Wat doe jij op 29 november? Is het voor jou gewoon een dag zoals elk ander? Dan is het misschien wel leuk om te weten dat elk jaar op 29 november een belangrijke Nederlandse pannenkoekendag wordt gevierd: Sint Pannekoek. Nooit van gehoord? Dat kan zeker. Hoewel het al zo’n beetje opkwam in 1986. En dan wel dankzij niemand minder dan striptekenaar Jan Kruis. Misschien ken je ‘m van de strips van Jan, Jans en de kinderen. In die strips is de Sint Pannekoek feestdag (en legende) ook ontstaan.
Pannenkoek op je hoofd
Maar wat is Sint Pannekoek dan precies? Het idee is simpel. Je legt een pannenkoek op je hoofd en zegt: “Wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!” Volgens Jan Kruis bakt de vrouw des huizes een grote stapel pannenkoeken. Zodra de vader later thuiskomt, legt iedereen een pannenkoek op zijn of haar hoofd en wenst hem een vrolijke en gezegende dag. “Een oud Rotterdamse traditie” blijkt. Allemaal leuk en aardig, maar wellicht vraag je je af waarom? Het is nu eenmaal verschenen, mensen vonden het leuk en het is vervolgens een traditie geworden.
1899
Later, in 2015 werd de legende nog wat uitgebreider met “het evangelie van Sint Pannekoek.” Een legende over… juist ja, die desbetreffende Sint Pannekoek.
Het verhaal gaat dat Monniken in 1899 aan tafel zaten. Ze waren niet heel rijk dus iedereen kreeg één pannenkoek waar ze heel blij mee waren. De oude abt aan het hoofd van de tafel keek helaas niet te vrolijk. Toen een jonge monnik genaamd Gerrit vroeg waarom, antwoordde de oude man dat hij het zo koud had op zijn hoofd. Tijdens de maaltijd was het verboden om een kap op te zetten dus dat was helaas geen optie. De jonge monnik Gerrit stond op en legde zijn lekker warme, maar enige, pannenkoek op het hoofd van de oude man. Een goede daad, die we nu dus nog steeds nadoen.
Viering
Jan Kruis heeft zeker iets teweeg gebracht! Sint Pannekoek wordt in Rotterdam en Groningen nog gevierd, soms ook in restaurants. Ook wordt daarbij vaak geld ingezameld voor het goede doel. Natuurlijk wordt er ook zat mee gedaan op social media. Met de hashtag #sintpannekoek kun je veel leuke pannenkoek-op-hoofd foto’s vinden.
Panne of pannen?
Klopt ja, in dit verhaal wordt pannekoek geschreven, maar om een goede reden. Simpelweg omdat dit de oude spelling van het woord pannenkoek is. De ‘oude feestdag’ heeft dus nog gewoon die naam.
Vier jij (vanaf nu) ook Sint Pannekoek? Met traditionele pannenkoeken of misschien wel met heerlijke Amerikaanse pancakes? Hoe dan ook, geniet ervan!
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.