Boerenkool is een echte wintergroente! Weer, wind en kou doet deze gezonde groene kool niet zoveel. Er gaan verhalen rond dat boerenkool zelfs lekkerder smaakt als het flink wat heeft gevroren. Maar is dat ook zo? We zochten het voor jullie uit.
Het eigenlijke antwoord heeft een gigantisch ‘duh-gehalte’: dit verschilt per smaak. Sommige mensen merken niet zoveel verschil of vinden het niet per se lekkerder, terwijl anderen erbij zweren dat boerenkool na vorst een stuk lekkerder smaakt. Maar zit het dan vooral tussen onze oren of is er echt een of ander scheikundig proces gaande met die vorst? Ja, en ja.
Ten eerste is boerenkool nu eenmaal een wintergroente. Deze smaakt dan ook het lekkerst als het buiten koud is. Smaakbeleving, dus. Dat heeft natuurlijk meer met omgevingsfactoren en ons eigen denken te maken. Maar vorst doet ook wel degelijk iets met de boerenkool. De bladeren schijnen zoeter te smaken na wat vorst. Dit komt doordat het zetmeel in de bladeren door de kou wordt omgezet in suikers. Die zoetere smaak vinden veel mensen lekkerder. Je zou dus kunnen zeggen dat boerenkool lekkerder wordt na vorst. Maar zoals we al zeiden, het blijft een kwestie van smaak.
Weet je eigenlijk nog niet wat jij van deze smaakkwestie vindt? De timing is perfect! Het gaat goed vriezen deze week dus binnenkort kun je daar de vruchten (eh, groenten) van plukken als de verse oogst op jouw favoriete markt weer binnen is.
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.