Alleen de naam al klinkt chique. Zo smaakt het ook. Dit bijgerecht maakt de tafel een stuk feestelijk en is een heerlijke toevoeging aan een goed vlees of visgerecht of een mooie gevulde salade. En een groot voordeel: je kunt de gratin al ruim van tevoren klaarmaken en een half uurtje voor het eten weer in de oven schuiven. Win-win!
Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 1 uur, 10 minuten
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
1 kg vastkokende aardappels
200 ml room
2 tenen knoflook
100 g Gruyere kaas
bosje platte peterselie
1 tl nootmuskaat
klontje roomboter
peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappels en schaaf ze met een kaasschaaf in dunne plakjes. Pers de knoflook en meng in de room samen met de nootmuskaat, de helft van de kaas, peper en zout. Vet de ovenschaal in met de roomboter.
- Leg nu de helft van de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal en verdeel daar de helft van de room over. Verdeel daar dan weer de andere helft van de aardappelschijfjes dakpansgewijs over en de laatste room.
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak eerst 60 minuten op 180 graden. Haal de gratin uit de oven en strooi de andere helft van de kaas erover. Dan gaat de gratin weer terug in de oven, 5 tot 10 minuten onder de grill. Strooi de fijngehakte peterselie erover en serveer.
Eet smakelijk!
Geniet
Laat je inspireren door de Recepten van de markt.