Pruimen – de allerleukste weetjes!

In de categorie zomerfruit mogen pruimen zeker niet ontbreken! Deze heerlijke vruchten zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar van Nederlandse bodem slechts van mei tot oktober. En om duurzaam en lokaal te blijven, wil je natuurlijk wel die Hollandse vruchten hebben, toch? Wij zijn er in ieder geval hartstikke gek op en dus hebben wij weer de allerleukste weetjes voor jullie verzameld. Doe er je voordeel mee!

Steenvruchten

Pruimen zijn steenvruchten. Oftewel een fruitsoort met een harde kern; de steen. Rondom deze steen zit het zachte vruchtvlees. In Nederland zijn ze, samen met kersen, de meest voorkomende steenvruchten. De perzik, nectarine en de abrikoos zijn ook bekende voorbeelden trouwens.

Hoge bomen..

Pruimen aan bomen die zo’n 3 tot 7 meter hoog worden. Wanneer de vruchten rijp zijn, hoef je maar even aan de boom te schudden en ze vallen er uit. Pruimen zijn ovaal en komen in vele kleuren; van geel tot rood tot blauwzwart. Ook de smaak is zeer afwisselend van zoet tot (zoet)zuur.

Superfood

Pruimen zijn gezond! Zo gezond, dat ze zelfs in het rijtje superfoods worden genoemd. Ze zitten namelijk boordevol antioxidanten, die natuurlijk helpen om allerlei ziektes te bestrijden.
Daarnaast weten we allemaal, dat ze laxerend werken. Dus mocht de stoelgang niet zo lekker verlopen, dan kun je prima een zak pruimen heen op de markt. Dit komt deels door de vezels in pruimen, maar ook door andere gezonde stoffen in de pruim.
En heb je last van ijzertekort, dan zijn pruimen ook een absolute aanrader Ze helpen namelijk heel goed bij het opnemen van ijzer in het bloed. Eet dus elke dag wat pruimen in combinatie met ijzerrijke voeding en je bent zo weer de oude!
Men denkt trouwens vaak dat de gedroogde versie minder gezond is. Toch bevatten ze net zoveel voedingsstoffen als de verse variant.

Bewaren

Dan ben je dus op de markt geweest en heb je flink wat van die heerlijke pruimen gescoord. En hoe bewaar je die dan het beste? Nou, in ieder geval niet in de koelkast, tenzij ze al helemaal rijp zijn. Is dat niet zo, dan kunnen de vruchten namelijk niet narijpen. Probeer een plekje in huis te vinden waar het tussen de 12 en 15 graden is, zodat ze koel blijven maar nog wel kunnen rijpen.
Je kunt ze trouwens ook prima invriezen. Was ze, snijd ze eventueel en doe ze dan in een goed afgesloten zakje of bakje. Dan kun je ze maar liefst 12 maanden bewaren!

Multifunctioneel

De pruim is echt zo’n vrucht die je overal voor kunt gebruiken. Door hun hoge vruchtsuikergehalte zijn vooral de vruchten met een gele schil enorm geschikt voor jam. Of maak eens een taart, gevuld met pruimen. Doe ze door je yoghurt of vla. Bij het diner kun je ze ook prima eten trouwens: gestoofd bij gevogelte en vlees of in sauzen bij eend, lam of varkensvlees.

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen