Een nieuw seizoen betekent vaak ook een vlaag aan verse nieuwe oogst! De herfst is er zo eentje. Misschien is het je opgevallen aan de hoeveelheid pompoenen die alweer in de supermarkt liggen. Maar de herfst brengt meer groenten met zich mee. Zoals bijvoorbeeld de pastinaak, die ook wel de witte wortel wordt genoemd. Om duidelijke redenen lijkt ons. Deze vergeten groente ziet er namelijk verdacht veel uit als een wortel, maar dan zonder dat kenmerkende oranje kleurtje. Niet zo gek ook, die wortel-looks. De pastinaak is namelijk familie van de winterwortel.
Hoe eten we de pastinaak?
Qua bereiding lijkt de pastinaak best op z’n familieleden de wortels. Je kunt pastinaak rauw eten, koken, (roer)bakken, stoven, stampen of er soep van maken. Maar verwacht geen typisch wortelsmaakje. De pastinaak heeft z’n eigen kenmerkende smaak, die er ook zeker mag zijn trouwens! Ben je er niet bekend mee? Hij kan een beetje omschreven worden als een kruising tussen aardappel, met wat aardachtige tonen, en zoete wortel met zelfs een vleugje anijs. Eigenlijk is het niet uit te leggen. Kom zeker zelf even proeven! Je vindt ze op jouw favoriete markt.
Aardappel?
Je hoort weleens dat de pastinaak een voorganger is van de aardappel. Daar zit wel wat in. Rond de Middeleeuwen was deze groente een belangrijk stuk volksvoedsel, totdat de aardappel deze rol later aannam. Net als de aardappel kan de pastinaak prima in Nederland groeien. Het schijnt dat de pastinaak vroeger al in Griekenland en Italië geteeld werd tot ze erachter kwamen dat hij nog groter groeide in wat koudere gebieden. Nu hoeven we ‘m dus niet uit warmere landen te halen, maar groeit hij gewoon in de buurt. Hierdoor is het ook nog een duurzame groente-keuze.
Lekker gezond
Fosfor, foliumzuur, mangaan, vitamine B5 en K. Je vindt ze allemaal in je pastinaak. Vergeleken met andere groenten heeft deze witte wortel wat meer calorieën dan je misschien verwacht (het is niet voor niks de voorloper van de aardappel). Maar dik word je er niet van, hij is alsnog prima laag in calorieën. Wat er wél veel in zit zijn antioxidanten en best wat voedingsvezels. Een gezonde en verantwoorde keuze dus!
Even voelen
En hoe weet je dan of je een extra lekkere pastinaak te pakken hebt? Let erop dat ie goed stevig en droog aanvoelt. Zit er een wat verschrompeld of zacht exemplaar tussen? Geen probleem, maar kies deze niet als je ze rauw wilt eten. Deze kun je wel prima koken of gebruiken in een soep. En nog een extra tip: de wat kleinere varianten hebben vaak wat meer smaak. Kom zelf maar proberen (en voelen) op jouw favoriete markt.
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.