De koolrabi is gezond, caloriearm en heel mooi om naar te kijken. Kortom, een top aanwinst voor in je eigen moestuin. Zie je het wel zitten om eens een poging te wagen deze bijzondere kool in je moestuin (en in je hart) te sluiten? Hieronder wat praktische basisinfo.
Zaai de koolrabi vanaf mei/juni gewoon rechtstreeks de grond in. Geef hem goed de ruimte om in z’n eigen tempo te groeien. Dit bedoelen we letterlijk en figuurlijk. De koolrabi wordt natuurlijk ook in de breedte wat groter. Zorg dus voor genoeg ruimte tussen de plantjes. Gebruik verder een losse, voedzame bodem met een goed vochthoudend vermogen. Hiervoor heb je stalmest of compost nodig. Kun je niet wachter tot mei? Je kunt hem ook nu alvast zaaien. Zorg dan wel dat je dit binnenshuis doet (rond de 15 tot 20 graden). Geef je koolrabi’s regelmatig water, want ze hebben een verrassend klein wortelgestel. Als ze niet genoeg te drinken krijgen gaan ze wat taai smaken.
Na een hoop water, liefde, aandacht en een paar maanden groeitijd zijn ze klaar om geoogst te worden. Je kunt ze al oogsten als ze ongeveer de grootte van een golfbal hebben, maar met een beetje lef kun je ze ook door laten groeien tot ze ongeveer zo groot als een tennisbal zijn. Maar, hoe groter de koolrabi, hoe groter de kans dat ze afbreken. Ze groeien immers boven de grond op hun stengel. Snijd de steel net boven de grond af. Na het oogsten zijn ze nog een paar dagen in de koelkast te bewaren.
Mocht dit nu allemaal nét iets te veel moeite voor je zijn, de koolrabi is ook gewoon te vinden op jouw favoriete markt. Hier kun je hem gewoon meteen in volle glorie komen bewonderen en meenemen voor in je gezonde, voedzame maaltje.
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.