Hoe bio zijn biologische groenten?
Volgens mij kunnen we het er we over eens zijn. Groenten zijn lekker, groenten zijn gezond, groenten zijn top! Maar zijn ze dat allemaal? We kunnen er niet omheen dat er bewuster wordt geleefd en meer wordt nagedacht over voedsel. Ook met het kopen van groenten wordt beter opgelet. Maar wat maakt jouw stukje wortel dan precies een biologisch stukje wortel? Dit heeft natuurlijk vooral met de landbouw te maken, en de strenge voorschriften die daarbij gelden als je biologisch wilt telen. Kunstmest kan daarbij bijvoorbeeld écht niet meer. En bestrijdingsmiddelen zijn ook not done bij de biologische landbouw.
Wat doen ze dan wel?
Het zit ‘m vooral in de natuurlijke kringloop van voedsel. Wil je je gewas beschermen van ongedierte? Prima! Maar dan wel door een natuurlijke vijand in te zetten in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen. De sluipwesp is een hele populaire. Dit insect is een vijand van bijvoorbeeld rupsen en brengt de rupsenpopulatie dus flink terug. Zo wordt de natuurlijke balans in stand gehouden én is jouw stuk groente vrij van ongedierte.
Mest
Maar er is meer te doen om die natuurlijke kringloop in stand te houden. Ook wat betreft mest wordt hier hard aan gewerkt. Mest van het vee op een stuk land wordt verspreid over een stuk van het land waar biologische groenten groeien. Op deze manier vormt dat stuk land weer voedsel voor datzelfde vee en indirect dus ook voor ons mensen. Daar hoeft geen kunstmest aan te pas te komen. Dat mag ook zeker niet als het product de naam ‘biologisch’ wilt dragen. Biologisch betekent dan ook echt biologisch.
Proef je het verschil?
Dat laten we aan jullie. Probeer je favoriete groenten maar eens uit in hun biologische variant. Qua smaak proef je er misschien niet veel van. Maar het geeft wel een lekker gevoel!
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.