Tiramisu

Een kerst toetje die je het hele jaar door kan eten. Maar zeer geschikt voor het kerstdiner, omdat je hem een dag van te voren klaar maakt. Op de dag zelf haal je hem alleen nog maar uit de koelkast. Dat scheelt vast wat stres. Eten er kinderen mee? Maak dan 2 kleinere schalen tiramisu en vervang bij de ene schaal de amaretto voor een lekker sapje.

Bereidingstijd: 20 minuten, wachttijd 1 nacht

Ingrediënten voor 8 personen 

500 g mascarpone
5 eieren
100 ml amaretto
100 ml espresso
1 pak lange vingers
5 el suiker
cacaopoeder

Bereiding

  1. Splits de eieren. Het is heel belangrijk dat er geen eigeel bij het eiwit zit. 
  2. Klop het eigeel samen met de suiker in een grote kom tot het schuimig is. Voeg dan beetje bij beetje de mascarpone toe tot dit een mooie mix is.
  3. Klop in een andere kom de eiwitten stijf. Het is stijf genoeg als er plukken omhoog blijven staan. Let op dat alle onderdelen van de mixer goed schoongemaakt zijn en de kom vetvrij is. Haal er bijvoorbeeld een servetje met wat citroensap door. Anders is het moeilijk om het eiwit stijf te krijgen.
  4. Schep nu rustig, beetje bij beetje en met veel liefde het eiwit door het mascarponemengsel.
  5. Meng de amaretto en de (afgekoelde) espresso in een schaal en leg hier de lange vingers in. Als je geen alcohol wil gebruiken kan je de amaretto vervangen voor vruchtensap of meer koffie.
  6. Nu ga je de tiramisu opbouwen. Gebruik een mooie schaal, eventueel van glas zodat je de laagjes kan zien. Op de bodem van de schaal leg je de helft van de doordrenkte lange vingers. Daarover verdeel je de helft van het mascarpone mengsel. Verdeel daar weer de andere helft van de lange vingers over en daarop het overgebleven mascarpone mengsel.
  7. Laat de tiramisu nu het liefst een nacht lang, of in ieder geval 4 uur, in de koelkast opstijven.
  8. De tiramisu is klaar! Haal hem op tijd uit de koelkast, zodat de ergste kou er af is. Versier rijkelijk met cacaopoeder en serveer.

Eet smakelijk!

Lasagne met bolognesesaus en belhamel

Zelf lasagne maken, daar maak je indruk mee. En je hebt er zelf ook profijt van, want het is zoveel lekkerder dan saus uit pakjes. De bolognesesaus heeft een diepe en rijke smaak. En ook de bechamelsaus kan je zelf maken. Zie het recept: bechamelsaus.

Tip: Begin er wel op tijd mee. De bolognesesaus heeft namelijk wat tijd nodig om in te koken en daarna moet de lasagne ook nog even in de oven. Deze saus kan zowel in een slowcooker als in een grote hapjespan gemaakt worden. Het voordeel van de slowcooker is dat je er niet meer naar om hoeft te kijken als alles er eenmaal in zit.

Bereidingstijd: 3,5 uur

Ingrediënten voor 4 personen

500 gram half om half gehakt
1 ui
1 winterpeen
2 strengen bleekselderij
4 takjes rozemarijn
4 takjes tijm
150 gram spekjes
150 ml rode wijn
klont roomboter
1 blikje tomatenpuree
400 ml runderbouillon
250 gram verse lasagne bladeren
175 gram geraspte Parmezaanskaas

Verder heb je nodig: een ruime ovenschaal

Bereiding

  1. We beginnen met de bolognesesaus: Snipper de ui, winterpeen en bleekselderij fijn.
  2. Als je de slowcooker gebruikt, haal dan de binnenpan uit de cooker en zet deze op het vuur. Als je de hapjes pan gebruikt, zet deze dan op het vuur. Bak de spekjes aan met een klein beetje boter. Voeg dan de ui, wortel en bleekselderij toe. Als deze zijn aangefruit mag ook het gehakt erbij, samen met de geriste rozemarijn en tijm en wat peper en zout.
  3. Als het gehakt aangebakken is, blus je het af met de rode wijn. Als deze een klein beetje is ingedikt kan de tomatenpuree en bouillon erbij. Roer goed door. Nu kan de pan terug in de slowcooker en laat je hem minimaal 2 uur op de hoge stand sudderen. Kook je in de hapjespan, laat het dan op een laag vuur nog 2 uur door sudderen en roer de saus zo nu en dan door. Na 2 uur kan je de saus proeven en voeg je naar eigen smaak nog peper en zout toe.
  4. Maak de bechamelsaus volgens het recept op onze site.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. We gaan nu de lasagne in laagje opbouwen. Beginnend met een laagje bolognese, lasagne bladeren, bechamelsaus en kaas. Blijf dit herhalen tot de ingrediënten op zijn en eindig met de bechamelsaus en kaas. Plaats de lasagne in het midden van de oven voor 40 minuten. Haal hem daarna uit de oven en laat hem daarna nog even afgedekt rusten. Serveer met een frisse salade.

 Eet smakelijk!

Bechamelsaus

Echte bechamelsaus is zoveel lekkerder dan uit een pakje en helemaal niet zo moeilijk om te maken. Het is een lekkere saus om de groente mee te garneren, laat dan wat geraspte kaas in de saus smelten. Bechamelsaus wordt ook voor de lasagne gebruikt. Zie het recept voor echte Bolognesesaus om de zelfgemaakte lasagne helemaal af te maken.

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten voor 4 personen

50 g roomboter
60 g bloem
500 ml volle melk
peper en zout

Bereiding

  1. Gebruik een steelpan met een dikke bodem en smelt hierin de boter. Zorg dat de boter niet verkleurt!
  2. Meng de bloem erdoor en laat dit een paar minuten op een laag vuurtje garen, terwijl je blijft roeren met een houten lepel..
  3. Voeg al roerend steeds een beetje melk toe. Voeg pas weer melk toe als de vorige scheut helemaal is opgenomen.
  4. Als alle melk is opgenomen laat je het nog een paar minuten pruttelen en breng je het op smaak met peper en zout.

Eet smakelijk!

Aardappelgratin

Alleen de naam al klinkt chique. Zo smaakt het ook. Dit bijgerecht maakt de tafel een stuk feestelijk en is een heerlijke toevoeging aan een goed vlees of visgerecht of een mooie gevulde salade. En een groot voordeel: je kunt de gratin al ruim van tevoren klaarmaken en een half uurtje voor het eten weer in de oven schuiven. Win-win!

Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 1 uur, 10 minuten 

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

1 kg vastkokende aardappels
200 ml room
2 tenen knoflook
100 g Gruyere kaas
bosje platte peterselie
1 tl nootmuskaat
klontje roomboter
peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappels en schaaf ze met een kaasschaaf in dunne plakjes. Pers de knoflook en meng in de room samen met de nootmuskaat, de helft van de kaas, peper en zout. Vet de ovenschaal in met de roomboter.
  2. Leg nu de helft van de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal en verdeel daar de helft van de room over. Verdeel daar dan weer de andere helft van de aardappelschijfjes dakpansgewijs over en de laatste room.
  3. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak eerst 60 minuten op 180 graden. Haal de gratin uit de oven en strooi de andere helft van de kaas erover. Dan gaat de gratin weer terug in de oven, 5 tot 10 minuten onder de grill. Strooi de fijngehakte peterselie erover en serveer.

Eet smakelijk!

Omelet met herfstpaddestoelen

Een simpele maar oh zo lekkere maaltijd. Deze omelet met herfstpaddestoelen staat zo op tafel en is heel gemakkelijk te bewaren voor bijvoorbeeld de lunch de volgende dag. Serveer met een frisse salade en brood met roomboter. Eet je de omelet als avondeten? Serveer en dan bijvoorbeeld een kruidige rijst en gestoomde groentes bij.

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor 4 personen 

300 gram paddestoelen naar keuze
1 teen knoflook
6 middelgrote eieren
peper en zout
70 g geraspte parmezaanse kaas
25 g roomboter
brood naar keuze
handvol verse bieslook

Bereiding

  1. Snijd de paddestoelen klein en snipper de knoflook. Bak ze dan, samen met de knoflook zo’n 4 minuten in de roomboter op middelhoog vuur. Klop ondertussen de eieren los met een snufje peper en zout en de Parmezaanse kaas.
  2. Voeg het eimengsel toe aan de pan, samen met de klein gesneden bieslook. Duw met een houten spatel het gestolde ei naar het midden totdat de buitenkant van de omelet een beetje gestold is, maar het ei nog zacht aanvoelt.
  3. Laat dan de omelet op een laag vuur nog 7 minuten gaar worden met een deksel op de pan.
  4. Vouw de omelet dubbel en het is klaar om geserveerd te worden op een goed stuk brood.

Eet smakelijk!

Tomatenrisotto met verse vis

Risotto kent iedereen ondertussen wel, maar deze is weer eens wat anders dan je bent gewend. Ga op de markt even langs de viskraam en laat je adviseren over welke visfilet je op dit moment het beste kan eten en hoe je deze moet bereiden. Dan kan dit gerecht echt absoluut niet mislukken!

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor 4 personen

200 gr risottorijst
2 uien
3 teentjes knoflook
800 ml visbouillon
150 ml witte wijn
4 tomaten
1 blikje tomatenpuree
8 takjes dille
scheut olijfolie
klontje boter
150 g Parmezaanse kaas
4 filets van witvis (laat je adviseren bij de viskraam)
peper en zout

Bereiding

  1. Zet de bouillon op en laat zachtjes koken.
  2. Snipper de ui en knoflook en fruit deze in de pan met de olijfolie aan waar straks ook de risotto in gaat. Voeg de risotto toe en laat kort aanbakken, dan is de rijst beter in staat het vocht op te nemen.
  3. Blus de risottorijst af met de wijn. Als de wijn bijna is opgenomen door de risotto dan kan er een flinke soeplepel bouillon bij. Blijf regelmatig roeren want de rijst bakt makkelijk aan. Als de bouillon is opgenomen kan er weer een nieuwe lepel bij. Blijf dit herhalen tot de rijst beetgaar is.
  4. Snijd de tomaat in kleine stukjes en voeg deze, samen met de tomatenpuree en de helft van de fijngesneden dille, toe aan de risotto. Zet het vuur laag en laat de tomaat helemaal opwarmen.
  5. Zet het vuur uit en voeg dan de boter, Parmezaanse kaas en peper en zout naar smaak toe. Meng het door elkaar en laat het afgedekt even rusten.
  6. Bak ondertussen de visfilet volgens de instructies van de viskraam. Het verschilt namelijk een beetje met de dikte van de filet hoe lang de vis moet garen, maar dat zal meestal niet langer dan 10 minuten zijn.
  7. Verwarm de risotto die nu alle smaken goed in zich op heeft kunnen nemen. Serveer op een mooi bord samen met de filet en garneer met de overgebleven dille.

Eet smakelijk!

Frietje stoofvlees rendang

Rendang is een Indonesisch stoofgerecht. En heerlijk op een frietje. Zie het als een variatie op het Vlaamse frietje stoofvlees of het Limburgse frietje zuurvlees. Verrukkelijk in de herfst of op een gure winteravond. Een echt hartverwarmend gerecht!

Bereidingstijd: 25 minuten
Wachttijd: 2 uur

Ingrediënten voor 4 personen

900 g rib runderlappen
4 el rijstolie
4 uien
2 tenen knoflook
2 stengels citroengras
200 g boemboe rendang
400 ml kokosmelk
200 ml water
2 bosuien
700 g ovenfrieten
50 ml ketchup
150 ml mayonaise
2 el citroensap
1 el mosterd
1 el gedroogde dille
1 tl kurkuma
peper en zout

Bereiding 

  1. Snijd de runderlappen in stukjes van 2 bij 2 cm en bestrooi met peper en zout. Braad de stukjes vlees aan in de helft van de olie. Als dit teveel vlees is voor de grote van de pan, doe het dan in twee keer. Haal het vlees uit de pan, maar laat het bakvet erin.
  2. Fruit in het bakvet de gesnipperde ui en knoflook aan. Voeg dan de boemboe toe en bak mee voor 5 minuten. Dan kan het vlees er weer bij, samen met de gehalveerde stengels citroengras, de kokosmelk en het water. Breng aan de kook en laat dan 1,5 uur op een laag vuur pruttelen.
  3. Na anderhalf uur kan de deksel van de pan en laat je het nog een half uur op staan. Haal de stengels citroengras uit de rendang. Ondertussen kan je de frieten bereiden volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  4. Maak er een frisse saus bij: meng de mayonaise met het citroensap, de mosterd, dille, kurkuma en ketchup. Snijd de bosui in kleine ringen.
  5. Verdeel de frieten en rendang over de borden en maak af met de saus en bosui.

 Eet smakelijk!

Gezonde kwarktaart met bananen en dadels

Ken je dat moment dat je eindelijk besloten hebt gezonder te gaan eten, maar alleen maar aan ongezonde en zoete dingen denkt? Of dat je continue droomt over de meest heerlijke taarten en andere baksels die je wilt maken, waar uiteraard veel suiker doorheen gaat? En dat er dan vaak een hoop (rijpe)bananen in de fruitschaal liggen, in het kader van ‘ik moet ook meer fruit eten’. 

Wat nou als je een kwarktaart kunt maken die net zo lekker is als een gewone kwarktaart, uit maar vijf ingrediënten bestaat én ook nog geschikt is als ontbijt? We’ve got you covered!

Ingrediënten

  • 2 rijpe bananen (+/- 300 gram)
  • 300 gram magere kwark/Skyr
  • 4 blaadjes gelatine
  • 80 gram notenmix ongezouten
  • 80 gram medjoul dadels

Tips

Als je de taart liever vegan maakt, vervang dan de gelatine door 5 gram agar agar en vervang de kwark door een plantaardige variant.

Gebruik voor deze kwarktaart een springvorm van maximaal 20 cm doorsnede en bekleed deze met bakpapier. Een kleinere vorm is niet erg, hierdoor wordt de taart gewoon wat hoger!

Bereiding bodem

  1. Doe de noten en dadels in een kleine hakmolen of keukenmachine en maal deze fijn tot een deegachtige bol. 
  2. Verdeel het mengel over de springvorm en druk aan met een lepel tot een egale bodem.

Bereiding vulling

  1. Leg de gelatineblaadjes in een bakje koud water om te weken.
  2. Pureer de bananen in een hakmolen of keukenmachine met 1 a 2 eetlepels van de kwark. Meng met een garde de gepureerde bananen en kwark in een mengkom tot een egale massa. Zorg ervoor dat dit mengsel in totaal zo’n 600 gram weegt, dus voeg wat meer/minder kwark toe als de bananen niet precies 300 gram wegen.
  3. Haal de gelatine blaadjes uit het koude water en doe ze zonder uit te knijpen in een steelpannetje. Hierdoor blijft er genoeg water aan zitten voor het verwarmen van de gelatine. Verwarm de gelatine zachtjes tot deze gesmolten is.
  4. Voeg een paar eetlepels van het kwarkmengsel toe aan de gelatine en roer deze goed door elkaar, zodat de gelatine opgenomen wordt door de kwark. Roer hierna het gelatinemengsel door de rest van de kwark met de garde tot een glad mengsel.
  5. Giet het kwarkmengsel op de bodem en zet de taart minimaal 3 uur in de koelkast.

Bereiding vulling vegan

  1. Pureer de bananen in een hakmolen of keukenmachine met 1 a 2 eetlepels van de kwark. Meng met een garde de gepureerde bananen en kwark in een mengkom tot een egale massa. Zorg ervoor dat dit mengsel in totaal zo’n 600 gram weegt, dus voeg wat meer/minder kwark toe als de bananen niet precies 300 gram wegen.
  2. Doe een kwart van het kwarkmengsel samen met de agar agar in een steelpannetje en roer dit goed door elkaar op laag vuur. Het hoeft niet te koken.
  3. Roer de agar agar kwark met een garde stevig door de rest van de kwark tot een glad mengsel.
  4. Giet het kwarkmengsel op de bodem en zet de taart minimaal 3 uur in de koelkast.

Tip: Maak de taart ‘s avonds voordat je naar bed gaat, zodat er ‘s ochtends een heerlijk ontbijtje op je staat te wachten.

Eet smakelijk!

Carbonara style pasta

Niks is zo lekker als een echte klassieke spaghetti Carbonara, maar deze pasta komt aardig in de buurt. En het fijnste is: je kunt er werkelijk elk seizoen van genieten! In de lente en zomer als lichte maaltijd of lunch en in de herfst en winter als hartverwarmend maaltje. Dit is een gerecht waar werkelijk niemand nee tegen zal zeggen. Beloofd!

