Het is komkommertijd lieve mensen! En wat kun je dan beter doen dan je eens goed inlezen over komkommer? Want er zijn behoorlijk wat leuke weetjes te delen over die gezonde, groene groente. Uiteraard hebben wij dit werk al voor je gedaan en kun jij heerlijk in je tuinstoel blijven zitten om die weetjes tot je te nemen. Wie weet steek je er nog wat van op!
Komkommertijd
De eerste vraag die wij ons stelden, is waar die naam komkommertijd nou eigenlijk vandaan komt. Wij gebruiken die term natuurlijk voor de zomerse periode waarin het erg rustig is op het gebied van nieuws en er weinig zaken worden gedaan. Helemaal zeker is het niet, maar waarschijnlijk komt de term van het Engelse ‘Cucumber Time’. Dit werd door kleermakers gebruikt om de tijd aan te geven waarin zij weinig te doen hadden. Er werd grappend gezegd, dat zij daardoor alleen geld hadden om komkommers te eten in plaats van duur vlees. Dit zou volgens ons best wel eens een logische verklaring kunnen zijn! Een andere uitleg is dat juist in die rustige periode de oogsttijd van de komkommer is. Welke verklaring vind jij het meest aannemelijk?
Eeuwenoud
De komkommer gaat al heel wat jaren, zelfs millennia terug en is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. In Afrika komt hij erg veel in het wild voor. Zo’n 3000 jaar geleden werd hij in India al gegeten. Daarna kwam de groente via Griekenland gelukkig ook naar ons toe.
Record-komkommer
Het record voor de zwaarste komkommer ooit komt uit Brazilië. Daar werd een exemplaar van maar liefst 40 kilo gekweekt. Of dit helemaal natuurlijk gebeurde is wel de vraag, maar indrukwekkend is het natuurlijk wel. Van die monstergroente hebben ze trouwens een fijne salade gemaakt waar waarschijnlijk heel veel mensen van mee hebben mogen genieten.
Groente of fruit?
Ook al eten wij komkommers als een groente, toch is het stiekem fruit. Het is namelijk de vrucht van de komkommerplant. Je kunt dit ook zien aan het feit dat er een zaadlijst in de komkommer zit; het kenmerk van een vrucht. Toch vind je komkommers altijd bij de groente-afdeling van de (super)markt en smaakt hij ook meer als een groente.
Bewaren
Waar bewaar jij een komkommer? In de koelkast, zoals de meeste mensen? Dat schijnt dus helemaal niet goed te zijn. Het tast namelijk de stevigheid en smaak aan. Ook zouden ze van de kou juist snotterig kunnen worden. Zelf hebben wij deze ervaring niet, maar experts raden toch aan om de groente op het aanrecht of in de fruitschaal te bewaren.
Goed voor de gezondheid
De meeste mensen weten wel dat komkommers veel water bevatten, zo’n 95%. Maar wist jij ook dat de schil enorm veel vezels bevat, die dan weer goed zijn voor de spijsvertering? Het is dus echt een hele gezonde, caloriearme snack! Denk de volgende keer dan ook even goed na voordat je die gezonde schil eraf haalt!
Natuurlijke ademverfrisser
Uiteraard kun je de komkommer gebruiken om je dorst te lessen, want zoals eerder gezegd bevat hij veel water. Maar wist je ook dat je er je adem mee kunt verfrissen? Het schijnt zo te zijn, dat wanneer je een schijfje komkommer een halve minuut tegen je verhemelte aandrukt, dit de bacteriën doodt die zorgen voor een slechte adem. Bestel dus altijd een salade ‘on the side’ als je op een (eerste) date bent!
Augurk
Kleine komkommers worden gebruikt om augurken van te maken door ze in te maken in azijn of pekel. Het grappige is dat ze een komkommer in Noorwegen en Denemarken ‘agurk’ noemen. In Zweden heet het een gurka en Duitsers noemen het een ‘Gurke’. Alleen in Frankrijk lijkt het woord heel erg op het onze. Daar zeggen ze namelijk ‘concombre’.
Zo, dat was ons lijstje met interessante en misschien voor jou nog wel onbekende komkommer-weetjes. Mis jij nog weetjes? Laat het ons weten!
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.