus van witte wijn en room.
- Paling in ’t groen: een zoetwaterpaling in saus van groene kruiden zoals salie, kervel, peterselie of basilicum.
- Gestoofd in een saus van rode bieten, appelstroop en rode wijnazijn.
Waar kan je het kopen?
Je koopt paling op jouw lokale markt bij de visboer. Vraag je visboer of hij je paling panklaar wilt maken, zo kan jij thuis direct aan de slag!
Geniet
Laat je inspireren door de Producten van de markt.