Win een Vlees of vis BBQ pakket voor Vaderdag (4x) | Markten Almere

Het is bijna Vaderdag! Je hebt dus nog eventjes om om jouw Vader, Man, Opa, Neef, Broer, Overbuurman te verrassen met een kleinigheidje voor Vaderdag. En wat is nou leuker om te doen, dan om met z’n allen te barbecueën. Vaderdag vier je tenslotte samen!

Onze marktondernemers van de markten Almere weten wel hoe dit moet! Je kan je daarom aankomende 2 weken inschrijven voor een heerlijk vlees of vis BBQ pakket van de markten Almere. Deze kan je winnen van jouw favoriete Almeerse markt: Almere Buiten, Almere Stad of Almere Haven. Jouw slager of viskraam van deze markt stelt dan een heerlijk pakket voor jullie samen. Zo kunnen jullie heerlijk genieten van een leuke Vaderdag samen.

Wil je kans maken?

Geef je op voor de nieuwsbrief van de markten Almere– hierdoor blijf je altijd op de hoogte van de wekelijkse aanbiedingen van de markt Almere én aankomende winacties. Dinsdag 11 juni worden de winnaars uitgekozen. De 4 pakketten worden zaterdag 15 juni uitgereikt op de markt in Almere Stad.

Inschrijven winactie keyboard_arrow_right

Ben je al ingeschreven voor de nieuwsbrief? Pas dan jouw voorkeur aan onderin de nieuwsbrief.

Tot snel op de markt in Almere,

De marktondernemers Markten Almere

 

Win een Vlees of vis BBQ pakket voor Vaderdag (5x) | Markten Amersfoort

Nog even en dan is het weer tijd om jouw Vader, Man, Opa, Neef, Broer, Overbuurman te verrassen met een kleinigheidje voor Vaderdag. En wat is nou leuker om te doen, dan om met z’n allen te barbecueën. Vaderdag vier je tenslotte samen!

Onze marktondernemers van de markten Amersfoort weten wel hoe dit moet! Je kan je daarom aankomende 2 weken inschrijven voor een heerlijk vlees of vis BBQ pakket van de markt. Deze kan je winnen van jouw favoriete Amersfoortse markt. Jouw slager of viskraam van deze markt stelt dan een heerlijk pakket voor jullie samen. Zo kunnen jullie heerlijk genieten van een leuke Vaderdag samen.

Wil je kans maken?

Geef je op voor de nieuwsbrief van de markten Amersfoort – hierdoor blijf je altijd op de hoogte van de wekelijkse aanbiedingen van de markt Amersfoort én aankomende winacties. Dinsdag 11 juni worden de winnaars uitgekozen. De 5 pakketten worden 12 t/m 15 juni uitgereikt op de markten in Amersfoort, Kattenbroek en Hoogland.

Inschrijven winactie keyboard_arrow_right

Ben je al ingeschreven voor de nieuwsbrief? Pas dan jouw voorkeur aan onderin de nieuwsbrief.

Tot snel op de markt in Amersfoort,

De marktondernemers Markten Amersfoort

 

Hartige taart met prei en gehakt

Een hartige taart is eigenlijk elk jaargetijde hartstikke lekker om op tafel te zetten. Het is een fijn gerecht om heerlijk mee te variëren. In de winter kun je bijvoorbeeld pompoen gebruiken en in het voorjaar neem je courgette of prei als groente. Deze variant heeft een smakelijke vulling van gehakt met prei en paprika en is heerlijk knapperig door het bladerdeeg. Zeg daar maar eens nee tegen!