Ingrediënten

  • 1 knoflookteentje
  • 1 sjalotje
  • 1 theelepel gedroogde dille
  • 150 gram spekblokjes
  • (optioneel) 1 klein blikje ansjovis – uitgelekt
  • 1 ei en de dooier van 1 ei
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 150 gram spaghetti
  • 200 gram diepvries tuin- of velderwtjes 

Bereiding

  1. Kook de spaghetti al dente volgens de beschrijving op de verpakking. Zet tegelijk water op in een steelpan voor de erwten, ze moeten hierin volledig onder water kunnen staan. Wanneer het water kookt, doe je de erwtjes in het water en breng je het weer aan de kook. Zo gauw het kookt, kun je het vuur uitdoen onder de steelpan en deze laten staan.
  2. Kluts het ei en de eidooier los en roer de parmezaanse kaas erdoorheen. Zet apart
  3. Doe de spekblokjes met eventueel de uitgelekte ansjovis en de dille in een hapjespan en bak deze aan op hoog vuur zodat de spekjes knapperig worden. Voeg de knoflook en ui toe en laat dit een kleine minuut meebakken. Zet de pan nu op de laagste pit met het vuur laag.
  4. Vang een klein kopje pastawater op alvorens de spaghetti af te gieten. Spoel de spaghetti kort af onder koud water en laat het even uitlekken in een zeef. Giet ook de erwten af en zet deze klaar.
  5. Om de saus te laten slagen moet deze net als met een klassieke carbonara niet te heet worden zodra het ei-mengsel toegevoegd wordt.
  6. Doe de spaghetti bij de gebakken spekblokjes en roer dit even door elkaar. Voeg nu het ei-mengsel toe en roer dit rustig door de spaghetti. De saus moet licht verwarmd worden zodat de kaas smelt en de eieren garen, echter niet te hard want dan krijg je roerei in je saus. Wanneer de saus verwarmd is kunnen de erwten toegevoegd worden.
  7. Verdeel de pasta over twee borden en garneer deze met wat geraspte Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!

Zomerse tiramisu

Geen zin om een ingewikkeld toetje te maken, maar wil je wel iets hemels op tafel zetten? Dit recept is hier ideaal voor en past perfect bij een heerlijke zomeravond. Eten er kinderen mee? Vervang de limoncello met vruchtensap of limonade naar smaak. Maak de tiramisu af met heerlijk rood fruit van de markt dat in het seizoen is, bijvoorbeeld kersen of aardbeien. 

Tip: Je kan de tiramisu prima een paar uur van tevoren maken en in de koelkast bewaren.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 gram mascarpone
  • 500 ml slagroom
  • 2 eetlepels (vanille) suiker
  • 150 gram lange vingers
  • 100 ml limoncello
  • water of fruitsap naar smaak
  • 400 gram rood fruit
  • (optioneel) witte chocolade

Bereiding

  1. Klopt de slagroom bijna stijf met de suiker. Roer in een andere kom de mascarpone door zodat deze zacht en romig is. Meng de mascarpone door de slagroom en zet dit apart.
  2. Leg de lange vingers naast elkaar in een bakje zodat deze allemaal de bodem raken en giet hier de limoncello overheen. Dit kan natuurlijk ook in meerdere keren, of bakjes, als het bakje te klein is voor alle lange vingers. Zet de lange vingers klaar voor het opmaken van de tiramisu.
  3. Was het fruit en snijd de grotere vruchten klein, zodat alles ongeveer dezelfde grootte heeft. Zet het fruit klaar.
  4. Neem voor iedereen een schaaltje of glas, bijvoorbeeld wijnglazen, voor het opmaken van de tiramisu. Begin met een laagje lange vingers, afhankelijk van de grootte van het glas kan je deze doormidden breken en er een paar naast elkaar leggen.
  5. Schep hier een laagje van het mascarpone op en druk het licht aan op de lange vingers.
  6. Strooi hier wat rood fruit overheen en schep hier weer een laagje van het mascarpone mengsel op.
  7. Herhaal deze stappen totdat de koekjes en/of het mascarpone mengsel op is.
  8. Versier de glazen met het laatste fruit en rasp er eventueel wat witte chocolade overheen. Zet de glazen in de koelkast tot je gaat serveren.

Eet smakelijk!

Gratis fietsenstalling | Grote Koppel vrijdagmarkt

Elke vrijdag staat de markt weer voor je klaar op ’t Eemplein en de Grote Koppel in het centrum van Amersfoort. Maar wist je dat je ook dat je veilig en snel je fiets kunt stallen bij de fietsenstalling aan de Grote Koppel? Zo staat je fiets niemand in de weg en kom je ook nog een paar leuke kramen tegen. Een win-win situatie!

Tot snel op de markt,

Markten Amersfoort

De allerleukste weetjes over komkommer!

Het is komkommertijd lieve mensen! En wat kun je dan beter doen dan je eens goed inlezen over komkommer? Want er zijn behoorlijk wat leuke weetjes te delen over die gezonde, groene groente. Uiteraard hebben wij dit werk al voor je gedaan en kun jij heerlijk in je tuinstoel blijven zitten om die weetjes tot je te nemen. Wie weet steek je er nog wat van op!

Komkommertijd

De eerste vraag die wij ons stelden, is waar die naam komkommertijd nou eigenlijk vandaan komt. Wij gebruiken die term natuurlijk voor de zomerse periode waarin het erg rustig is op het gebied van nieuws en er weinig zaken worden gedaan. Helemaal zeker is het niet, maar waarschijnlijk komt de term van het Engelse ‘Cucumber Time’. Dit werd door kleermakers gebruikt om de tijd aan te geven waarin zij weinig te doen hadden. Er werd grappend gezegd, dat zij daardoor alleen geld hadden om komkommers te eten in plaats van duur vlees. Dit zou volgens ons best wel eens een logische verklaring kunnen zijn! Een andere uitleg is dat juist in die rustige periode de oogsttijd van de komkommer is. Welke verklaring vind jij het meest aannemelijk?

Eeuwenoud

De komkommer gaat al heel wat jaren, zelfs millennia terug en is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. In Afrika komt hij erg veel in het wild voor. Zo’n 3000 jaar geleden werd hij in India al gegeten. Daarna kwam de groente via Griekenland gelukkig ook naar ons toe.

Record-komkommer

Het record voor de zwaarste komkommer ooit komt uit Brazilië. Daar werd een exemplaar van maar liefst 40 kilo gekweekt. Of dit helemaal natuurlijk gebeurde is wel de vraag, maar indrukwekkend is het natuurlijk wel. Van die monstergroente hebben ze trouwens een fijne salade gemaakt waar waarschijnlijk heel veel mensen van mee hebben mogen genieten.

Groente of fruit?

Ook al eten wij komkommers als een groente, toch is het stiekem fruit. Het is namelijk de vrucht van de komkommerplant. Je kunt dit ook zien aan het feit dat er een zaadlijst in de komkommer zit; het kenmerk van een vrucht. Toch vind je komkommers altijd bij de groente-afdeling van de (super)markt en smaakt hij ook meer als een groente.

Bewaren

Waar bewaar jij een komkommer? In de koelkast, zoals de meeste mensen? Dat schijnt dus helemaal niet goed te zijn. Het tast namelijk de stevigheid en smaak aan. Ook zouden ze van de kou juist snotterig kunnen worden. Zelf hebben wij deze ervaring niet, maar experts raden toch aan om de groente op het aanrecht of in de fruitschaal te bewaren.

Goed voor de gezondheid

De meeste mensen weten wel dat komkommers veel water bevatten, zo’n 95%. Maar wist jij ook dat de schil enorm veel vezels bevat, die dan weer goed zijn voor de spijsvertering? Het is dus echt een hele gezonde, caloriearme snack! Denk de volgende keer dan ook even goed na voordat je die gezonde schil eraf haalt!

Natuurlijke ademverfrisser

Uiteraard kun je de komkommer gebruiken om je dorst te lessen, want zoals eerder gezegd bevat hij veel water. Maar wist je ook dat je er je adem mee kunt verfrissen? Het schijnt zo te zijn, dat wanneer je een schijfje komkommer een halve minuut tegen je verhemelte aandrukt, dit de bacteriën doodt die zorgen voor een slechte adem. Bestel dus altijd een salade ‘on the side’ als je op een (eerste) date bent!

Augurk

Kleine komkommers worden gebruikt om augurken van te maken door ze in te maken in azijn of pekel. Het grappige is dat ze een komkommer in Noorwegen en Denemarken ‘agurk’ noemen. In Zweden heet het een gurka en Duitsers noemen het een ‘Gurke’. Alleen in Frankrijk lijkt het woord heel erg op het onze. Daar zeggen ze namelijk ‘concombre’.

Zo, dat was ons lijstje met interessante en misschien voor jou nog wel onbekende komkommer-weetjes. Mis jij nog weetjes? Laat het ons weten!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen