Verras jouw liefde met een verwenpakket (4x) van de markt Almere

Valentijn staat weer voor de deur en wat is er nou leuker dan om jouw geliefde te verwennen met een heerlijk & leuk pakket van de markt Almere. Nog niet aan Valentijnsdag gedacht? Geen paniek! Onze marktondernemers hebben het beste cadeau voor je.

De inner-cupido is bij onze marktondernemers naar boven gekomen, om de juiste mix van romantiek en leuke producten uit te kiezen voor jouw valentijn. Kortom, jouw Valentijnsdag kan niet meer stuk met dit leuke pakket van de markt Almere. Onze ondernemers hebben 4 mooie pakketten samengesteld. Doe vandaag nog mee!

Wil je kans maken?

Geef je op voor de nieuwsbrief van de markten Almere – hierdoor blijf je altijd op de hoogte van de wekelijkse aanbiedingen van de markt Almere én aankomende winacties. Zaterdag 9 februari worden de winnaars uitgekozen. De Valentijns pakketten worden woensdag 13 februari uitgereikt op de woensdagmarkt in Almere Stad.

Inschrijven winactie keyboard_arrow_right

Ben je al ingeschreven voor de nieuwsbrief? Pas dan jouw voorkeur aan onderin de nieuwsbrief.

Tot snel op de markt Almere,

De marktondernemers Markten Almere

Ps. dit leuke Valentijns verwenpakket wordt mede mogelijk gemaakt door onze toppers van de markten Almere.

Mueslirepen

Tussendoortjes zijn altijd fijn om achter de hand te hebben als je onverwachts trek krijgt. En het is helemaal fijn als je ook nog eens precies weet wat er in zo’n tussendoortje zit. Niet te veel verborgen suikers of andere stoffen. Met dit recept maak je ze heel gemakkelijk zelf!

Aantal stuks: 10
Soort gerecht: tussendoortje
Bereidingstijd: 25 minuten + wachttijd

Ingrediënten
135 gram havermout
100 gram ongezouten pinda’s, in stukjes gehakt
200 gram dadels, ontpit
85 gram agavesiroop of honing
65 gram pindakaas zonder stukjes
25 gram gedroogde abrikozen, fijngehakt
25 gram gedroogde cranberry’s, fijngehakt

Verder heb je nodig
keukenmachine of hakmolen
bakvorm van 20 x 20 cm
bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel hierover de havermout en zet dit 15 minuten in de oven. Wanneer de havermout goudbruin is, haal je het uit de oven. Laat de havermout afkoelen.
  2. Maal de dadels in een keukenmachine of hakmolen zo fijn mogelijk. Doe de vermalen dadels dan in een ruime kom, samen met de stukjes pinda en afgekoelde havermout.
  3. Verwarm in een pannetje op laag vuur de pindakaas en agavesiroop of honing. Vermeng het goed en schenk het dan bij de andere ingrediënten in de kom. Roer dit mengsel met een houten lepel totdat alle ingrediënten goed vermengd zijn en er geen losse stukjes havermout of pinda meer in de kom zitten.
  4. Bekleed de bakvorm met bakpapier en stort hierin het mengsel. Verdeel het gelijkmatig over de bodem en druk goed aan. Om plakhanden te voorkomen, kun je een stuk bakpapier erop leggen en hier met een recht drinkglas overheen rollen om de bovenkant mooi glad te krijgen. Verdeel als laatste de stukjes abrikoos en cranberry’s over de bovenkant en druk ze goed in het mengsel.
  5. Dek de bakvorm af met huishoudfolie en laat de repen minimaal een uur opstijven in de koelkast. Snijd de repen in 9 grotere of 10 kleinere mueslirepen. Bewaar de mueslirepen in een goed afgesloten bakje in de koeling om ze extra vers te houden.

Eet smakelijk!

De stoofpot wereldwijd

Natuurlijk kennen we allemaal de stamppot als lekkere Hollandse winterkost. Maar er valt meer te smullen aan winterse maaltijden! In Nederland zijn we ook groot fan van een lekkere stoofpot. En terecht! Heerlijk toch, zo’n bord vol lekkers wat urenlang heeft staan sudderen. Het vlees is mals en de lekker warme, kruidige smaak valt bijna niet te overtreffen. Zeker niet na een dag vol winterpret in de kou.

Maar we zijn niet de enigen. Over de hele wereld wordt heel wat afgestoofd, maar dan net even anders dan de Hollandse stoofpot. Veel van die stoofpotjes uit andere culturen ken je waarschijnlijk wel. Benieuwd? We noemen er een paar op. Misschien geeft het je wat inspiratie voor je dagelijkse maaltijd.

Frankrijk

In Frankrijk kunnen ze natuurlijk heerlijk koken. Zo hebben ze ook de stoofpot helemaal onder de knie. Een echte Coq au Vin gaat er wel in! Kip, spek, champignons en een rode wijnsaus zijn de basisingrediënten. Iedere chef heeft hier natuurlijk weer een eigen variatie op. Zo kun jij ook je eigen poging doen. Misschien eerst even wat ‘onderzoek’ doen in Frankrijk?

Ierland

We gaan door naar Ierland voor een echte Irish stew. Deze lijkt ook erg op de Nederlandse stoofpot. Al vind je in een Irish stew geen runderstoofvlees maar meestal lams- of schapenvlees. Verder worden aardappelen, wortelen en uien toegevoegd. En natuurlijk is deze stoofpot ook populair met een lekker Iers biertje erin verwerkt!

Thailand

Ook in Thailand doen ze aan een soort van stoofpotje, maar dan helemaal anders. Een echte Thaise groene curry zit vol knapperige groenten, kokosmelk en limoen. Vaak eet je dit vegetarisch of met kip of garnalen. Ook dit gerecht stoof je lekker gaar, al is het vaak iets korter dan een Hollandse stoofpot.

Marokko

En laten we vooral Marokko niet overslaan. Daar weten ze pas wat smaak is! Een Marokkaanse versie van onze stoofpot zou je een tajine kunnen noemen. Dit is eigenlijk de naam van de pot waarin je de maaltijd stooft. Deze is van aardewerk gemaakt en heeft een kegelachtige vorm. In die kegel wordt de stoom gevormd waardoor de smaken en voedingswaarden goed bewaard blijven en het eten heerlijk mals blijft. Er zijn vegetarische varianten en gerechten met kip, vis of ei. Ze gaan allemaal gepaard met een gigantische walm heerlijke geuren en bijbehorende smaak.

China

In China gaan ze voor de stoomboot. Hot pot of steamboat wordt dit gerecht genoemd. Het is eigenlijk een soort van fondue. Als je een steamboat bestelt krijg je een grote kom stomende bouillon. Daarnaast kun je allerlei stukjes vlees, groenten, tofu en zeevruchten zelf toevoegen. Nog wat noodles erbij en dan even geduld terwijl de steamboat z’n werk doet.

Help de dieren de winter door!

Koud hè? Opeens is het toch echt zo ver. De winter is nu echt begonnen. We zitten koukleumend (en glibberend) op de fiets en blijven graag thuis bij de verwarming. Of we gaan een lekkere frisse winterwandeling maken natuurlijk. Lekker dieren spotten in het bos misschien?

Maar hoe gaat het eigenlijk met die dieren als het zo koud is? Veel dieren hebben het nu een stuk zwaarder. Voedsel is schaarser en hun vaste drink-spot is misschien wel bevroren. Zou je ze ook een handje willen helpen om de winter door te komen? We zetten wat tips van de Dierenbescherming op een rijtje. Dan weet je zeker dat je deze lieve diertjes echt helpt!

Vogels en kleine wilde dieren

Vogels en kleine wilde dieren help je het beste door ze wat voedsel en onderdak te bieden. Zet bijvoorbeeld een nestkast neer in je tuin voor vogels, vlinders, bijen, egels en vleermuizen. Onderdak voor egels kun je maken door wat takken en bladeren op een hoopje te leggen. Daar kunnen ze zich lekker warm in verstoppen.

Bijvoeren is pas echt nodig als de temperatuur meerdere dagen onder nul is. Let dan wel op dat je goed voedsel koopt. Vogels en eenden kunnen bijvoorbeeld helemaal niet goed tegen brood. Hier zit teveel zout in. Ook voedsel met veel margarine is niet goed voor de diertjes.

Pas ook op dat de vogels niet bevriezen. Dek drinkbakjes bijvoorbeeld af met een stuk gaas zodat vogels hier niet in gaan badderen en hun vleugels bevriezen. Gebruik ook geen ijzeren bakjes, want hier kunnen vogels aan vastvriezen.

En kom je een vastgevroren dier tegen? Trek dan niet aan het diertje, maar probeer het omringende ijs te laten smelten met wat warm water. Pas natuurlijk wel op voor het dier zelf.

Dieren in de vijver

Ook vissen en andere vijverdieren hebben het niet makkelijk als het meerdere dagen vriest. Je kunt ze wel een handje helpen om de kou door te komen.

Zorg ten eerste voor een schone vijver. Haal het bladafval er dus uit, want dit voorkomt verzuring. Zorg ook voor een wat dieper gedeelte in de vijver (zo’n 80 tot 120 cm). Hier kunnen dieren overwinteren in een vorstvrij stuk. Vooral kikkers, padden en salamanders maken hier dankbaar gebruik van.

Kijk ook eens of je in de vijver een loopplankje kunt installeren. Mocht er dan een ander dier invallen, dan kan deze er snel weer uit voordat het doodvriest.

Huisdieren

En hoe zit het dan met je trouwe viervoeter of andere favoriete huisdier? Ook die hebben wat extra zorg nodig deze winter.

Honden komen meestal al te graag buiten, maar die koude grond is natuurlijk geen feest voor ze. Bij extreme kou kun je de voetzolen insmeren met vaseline of speciale teer die je kunt halen bij de dierenarts. Houd ze natuurlijk ook goed in beweging buiten, zodat ze lekker warm blijven. En hoe leuk ze het misschien ook vinden, let erop dat je hond geen sneeuw eet. Dit kan maag- en darmklachten veroorzaken en daar help je jezelf dus ook niet mee, want een zieke hond is geen pretje.

Katten redden zich over het algemeen wel in dit weer. Let er wel extra goed op dat je kattenluikje werkt, zodat ze altijd weer naar binnen kunnen als ze het te koud krijgen. Ook kunnen katten nog weleens onder de motorkap van een auto gaan zitten als warme slaapplaats. Geef dus altijd even een klap op de motorkap voordat je de auto start.

En wat betreft Flappie, Snuffie of andere knaagdieren? Let op met grote temperatuurverschillen. Verplaats ze niet zomaar van een hele koude naar een hele warme ruimte of andersom. Creëer het liefst een goede vaste plek, die niet te warm is en waar je dier niet op de tocht staat. Geef ze ook wat extra stro om zich warm mee te houden en voer wat groenvoer bij, zoals andijvie. Cavia’s hebben het sneller koud dan konijnen, dus zet die liever in een iets warmere ruimte. Maar voor elk knaagdier geldt, zet het niet te dicht bij de verwarming of een andere hittebron.

En jij dan?

Vergeet vooral ook niet jezelf een handje te helpen deze winter. Goed warm eten, een lekkere kop thee en gezellige lange avonden bij de kachel. Zo kom je de winter wel door! Breng een bezoekje aan jouw favoriete markt en sla wat goede overwinter-producten in, zoals warme sokken, stevige aardappelen en wintergroenten. En dan genieten maar!

Blue Monday? Maak jezelf weer blij!

We hebben er allemaal wel eens last van. Het is een beetje treurig weer, de lente is nog lang niet in zicht en stiekem gaat het helemaal niet zo best met die goede voornemens als je had gehoopt. En je begon er drie weken geleden nog wel zo vol goede moed aan. En tot overmaat van ramp is het vandaag ook nog eens maandag. Maar niet getreurd, je mag je best even een beetje rot voelen. Het is namelijk Blue Monday. Dé dag om even goed te zeuren en treuren. Maar je hebt natuurlijk wel een keuze. Je kunt je diepe ellende gepassioneerd omarmen, je ziek melden en eens even lekker een baaldag nemen. Of je kunt jezelf juist blijer proberen te maken. Kies je voor optie twee? Dan hebben we wel wat tips. Bevorder die blijheid! En dat kan op verschillende manieren.

Eet je blij

Eten is voor velen toch wel de grootste favoriet! Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature een soort alternatief voor dopamine en daar voel je je nu eenmaal gelukkiger van. Lekker gaan eten dus op die Blue Monday! Maar wat kun je dan het beste eten? Kies voor voedsel met veel eiwitten en vitamines. Denk bijvoorbeeld aan noten en peulvruchten, kip, avocado, zuivel en fruit. Prima te combineren met een tripje naar jouw favoriete markt dus! Probeer verzadigde vetten, suikers en cafeïne zoveel mogelijk te vermijden. Ja, die geven je wel een boost, maar geen blijvende en ze worden helaas vaak gevolgd door een flinke dip.

Sport je blij

Het is natuurlijk al bekend dat sporten je humeur aanzienlijk kan verbeteren, maar we zeggen het toch graag nog even een keer. Onderschat namelijk niet hoeveel je humeur omhoog kan schieten na een lekkere sportsessie. Blue Monday is dus juist de perfecte dag om helemaal los te gaan. Dan voel je je misschien ook meteen beter over die eventuele goede voornemens. Misschien is het moeilijk om van die bank af te komen, maar vandaag is toch echt de dag om het te doen.

Baad je blij

Of baad je blij! En dat kan natuurlijk met een lekker lang, warm bad zijn. Maar we hebben het eigenlijk over baden in daglicht. Ja, de dagen zijn helaas nog niet zo lang als je misschien zou willen, maar we komen er wel! Probeer vandaag echt even wat natuurlijk licht te pakken, ook als er geen stralend zonnetje aan de hemel staat. Daglicht zorgt er namelijk voor dat je je overdag fitter voelt en ’s nachts beter slaapt. Of sla twee vliegen in één klap en ga lekker buiten sporten. Kom maar op met die mega dosis gelukshormonen! Blue Monday? Wie doet me wat?!

Wees lief voor jezelf

Hoe dan ook kun je vandaag gewoon extra lief voor jezelf zijn. Doe waar je blij van wordt en kijk wat werkt voor jou. Wil je toch wel de hele dag binnen blijven? Koekjes bakken of misschien wel de bioscoop in duiken? Dat kan natuurlijk allemaal. Belangrijk is wel dat je niet doet waar je lusteloos en down van wordt. Jij kent jezelf het beste. Wees dus ook eerlijk tegen jezelf, doe alleen waar je echt gelukkig van wordt en beat Blue Monday!

Groentekraam Amersfoort

Is de markt in Amersfoort jouw favoriete markt? Dan staat je iets leuks te wachten. De groentekraam is namelijk overgenomen door Arnoud van der Geer, en hij gaat deze omtoveren tot een heel nieuw concept! De twee groentekramen stonden voorheen tegen elkaar aan, maar zijn nu samengesmolten tot één prachtig mooie kraam.

De kant van Vreekamp blijft de kant waar je geholpen wordt en waar je kunt vertellen wat je precies wilt hebben. Wil je dus liever gewoon bediend worden zoals je gewend bent? Geen probleem. Loop gewoon even naar de kant van Vreekamp.

Wil je liever eerst zelf even kijken wat je wilt kopen? Loop dan door naar de andere kant – die van van der Geer. Dit wordt een heuse zelfservice inloopkraam. Loop hier rustig even naar binnen over het ruime looppad, kijk op je gemak rond en pak de producten die je wilt. Vervolgens reken je ze af bij de kassa. Een nieuw concept waarmee je nóg lekkerder kunt rondstruinen op jouw favoriete markt.

Jíj kiest. Wij helpen je verder!

Deze geheel vernieuwde groentekraam wordt van der Geer – Vreekamp Groente en Fruit. Je vindt ‘m alleen op de vrijdagmarkt op de Hof Amersfoort. Op de andere markten op donderdag en zaterdag blijven de kramen nog even hetzelfde.

Kom dus snel op een vrijdag even een kijkje nemen bij de gepimpte, spiksplinternieuwe groentekraam van der Geer – Vreekamp Groente en Fruit!

Spaghetti met gehaktballetjes

Dit gerecht is een echte ‘crowdpleaser’, helemaal als je ook kinderen aan de eettafel hebt. Heerlijke gehaktballetjes in een milde tomatensaus met beetgare spaghetti. En vergeet vooral de vers geraspte kaas niet!

Aantal personen: 4
Soort gerecht: hoofdgerecht
Bereidingstijd:
10 minuten voorbereiden + 30 minuten sudderen

Ingrediënten
350 gram spaghetti

Voor de gehaktballetjes
500 gram gemengd gehakt
50 gram paneermeel
1 eetlepel gedroogde peterselie
½ theelepel knoflookpoeder
1 eetlepel Parmezaanse kaas, fijn geraspt
1 ei, losgeklopt
olijfolie

Voor de tomatensaus
2 sjalotjes, gesnipperd
2 tenen knoflook, uitgeperst
1 blik tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
1 theelepel zout
½ theelepel suiker
1 theelepel gedroogde basilicum
peper
1 blaadje laurier
handjevol cherry tomaatjes

Bereiding

  1. Meng het gehakt met de paneermeel, peterselie, knoflook, Parmezaanse kaas en het ei goed door elkaar heen.
  2. Zet een ruime koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur en verwarm hierin 2 eetlepels olijfolie. Bak de gehaktballetjes in de olijfolie aan alle kanten goudbruin. Keer ze hiervoor regelmatig. Verplaats met een schuimspaan de balletjes naar een bord en zet ze even opzij.
  3. Doe nog een eetlepel olijfolie in dezelfde pan en fruit hierin de sjalotjes een minuut of 3 aan tot deze glazig wordt. Voeg nu de knoflook toe en laat 2 minuten mee bakken. Voeg tomatenpuree, tomatenblokjes, zout, suiker, basilicum en peper (naar smaak) toe en roer alles goed door. Doe de gehaktballetjes en het laurierblaadje in de saus en zet het vuur wat zachter.  Laat de saus een half uurtje rustig sudderen terwijl je af en toe roert. Als de saus 20 minuten gesudderd heeft, voeg je de cherrytomaatjes toe.
  4. Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de spaghetti af met behulp van een vergiet, doe het terug in de pan en schenk een beetje olijfolie erover. Breng op smaak met zout.
  5. Leg de spaghetti op een grote schaal met hier bovenop de gehaktballetjes in tomatensaus. Vis nog wel even het laurierblaadje eruit! Garneer met een paar blaadjes verse basilicum en vers geraspte Parmezaan.

Eet smakelijk!

Help je kamerplanten de winter door!

Koud he? Het begint nu toch echt wel een beetje op winter te lijken. Hoog tijd om onszelf eens even lekker dik in te pakken. Muts op, sjaal om, handschoenen aan en we kunnen er weer tegenaan! Maar hoe zit het dan met alle fleurige kamerplanten die je met zoveel zorg en liefde groot hebt gebracht? Als je niet thuis bent en de verwarming laag staat, is het toch plotseling best koud in huis. En met een paar handschoenen of een muts komen die planten er helaas niet. Help je kamerplanten dus op een andere manier een handje. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat ze veilig en redelijk ongeschonden de winter doorkomen.

Kies een strategische plek

De meeste kamerplanten houden over het algemeen niet zo van koude tocht of hete lucht van de verwarming. Het is dus verstandig om ze een beetje weg van de vensterbank en verwarming te zetten, maar wel op een licht plekje. Zo is de temperatuur redelijk constant en krijgen je planten het niet te koud.

Houd de temperatuur constant

Constante temperatuur dus. Dat geldt ook voor de algehele temperatuur in de kamer. Natuurlijk kun je de verwarming niet de hele tijd vol aan hebben staan. Dat is ook niet zo erg. Maar probeer een beetje een balans te creëren tussen die volle 25 graden verwarming en ijskoude dagen.

Wees zuinig met water

In de winter hebben planten, net als wij, vaak wat minder dorst dan in de zomer. Het is dus heel makkelijk om ze teveel te geven in deze kou. Maar hoe weet je dan of ze eigenlijk wel dorst hebben? Steek je vinger een paar centimeter in de aarde. Als die na zo’n 4 centimeter niet meer vochtig aanvoelt kun je wel wat bijgeven.

Een beetje bijdraaien

Er komt natuurlijk wat (zon)licht je kamer in. Gun elk deel van de plant wat van dit licht door deze af en toe te draaien. Zo houd je de plant een stuk gezonder.

Een beetje bijwerken

Onderhoud je planten een beetje door dode bladeren te verwijderen. Hierdoor heeft de plant de ruimte om nieuwe, groene bladeren te laten groeien. Ook kunnen sommige planten wel erg lange takken krijgen als ze te weinig licht krijgen. Het is niet erg om die echt lange takken af te knippen. Ook dit geeft weer ruimte voor nieuwe takken.

Win €10,- (10x) shoptegoed van de markt Almere

De (dure) feestdagen liggen weer achter ons. Om je een duwtje in de juiste richting te geven, geven de marktondernemers van de markten Almere graag 10 bonnen van €10,- shoptegoed weg. De bonnen kan je uitgeven bij onze aangesloten marktkramen.

Wil je kans maken?

Geef je op voor de nieuwsbrief van de markten Almere – hierdoor blijf je altijd op de hoogte van de wekelijkse aanbiedingen van de markt Almere én aankomende winacties. Zondag 27 januari worden de winnaars uitgekozen. De bonnen worden zaterdag 2 februari uitgereikt op de markt in Almere Stad.

Inschrijven winactie keyboard_arrow_right

Ben je al ingeschreven voor de nieuwsbrief? Pas dan jouw voorkeur aan onderin de nieuwsbrief.

De bonnen zijn niet in te wisselen voor geld en geldig tot en met 1 maart 2019.

Tot snel op de markt Almere,

De marktondernemers Markten Almere

 

Sugar snaps salade

Deze salade van knapperige sugar snaps en zoete paprika is een heerlijk bijgerecht naast zelfgemaakte nasi, mie of een ander Aziatisch gerecht. De dressing en sesamzaadjes maken het helemaal af.

Aantal personen: 4
Soort gerecht: bijgerecht
Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten
500 gram sugar snaps
1 rode paprika

Voor de dressing
1 eetlepel lichte sojasaus
3 eetlepels limoensap
2 eetlepels gembersiroop
1 eetlepel sesamolie

Bereiding

  1. Maak de sugar snaps eerst schoon door met een keukenmesje het topje van de peul aan de bolle kant in te snijden tot aan de naad. Trek dan de draad van de peul af langs de gehele naad. Je wilt deze zeker niet er aan laten zitten, want hij is erg taai. Maak op deze manier alle snaps schoon.
  2. Was de paprika en snijd hem in reepjes van dezelfde lengte als de sugar snaps. Doe ze in een mooie schaal of kom en zet even apart.
  3. Breng een pan met water aan de kook en blancheer hierin de sugar snaps 2 à 3 minuten. Spoel ze met koud water en laat uitlekken.
  4. Voor de dressing meng je de sojasaus, het limoensap, de gembersiroop en sesamolie goed door elkaar heen. Doe de sugar snaps bij de paprika in de schaal en schenk de dressing eroverheen. Garneer met de witte en/of zwarte sesamzaadjes.

Eet smakelijk!

Kruip lekker weg met een kop thee

Het wordt alsmaar kouder en we willen stiekem toch liever binnen blijven zitten. Mét een lekker warm drankje natuurlijk. En wat is beter dan die heerlijke warme klassieker; een kop thee. Waarschijnlijk heb je wel een favoriete soort. Of misschien drink je ’s avonds liever iets anders. Er is zoveel keuze. ‘Zen-frisse-ochtendthee’, lekker-slapen-thee’, ‘vuur-warme-rooibosthee’… er is teveel om op te noemen. Maar hoe zit het dan precies met al die verschillende soorten? Er moet toch een basis zijn voor alle specifieke types. Klopt! Al die soorten komen van hetzelfde type theestruik. De Camellia Sinensis om precies te zijn.

Productieproces

Niet de struik, maar het productieproces bepaalt vervolgens wat voor thee het wordt. Volgens Tea Lifestyle komen hier officieel zes verschillende soorten basisthee uit. We nemen ze even onder de loep. Dan weet jij voortaan waar je ‘fijne-stoelgang-kruidige-thee’ ongeveer van is afgeleid. Dus pak er een lekker kopje thee bij en lees snel verder.

Oh ja, rooibos en kruidenthee staan trouwens niet in dit rijtje. Dat komt omdat ze niet afkomstig zijn van de theestruik, maar het zijn infusies. Ze mogen daarom niet officieel zo genoemd worden. Maar uiteindelijk zijn ze natuurlijk net zo lekker!

Zwarte thee

De thee die we het meest zien is volledig geoxideerd (een reactie met zuurstof). Dit zorgt voor de wat krachtiger smaak. Na het plukken worden de theebladeren gekneusd, gebroken of versneden. Hierdoor wordt de reactie met zuurstof versneld en heeft het theeblad sneller zijn donkere kleur. Daarna wordt het gedroogd. In zwarte thee kom je veel smaken van mout, cacao, tabak, citrus, kaneel en karamel tegen.

Witte thee

Met witte thee wordt een stuk voorzichtiger omgegaan. De bladknoppen worden zorgvuldig geplukt, nog voordat het blad zich heeft kunnen ontvouwen. De knoppen ondergaan zo min mogelijk bewerking. Ze worden na het plukken licht gerold en vervolgens gedroogd. Ze bevatten vaak nog een wit laagje dons, vandaar de naam. De smaak is een stuk subtieler. Als je goed proeft kun je wat zoetige en bloemige smaken herkennen.

Groene thee

Bij de productie van groene thee wordt oxidatie juist vermeden. De bladeren worden na het oogsten zo snel mogelijk geconserveerd. Om die oxidatie tegen te gaan, wordt de bladeren in een oven verhit of even gebakken of gestoomd. Er zijn heel veel variaties in de smaak. De geroosterde versie smaakt wat zoeter, nootachtig, bloemig of fruitig. Terwijl de gestoomde variant meer naar groene groente, zeewier en noten kan smaken.

Gele thee

Wist je dat er ook gele thee bestond? Het is een zeer zeldzame vorm die slechts in hele kleine hoeveelheden wordt geproduceerd. De productie lijkt erg veel op die van haar groene broertje, maar met één extra stap. Eerst worden de bladeren verhit om de oxidatie tegen te gaan. Daarna worden de bladeren onder een vochtige doek te drogen gelegd in een droogoven. De smaak ligt een beetje tussen die van witte en groene in.

Oolong thee

Oolong thee is ook een wat minder bekende variant. Oorspronkelijk is het een traditionele Chinese theesoort. Het bereidingsproces ligt tussen die van groene en zwarte in. Oolong wordt wel geoxideerd, maar niet volledig, zo tussen de 10% en 75%. De smaak ligt ook een beetje tussen zwarte en groene in. Het smaakt fris, bloemig en fruitig. Hoe hoger het oxidatiepercentage, hoe kruidiger het smaakt.

Pu Ehr thee

En dan hebben we nog zo’n moeilijk uitspreekbare theesoort. Het proces van Pu Ehr thee is ook weer vergelijkbaar met die van groene thee. Echter is ook hier weer net een stapje anders. Na het drogen wordt het in een donkere, vochtige ruimte te rijpen gelegd. Dit gebeurt enkele maanden tot zelfs jaren. Tijdens dit rijpen ontstaat er een gistingsproces (vergelijkbaar met die van wijn). Dit zorgt voor een unieke combinatie van aroma en smaak. De Pu Ehr smaakt wat ‘donkerder’ met sporen van cacao, espresso, rozijnen, mos en noten.

Kaasfondue | lekkere variaties

Tijdens de feestdagen heeft iedereen waarschijnlijk heel wat gourmetmaaltijden afgewerkt. Heerlijk en heel gezellig natuurlijk! Misschien wordt het toch eens tijd voor iets nieuws? Maar dan natuurlijk wel iets dat je met z’n allen tegelijk kunt doen. En waarmee je lekker uren kunt tafelen. Want de lekkere lange winteravonden blijven voorlopig nog wel even bestaan. De oplossing? Kaasfondue!

Varieer met kaas

Het is hartstikke makkelijk en oh zo gezellig. Maak bijvoorbeeld een traditionele kaasfondue met Gruyère, Emmentaler of Comté. Of probeer eens wat variaties met geitenkaas of Hollandse Daaldammer. En hoe kom je dan aan al die mooie kazen? Juist ja, jouw favoriete markt ligt er vol mee!

De basis

Maar er is natuurlijk meer nodig dan alleen een bonk kaas in een pannetje. Voor de echt lekkere kaasfondue voeg je ook wat knoflook, nootmuskaat en witte wijn toe. Ten eerste is het belangrijk om de kaas te raspen zodat deze goed smelt. Wrijf voordat je begint de fonduepan aan de binnenkant in met een stukje knoflook. Schenk dan de wijn er in en verwarm deze op laag vuur. Laat het niet koken. Voeg daarna pas de kaas in gedeeltes toe aan de warme wijn en blijf roeren. Zorg ook voor een beetje maïzena zodat de fondue mooi gebonden is.

En dippen maar

En dan is het dippen geblazen! Natuurlijk zijn er talloze varianten op de traditionele kaasfondue. Je kunt ‘m helemaal invullen naar jouw favoriete kaas. Maar wat smaakt dan het beste met die verschillende soorten kaas? Dat is helemaal aan jou! Smaken verschillen immers. Maar voor wat tips en inspiratie noemen we toch een paar gouden combi’s op.

Gouden combinaties

Voor een traditionele kaasfondue kan in elk geval het stokbrood niet missen! Ook selderij en rauwe wortel doen het goed. Gebruik je liever geitenkaas? Dip hier dan stukjes spek, verse vijgen, cherrytomaatjes, rode paprika, rauwe courgette of broccoliroosjes in.
Toch liever een pittige kaasfondue met gorgonzola? Zorg dan dat je in elk geval stukjes appel, broccoliroosjes of paprika op tafel hebt staan.

We noemden er al een paar op. Ook voor vitamientjes valt er genoeg te dippen. Denk aan stukjes paprika, rauwe wortel, broccoliroosjes, courgette of gebakken champignons. Ook fruit doet het goed in kaasfondue, zoals druiven of peer. Ook vlees kun je heerlijk dippen in een kaasfondue. Denk aan gehaktballetjes of droge worst. En voor de nóg iets minder gezonde variant ga je los met tortillachips of soepstengels. Eet smakelijk!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen