Kaas – de leukste weetjes

Kaas – de leukste weetjes

Wij Nederlanders, ook wel ‘kaaskoppen’, zijn hartstikke gek op kaas! Op de boterham, uit het vuistje of heerlijk gesmolten over een hartige taart. We krijgen er maar geen genoeg van en er gaan dan ook kilo’s per jaar door. Maar buiten ons eigen kikkerlandje is onze Goudse wereldwijd bekend, net als de Alkmaarse kaasmarkt. Toeristen vinden het maar wat interessant om die eeuwenoude tradities nagespeeld te zien worden. En dat is natuurlijk ook heel erg leuk om te zien! Omdat wij ook hartstikke gek zijn op allerlei soorten kazen, hebben wij de leukste weetjes voor jullie verzameld.

Graskaas

Wist je dat graskaas gemaakt wordt van melk die koeien geven als ze weer buiten gras hebben gegeten, na een hele winter binnen te zijn geweest? Het geeft de kaas een milde en heerlijk romige smaak. Graskaas moet minstens 4 weken gerijpt hebben. Aangezien koeien rond april voor het eerst naar buiten gaan, is de eerste graskaas vanaf mei verkrijgbaar.

Tien liter per kilo

Wist je dat je voor een kilo kaas ongeveer 10 liter koeienmelk nodig hebt? Het verschilt wel wat voor soort er precies gemaakt wordt trouwens. Voor een zachte, jonge kaas heb je iets minder melk nodig dan voor een hardere, oude variant. Dit komt doordat oude kaas uiteraard langer moet rijpen en er dan meer vocht verdampt. Hierdoor heb je voor hetzelfde gewicht dus meer melk nodig.

Eeuwenoude traditie

Wist je dat mensen al zeker 7000 jaar geleden al kazen maakten? Er zijn in 2012 potten gevonden in Polen waar resten kaas in zaten. En wie weet is deze traditie nog wel veel ouder, maar er zijn geen tastbare bewijzen van.

Kaaseters

Wist je dat Nederland een van de grootste kaasproducenten van de hele wereld is? En dat wil wat zeggen voor zo’n relatief klein landje. We eten zelf trouwens gemiddeld 20 kilo van dit gele goud per persoon per jaar!

Vetgehalte

Wist je dat je aan het getal (30+, 40+ etc) op kazen kunt aflezen hoeveel procent vet de droge stof bevat? Elke 100 gram bevat 40 gram water en 60 gram droge stof. Bij een 50+ kaas bestaat dus 30% uit vet, want 50% van 60 gram droge stof.

Vegetarische kaas

Voor wie dacht dat kaas altijd vegetarisch is, moeten wij jullie helaas uit de droom helpen. Als stremsel wordt namelijk meestal een stukje kalfsmaag gebruikt. Er zijn trouwens ook vegetarische kazen te krijgen, waarbij gebruik wordt gemaakt van stremsel dat niet van een dier komt.

Rijptijden

Als laatste vonden wij dit nog wel leuk om met jullie te delen; de verschillende tijden die kazen nodig hebben om te rijpen!

Jong – 4 weken
Jong Belegen – 8-10 weken
Belegen – 4-5 maanden
Extra Belegen – 6-7 maanden
Oud Belegen – 8-9 maanden
Oude Snijdbare – 1 jaar
Oude Brokkelkaas – minimaal 3 jaar

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen