Je hoort het overal de laatste tijd. Biologisch is hip! Maar waarom eigenlijk? Als je voor biologisch vlees kiest kun je er vaak vanuit gaan dat de dieren beter behandeld zijn en hun voer natuurlijker is geweest. Maar hoe zit het dan met groenten en fruit? Wat maakt biologische groenten dan precies biologisch?
Het zit hem allemaal in de voorschriften. Een product mag alleen biologisch worden genoemd als het op een bepaalde manier is geproduceerd, waar strenge wettelijke voorschriften bij komen kijken. Er mag bijvoorbeeld geen kunstmest worden gebruikt en ook kunstmatige bestrijdingsmiddelen zijn echt not done. In plaats daarvan worden natuurlijke vijanden ingezet voor gewasbescherming. De sluipwesp is hier een goed voorbeeld van. Maar ook zoiets simpels als het wieden van onkruid kan al als bestrijding dienen. Verder mogen er geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen aan te pas komen. Zo weet je in elk geval zeker dat je biologische tomaatje ook echt alleen maar uit tomaat bestaat. Is dit dan ook echt beter dan ‘gewone’ producten? Daar lijkt het misschien wel op. Het is echter nooit bewezen dat de niet-biologische groenten schadelijk zijn.
Maar er komt meer kijken bij biologische groenten. De natuurlijke kringloop staat ook centraal. De mest van het vee wordt verspreid over het stuk land waar biologische producten groeien. Zo kan het land weer voedsel vormen voor datzelfde vee en voor de mens. Nu kun je je misschien voorstellen dat dit wel wat extra tijd, moeite en mankracht kost. Klopt, vandaar dat je gemiddeld ook wat meer betaalt voor biologische producten. Gelukkig kun je gewoon zelf kiezen op jouw favoriete markt. Wil je een keertje voor puur en biologisch gaan? Geen probleem! Maar ook voor de wat krappere maanden zit je goed. En hoe goed proef je het verschil tussen biologisch en niet biologisch? Dat laten we aan jou over. Dit verschilt immers per persoon. Kom zelf maar proeven!
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.