Pompoensoep, pompoentaart, curry met pompoen, geroosterde pompoen.. Je kunt die herfstgroente werkelijk voor zoveel gerechten gebruiken. En wanneer je er pompoenpuree van maakt, kun je bijvoorbeeld deze heerlijke scones ervan maken. Succes gegarandeerd voor een hele fijne brunch in het weekend!
N.B. Het is echt heel belangrijk dat de boter ijskoud is. Dat zorgt er namelijk voor dat de scones van buiten knapperig en van binnen luchtig worden. Leg de boter daarom een dag van tevoren alvast in de vriezer en haal deze een half uur voor het bakken er weer uit.
Soort gerecht: ontbijt/lunch/brunch
Aantal stuks: 6 tot 8
Bereidingstijd: bereiding 20 minuten + 25 minuten oventijd
Ingrediënten
250 gram bloem + extra om je werkblad te bestrooien
2,5 tl bakpoeder
2 tl kaneel
1/2 tl zout
115 gram ijskoude roomboter
75 ml slagroom + extra om te bestrijken
1 ei
115 gram pompoenpuree, goed uitgelekt
100 gram lichtbruine basterdsuiker
rietsuiker om te bestrooien
rasp
kwastje
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de bloem, het bakpoeder, de kaneel en het zout in een kom en roer dit met een garde goed door elkaar. Rasp de ijskoude boter boven de kom en vermeng dit met een vork of met je handen tot je grove kruimels krijgt. Doe dit niet te lang, want dan smelt de boter!
- Roer in een ander kommetje de slagroom, het ei, de pompoenpuree en basterdsuiker door elkaar. Schenk dit in de andere kom en meng het tot het een deeg gaat vormen.
- Bestrooi je werkblad met bloem, doe wat bloem op je handen en maak een bal van het deeg. Leg dit op het bebloemde werkblad. Druk het deeg plat tot je een cirkel hebt van ongeveer 20 cm omtrek en 2 cm dikte.
- Snijd het deeg in 6 grote of 8 kleinere driehoeken (zie foto) en leg deze met een paar centimeter afstand op je beklede bakplaat. Bestrijk de scones met de extra slagroom en bestrooi met de rietsuiker.
- Bak de scones in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
- Serveer de scones als ze nog lekker warm zijn, met een klein beetje roomboter en eventueel een lepeltje jam.
Eet smakelijk!
Geniet
Laat je inspireren door de Recepten van de markt.