Aantal personen: 4
Soort gerecht: hoofdgerecht
Bereidingstijd: 10 minuten voorbereiden + 30 minuten oventijd

Ingrediënten

1 rol vers bladerdeeg
250 gram h.o.h. gehakt
1 prei, in halve ringetjes
rode paprika, in blokjes
1 tl gerookte paprika
½ tl gemalen komijn
½ tl knoflookpoeder
zout en peper naar smaak
3 eieren
1 flinke eetlepel Griekse yoghurt
100 gram geraspte kaas

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) en vet een taartvorm (26 cm) licht in. Snijd een cirkel ter grootte van de bodem van de taartvorm uit het bladerdeeg en leg deze op de bodem. Snijd daarna repen ter breedte van de rand en bekleed de randen van de bakvorm. Zorg dat de stukken bladerdeeg van de bodem en randen goed aansluiten en druk ze even goed aan. Prik dan de bodem licht in met een vork. Zet even opzij.
  2. Verwarm olie in een wok of hapjespan op middelhoog vuur en rul hierin het gehakt bruin en gaar. Voeg paprika en prei toe en bak dit een paar minuutjes mee. Voeg paprika, komijn en knoflook toe en breng alles op smaak met peper en zout.
  3. Klop in een kommetje de 3 eieren even goed los. Voeg de crème fraîche toe aan de eieren en klop dit er goed doorheen tot je geen klontjes meer over hebt.
  4. Pak de taartvorm en verdeel het gehaktmengsel over de bodem. Schenk dan het eimengsel erover en verdeel de geraspte kaas over de bovenkant. Leg daarna de overgebleven reepjes deeg in een leuk ruitpatroon er overheen.
  5. Zet de taartvorm in de voorverwarmde oven en bak de hartige taart in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Als het midden van de taart gaar is, haal je hem uit de oven. Laat hem nog 5 minuten staan voordat je hem uit de vorm haalt en aansnijdt. Serveer met een lekkere, frisse salade!

Eet smakelijk!

Uitgelicht product: Prei

Prei is een veelzijdige groentesoort en familie van de ui, net als knoflook en bieslook. Er bestaan twee soorten prei, namelijk een winter- en een zomervariant. Winterprei is wat dikker en steviger dan de zomerprei.

Herkomst

Prei komt veelal uit Nederland. In de lente kan de groente, die je in de supermarkt vindt, ook uit Spanje of Marokko komen, omdat deze dan wat schaarser is in Nederland. Over het algemeen komt het niet uit kassen, maar uit de volle grond. Ook omdat het veelal uit Nederland komt is het een duurzame groente.

Seizoen

Prei is het hele jaar door verkrijgbaar, maar vooral in de herfst en winter oogsten we het veel. In mei en juni is de aanvoer het laagst. Toch is deze dan nog steeds gewoon beschikbaar. We eten dan prei die een tijd in een koelcel heeft gelegen of die uit Marokko of Spanje komt.

Smaak

De smaak van deze groente is ongeveer vergelijkbaar met die van ui. Het groene deel is wat taaier en heeft een minder sterke uiensmaak dan het witte gedeelte.

Voedingswaarden

Net als veel groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en juist weinig calorieën. Het groene gedeelte bevat de meeste vitamines en mineralen.

Bereiden

Prei is zeer geschikt om mee te roerbakken (zo’n 2 tot 4 minuten). Maar je kunt de groente ook stomen (15 tot 20 minuten) of koken (zo’n 10 minuten). Ook in ovenschotels is het erg populair. De gehele groente is eetbaar, zowel het witte als het groene gedeelte.

Bewaren

Je kunt deze gezonde groente maximaal 3 weken bewaren in de koelkast. Wanneer je het voorgesneden koopt, kun je het niet langer dan een paar dagen in de koelkast bewaren. Bereid kun je het ook invriezen. In de vriezer (bij minimaal -18°C)blijft het tot 12 maanden goed.

Tips en combineren

Deze zeer veelzijdige groente kun je in tal van gerechten combineren. Vooral de combinatie met kaas of vlees werkt erg goed.

Denk bijvoorbeeld aan prei in:

  • Hartige taart met broccoli, oude kaas en ham.
  • Roerbakschotel met rijst, eieren, tomaat en cashewnoten.
  • Risotto met geitenkaas en zongedroogde tomaatjes.
  • Ovenschotel met gehakt, kaas en kookroom.
  • Pasta-ovenschotel met kip, paprika en mozzarella.

Naar de markt met Pinksteren

Het is weer bijna tijd voor een lekker lang weekend! Ook Pinksteren is weer zo’n heerlijk (hopelijk zonnig) weekend vrij. En wat doe je met zo’n lang weekend? Aan uitstapjes in elk geval geen gebrek!

Pinkstermarkten

Maar wij zouden Uw Marktspecialist niet zijn, als we niet even wat leuke markten voor jullie op een rijtje hadden gezet. Heerlijk struinen langs kraampjes met lokale producten, kleding, accessoires, kust en andere creativiteit. Heerlijk toch?

Daarom hier weer een lijstje met markten en braderieën om met Pinksteren heen te gaan. Kijk snel bij de plaatsnaam (of -namen) bij jou in de buurt.

Markten en braderieën in het Pinksterweekend:

  • Amstenrade Luikse markt – 10 juni
  • Biddinghuizen Pinkstermarkt Europarcs – 9 juni
  • Deventer Pinkstermarkt – 10 juni
  • Doornenburg Lente in Doornenburg – 10 juni
  • Dordrecht World of Pasar markt – 8 juni t/m 10 juni
  • Elst Elst op Stelten Pinkstermarkt – 10 juni
  • Emmer-Compascuum Pinkstermarkt – 9 juni
  • Grave Pinkstermarkt – 9 juni
  • Lepelstraat Pinksterbraderie – 10 juni
  • Lieshout Pinkstermarkt – 10 juni
  • Markelo Creatievedag – 10 juni
  • Nieuwbuinen Pinkstermarkt – 9 juni
  • Nijmegen Pinkstermarkt – 10 juni
  • Nistelrode Pinksterfeesten – 9 juni & 10 juni
  • Noordwijk Pinkstermarkt Vive la France – 9 juni & 10 juni
  • Panningen Pinkstermarkt – 10 juni
  • Reusel Pinksterbraderie – 9 juni
  • Rockanje Voorjaarsmarkt – 9 juni
  • Rotterdam Hoogstraat braderie – 10 juni
  • Schoonlo Braderie met vlomarkt – 10 juni
  • Sevenum Pinkstermarkt – 9 juni
  • Vlissingen Pinkstermarkt – 9 juni
  • Volendam Pinkster braderie – 10 juni
  • Winschoten Pinkstermarkt – 10 juni
  • Zandvoort Badhuisplein braderie – 10 juni
  • Zoutkamp Creativiteitsmarkt – 9 juni
  • Zuidwolde Pinkstermarkt – 10 juni

Naar de markt tijdens Hemelvaart

Het is wel duidelijk dat het voorjaar is. Uiteraard staan de bomen weer prachtig in blad, de bloemenpracht is overdonderend en de lammetjes dartelen door de weilanden heen. In de lente trekken we allemaal massaal meer naar buiten. Terrasjes zitten al snel vol bij de eerste echte zonnestralen en er wordt van alles leuks georganiseerd aan kermissen, markten, braderieën en festivals. Zo ook tijdens Hemelvaart.

Vrije dag

Misschien is het niet voor iedereen een vrije dag, maar als je toevallig vrij bent, is er absoluut genoeg te doen. Markten, markten en nog eens markten. Zie je door de bomen het bos niet meer zo goed? Bekijk hier welke markten er allemaal zijn op Hemelvaartsdag. Om het makkelijk te maken hebben we het lijstje op alfabetische volgorde van plaats gezet. Zo hoef je niet ver te zoeken naar een markt, braderie of rommelmarkt bij jou in de buurt.

Geen weekmarkt tijdens Hemelvaart

Aangezien Hemelvaart wel een nationale vrije dag is, zullen de meeste weekmarkten op deze dag niet geopend zijn. Handig om dus even na te gaan wat je nodig hebt van jouw favoriete markt en alvast te bekijken wanneer je hier dan wel terecht kunt voor je wekelijkse boodschappen! Uiteraard zullen jouw lievelingskramen er de andere dagen van de week gewoon weer staan.

Het ultieme marktenoverzicht op donderdag 30 mei:

  • Arcen – Aspergemarkt
  • Burgh Haamstede – Hemelvaartsmarkt in het centrum
  • Den Haag – Weekmarkt Stevinstraat
  • Dodewaard – Hemelvaartsrommelmarkt
  • Doorn – Hemelvaart Vlooienmarkt
  • Ede – Goochelmarkt
  • Eindhoven – Lady’s day 2019
  • Exloo – Braderie met vlooienmarkt
  • Gieterveen – Hemelvaartsmarkt
  • Haaksbergen – Hemelvaartsmarkt – tweedehands spullen
  • ’t Harde – Hemelvaartsmarkt
  • Heemstede – Hemelvaartsmarkt
  • Hoek van Holland – Braderie Zeekant
  • Hoensbroek – Hemelvaart Braderie
  • Hoogerheide – Mei braderie
  • Hoogeveen – XXL-boekenmarkt
  • Meerssen – Bartholomeusmarkt
  • Noord Scharwoude – Braderie Hemelvaartsdag
  • Sint-Oedenrode – Vlooienmarkt
  • Utrecht – Hemelvaartsmarkt Amsterdamsestraatweg
  • Valkenswaard – Braderie centrum
  • Veenendaal – Voorjaars braderie + Hemelvaart kramenfestival
  • Vianen – Braderie en Kunstmarkt
  • Vlodrop – Hemelvaartsmarkt
  • Vrouwenpolder – Hemelvaartsmarkt
  • Wijchen – Braderie
  • Wijk aan Zee – Hemelvaart Meifestival jaarmarkt
  • Workum – De Merk Workum
  • Zetten – Wizet Hemelvaartsmarkt

Tip: Zeldzaam Mooi Markten dit weekend – Zutphen en Deventer

Naast jouw favoriete markt op jouw favoriete vaste dag en tijd, is er natuurlijk nog van alles meer te ontdekken qua markten. Want verse producten, vrolijke marktondernemers, kleding, creatieve producten en sieraden vind je niet enkel op de markt die je gewend bent. Zo zijn er nog talloze markten verspreid over Nederland, die het nét even anders doen met een speciaal tintje. Hoog tijd om een aantal van die bijzondere markten in de spotlight te zetten! En dan beginnen we natuurlijk bij dit weekend. Er staan namelijk twee Zeldzaam Mooi Markten op stapel.

Zeldzaam mooi

Nog nooit van Zeldzaam Mooi gehoord? Ze organiseren evenementen, markten en festivals. Maar dan met een beetje extra aandacht voor natuur, cultuur en mens. Wat betekent dat dan precies? Dat bezoekers kunnen genieten van markten en evenementen die bijdragen aan de omgeving, in plaats van ten koste gaan daarvan.

Op hun markten vind je dus vooral duurzame, handgemaakte en zeldzame producten van lokale en regionale ondernemers. Ook hebben ze een heuse huis-DJ, die zijn kunst en het draaien van oude plaatjes combineert.

En wat is er dan precies dit weekend te doen?

Zutphen

Op zaterdag 25 mei vindt de Zeldzaam Mooi Markt in Zutphen plaats. Van 11.00 tot 17.00 uur ben je welkom op de Laarstraat! Deze markt staat vol unieke, handgemaakte producten. Ook vind je er van alles aan creatief hergebruik en vintage artikelen van lokale ontwerpers en creatieve ondernemers.

Er zijn meer dan 75 verschillende deelnemers. Van illustraties, kunst, sieraden accessoires, tassen, heerlijke producten en kleding. Genoeg te zien, doen én horen dus!

Deventer

Nog niet genoeg? Ga dan op zondag 26 mei door naar de Zeldzaam Mooi Markt in Deventer. Op het Havenkwartier kun je van 11.00 tot 17.00 terecht. De markt vindt plaats op het buitenterrein van Fooddock, de eerste echte foodhal van Oost-Nederland. Ook hier zullen meer dan 75 lokale deelnemers zich verzamelen om jou te voorzien van allerlei leuks aan gekke retro en vintage artikelen, kunst, verse lokale producten en (woon)accessoires en kleding.

Spring(roll) is in the air op jouw favoriete markt!

Spring is in the air! Oftewel, de lente hangt weer in de lucht. En dus is het weer tijd voor lekkere lichte snacks! Hoe warmer het wordt, hoe minder zin velen van ons krijgen in zware wintermaaltijden. Het is tijd voor spring, en daarbij hoort ook de springroll. Of we kunnen ze natuurlijk ook gewoon loempia’s noemen.

Rijstvellen

Maar, omdat we binnenkort weer in onze zwemkleding moeten, willen we het even hebben over de lichtere vorm van loempia’s. Geen zware, vette, gefrituurde loempia’s dus. Maar springrolls gemaakt van rijstvellen. Je maakt de rijstvellen volgens de aanwijzingen op de verpakking en rolt er vervolgens allerlei heerlijkheden in.

En het leuke van dit soort loempia is dat je hem kunt vullen met wat je maar wilt! Marshmallows en pindakaas dus? Oké, niet alles zal even lekker smaken. Daarom hier wat broodnodige tips van de markt voor de ultieme gevulde springroll met ingrediënten die je kunt halen op jouw favoriete markt!

Eend

Vul de bereide rijstvellen met gerookte eendenborstfilet, sojasaus, shiitake, babyspinazie, limoensap en koriander. Voeg voor de extra smaak ook nog wat – jawel, daar is hij dan toch – pindakaas toe.

Vega

Voor een lekkere vegetarische springroll moet je bij deze zijn. Vul de rijstvellen met geraspte winterpeen, sugar snaps, een handje pinda’s, mihoen, verse munt, koriander, zoete chilisaus en sojasaus.

Garnalen

Voor de garnalen-variant gebruik je ten eerste natuurlijk garnalen. Voeg ook een fijngehakt teentje knoflook, gezouten pinda’s, hoisinsaus, komkommer, verse munt, koriander, bieslook en geraspte winterpeen toe.

Rosbief

Ook de liefhebbers van rosbief kunnen losgaan met dit gerecht. Combineer stukjes rosbief met rode peper, fijngehakte gezouten cashewnoten, mihoen, rode biet, bosui en verse koriander en munt.

Tofu

Deze vegetarische variant vul je met tofu, komkommer, munt, koriander, avocado, limoensap en rijstnoedels. Het is een heerlijk frisse combinatie voor die lekker warme lentedagen.

Uitgelicht product: Bavette

Bavette is een mager soort rundvlees. Het komt van de vang (of flank) van de koe. Het vlees heeft een wat langere, grove draad. Als het van speciale vleeskoeien komt en goed is bereid, is het erg mals vlees.

Herkomst

Dit stuk vlees komt van de vang van de koe. Dit is het deel tussen de bil en borst. Omdat de spieren hier relatief veel bewegen, is het vlees vrij stug en wat harder. Van dit deel van de koe wordt vaak ook gehakt en hachee gemaakt.

Smaak

Bavette heeft een heerlijk volle smaak. Die is vergelijkbaar met die van biefstuk, met een wat stevige bite.

Bereiding

In Frankrijk wordt bavette vaak bijna rauw gegeten. Ook kun je dit stuk vlees bakken, stoven, roerbakken of in de oven bakken. Pas wel op dat je hem niet te lang bakt, dan wordt het vlees taai.

Tips

Bavette is heerlijk met allerlei gerechten en wijnen. Hieronder een paar tips voor wat lekkere gerechten.

  • Ga voor een lekkere surf en turf met bavette en garnalen op een spies, gekruid met knoflook, koriander, basilicum en citroen.
  • Combineer het vlees met aardappelpuree en cranberrysaus
  • Maak een risotto van dit lekkere stuk vlees met groene asperges en Parmezaanse kaas
  • Ook in een wokmaaltijd is het heerlijk. Ga bijvoorbeeld voor udon noedels met reepjes bavette, shiitake, paksoi, rode paprika, taugé en teriyakisaus.
  • Natuurlijk kun je het ook heerlijk barbecueën. Marineer bijvoorbeeld in sap van limoen, sinaasappel, olijfolie, knoflook, komijn, chilipeper en versgemalen zeezout en peper.

