Of je nu van het land houdt of niet, in Frankrijk weten ze wat ze doen als het op eten aankomt! Vers, lokaal, en heerlijk gekruid. Maar wat betreft doorsnee gerechten zijn ze misschien wel een paar stapjes verder dan in Nederland. De omstreden kikkerbillen komen natuurlijk vooral uit Frankrijk. Of de veelal geliefde, maar ook zeker verafschuwde escargots. Voor de iets kieskeurige eter is het soms even aanpoten in Frankrijk. Een paar prachtig Frans klinkende woorden om mogelijk even bij uit te kijken: tripe (pens), gésiers (maagjes van eend of ander gevogelte), foie (lever), rognon (nier) of boudin-noir (bloedworst). Maar natuurlijk is er ook altijd wel wat te vinden dat wél in de smaak valt. Hieronder een paar typische gangbare, en minder gangbare Franse gerechten.
Escargots
Ja, ook weer zo eentje voor in het lijstje ‘klinkt prachtig maar wat is het’? Dit zijn dus slakken. Natuurlijk wel heerlijk op smaak gebracht met kruidenboter van knoflook en peterselie. Vaak worden escargots gegeten als voorgerecht met wat stokbrood.
Confit de Canard
Confit de Canard wordt veel in Zuid-Frankrijk gegeten. Het is eenden- of ganzenvlees, gegaard in ganzenvet. Daarnaast vaak nog met aardappeltjes en groenten. Je zou kunnen zeggen de Franse variant van onze Nederlandse aardappel-vlees-groenten combi.
Croque Monsieur
Je kunt bijna niet om de Croque Monsieur heen in Frankrijk. Het is eigenlijk gewoon de Franse variant van een tosti. Mét wat Franse upgrades dus. Hij wordt getopt met een lekker dikke laag béchamelsaus en bereid met Gruyère of Emmenthaler kaas. De vrouwelijke variant, de Croque Madame, heeft over het algemeen geen saus maar wordt afgemaakt met een mooi spiegelei op de bovenkant.
Steak tartare
Eigenlijk is dit gewoon rauw vlees, maar wat is het lekker! Steak tartare wordt heerlijk gekruid en gegeten met ui, peper, zout en – alsof er nog niet genoeg rauw aan te pas komt – vaak ook nog een rauwe eidooier.
Cuisses de grenouille
Klinkt prachtig, maar eigenlijk zijn het dus kikkerbillen. Dit stukje delicatesse is helaas nogal omstreden, omdat de diertjes vaak niet op de meest vriendelijke manier geslacht worden. Daarom is dit Franse gerecht niet bij iedereen even geliefd. Het wordt op veel plekken wel nog steeds als delicatesse gezien.
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.