Uitgelicht product: Rabarber

Rabarber is een groente met dikke bladstelen en grote bladeren. We eten hem zowel warm als koud en verwerken hem meestal in zoete gerechten.

Herkomst

De helft van het jaar komt deze groente van Nederlandse bodem. De groente groeit in de buitenlucht in het voorjaar en de zomer. In de winter wordt zogenaamde geforceerde teelt toegepast om rabarber in Nederland te kunnen laten groeien.

Seizoen

Van april tot juli komt rabarber van Nederlandse grond. Van oktober tot april krijgen we de groente aan de hand van geforceerde teelt.

Smaak

Deze groente heeft een kenmerkende, frisse, ietwat zure smaak. Hoe roder de stengels van de plant, hoe zoeter deze smaakt. Het wordt veel verwerkt in zoete gerechten zoals een compote of verschillende desserts.

Voedingswaarde

Rabarber is een lichte groente. Hij bevat weinig calorieën en geen vet. Wél bevat de groente veel koolhydraten, vitamine C en vezels. Omdat hij veel in zoete gerechten wordt verwerkt, wordt er wel vaak veel suiker aan toegevoegd.

Bereiden

Verwijder het blad en was de stelen goed om alle aarde er af te spoelen. Snijd de steel vervolgens in stukken van 2 tot 5 centimeter. Kook ze in een klein beetje water zo’n tien minuten tot een kwartier zachtjes. De stukjes moeten zacht zijn en uit elkaar vallen. Voor de smaak kun je er hierna suiker en kaneel door roeren.

Bewaren

Je kunt de groente zo’n drie dagen bewaren in de groentelade van de koelkast. Verpak hem zo goed mogelijk zodat de stelen niet uitdrogen.
Je kunt de groente ook invriezen. Blancheer hem dan van tevoren een minuutje in kokend water en koel direct af met ijswater. Je kunt hem dan ongeveer een jaar in een goed afgesloten zakje bewaren.

Tips en combineren

Rabarber wordt veel gegeten in de vorm van een compote of verwerkt in zoete gerechten. Ook met vlees is rabarber goed te combineren.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • In een salsa met kipspiesjes
  • Als topping op een cheesecake
  • Rabarber-aardbeiencrumble
  • Een mojito
  • Als compote in een salade met geitenkaas

Meer tips voor het combineren van rabarber? Lees hier hoe je er onder andere wijn of tiramisu van maakt.

De week van het Nederlandse Bier

Het is weer bijna tijd voor een jaarlijks bierfestijn waar je U tegen zegt. De week van het Nederlandse Bier staat weer voor de deur. En wat houdt die dan precies in? Er is vooral heel veel bier om van te genieten. En dan vooral verschillende soorten. Want daar is de laatste jaren geen gebrek aan.

Biertjes en brouwerijen

Verspreid over heel Nederland vind je talloze brouwerijen. Variërend van hele kleintjes, die bijna nog thuis aan de slag zijn, tot wereldberoemde brouwerijen.
Pils, IPA, Quadrupel, Trappist… ken jij alle soorten bieren die in Nederland gebrouwen worden?

En dan drink je ook nog eens verschillende bieren in de verschillende seizoenen. Zwaardere bieren in de winter en lichte, verfrissende bieren in de zomer. Dan zijn er nog de typische doordrinkers, het lekkere pilsje en de bieren met een ingewikkelder karakter.

De week van het Nederlandse bier

Te veel om zomaar even op te noemen dus. Daarom is de week van het Nederlandse bier in het leven geroepen. Zodat je kunt ontdekken wat Nederlands bier allemaal te bieden heeft. Verschillende partijen in de biersector werken deze week samen. Verspreid over heel Nederland vind je bier-activiteiten. Een bierproeverij bijvoorbeeld. Of een pub quiz of lezing. Bekijk hun website om te zien wat er bij jou in de buurt te doen is.

Bierkaas van de markt

En nu de lente er weer is wordt het natuurlijk weer tijd om de zonnige borrel op te zoeken. Heerlijk in het zonnetje met een voorjaarsbiertje én wat hapjes natuurlijk. Jouw favoriete markt heeft dit voorjaar weer een wel hele lekkere snack voor bij jouw vers getapte biertje. Kom snel eens langs voor een hapje bierkaas. Kies uit een heerlijke kaas gemaakt met Hertog Jan bier, of ga voor een echte Trappistenkaas van La Trappe Trappistenbier.

Hoe we bierkaas maken

Hoe zit het dan precies met bierkaas? Vaak gebruik je hiervoor wat romigere, vollere en zoetere kaas dan gewone kaas. Die wat zoetere smaak staat mooi in balans met de wat bittere nasmaak van bier. Voor bierkaas worden vaak wat donkere bieren gebruikt. Tijdens het maken van de kaas klontert de melk samen nadat er stremsel wordt toegevoegd. Deze dikke massa wordt dan in stukjes gesneden, waarna deze zogenaamde wrongel (de vaste bestanddelen) wordt gescheiden van de wei (de vloeibare bestanddelen). Het bier wordt aan de wrongel toegevoegd. Daarna krijgt de bierkaas een pekelbad, een coating en wordt hij vervolgens minstens acht weken gerijpt op houten planken voordat het op jouw favoriete markt terechtkomt. En dan genieten maar! Zorg dat je hem niet mist op je lente-borrelplank.

En wat neem je dan bij zo’n heerlijk stukje bierkaas? Nou, een biertje bijvoorbeeld! Het is maar een idee natuurlijk..

Hummus

Hummus, hoemoes of gewoon kikkererwtenpuree. Hoe je het ook wilt noemen, hummus is hip! Je vindt tegenwoordig talloze soorten in de winkel en dit dikke goedje is geweldig te combineren met van alles aan gerechten. Maar wat is het eigenlijk precies? En met wat voor gerechten combineer je het dan?

Hummus

Om het even makkelijk te omschrijven: het is een puree van kikkererwten, tahin en vaak wat extra’s zoals knoflook, kruiden en citroensap. Ta-wattes? Ja tahin, dus. Een soort pasta van sesamzaad.

Oorspronkelijk komt dit bijgerecht uit het Midden-Oosten. Het wordt in veel Arabische culturen gegeten, en tegenwoordig dus ook dichter bij huis. De Europeanen hebben hummus helemaal ontdekt! En geven daar ook hun eigen draai aan. Of de Arabische culturen dat waarderen? Dat weten we niet. Maar lekker vinden we het wel!

Hoe eten we het?

Je kunt hummus met van alles combineren.

  • Met (Turks of pita-)brood
  • Op toastjes
  • In wraps
  • Op een pizza
  • Bij een hamburger
  • Met verse falafel
  • Als dip. Bijvoorbeeld met stukjes rauwkost, zoals komkommer of wortel.

Of wat dacht je van een falafel-bowl met couscous, hummus, mais, geraspte wortel, spinazie, munt en wat citroensap?

Hoe variëren we ermee?

Natuurlijk is de klassieke versie niet voor niets zo populair. Met slechts kikkererwten, tahin, zout en peper en knoflook kun je al wonderen verrichten! Maar die wonderen kun je ook uitbreiden met nog wat extra lekkers. Een paar van onze favorieten:

  • Een Mediterrane variant met zongedroogde tomaat.
  • Pittig  met rode peper.
  • Met rode biet.
  • Pompoenhummus.
  • Een versie met koriander.

En dan zijn er nog de variaties die officieel geen hummus zijn, simpelweg omdat ze niet van kikkererwten gemaakt zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gegrilde groenten of gemaakt van avocado.

Genoeg te doen dus met deze heerlijke spread! Hoe eet jij hem het liefst?

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen