Winnaars Sint & Piet actie markt Almere bekend!

Zit jij er tussen?

Zaterdag 1 december gaat onze eigen Sint & Piet 10 cadeautjes uitdelen aan 10 lieve kindertjes. Heb jij je aangemeld voor onze nieuwsbrief? Dan heb jij misschien gewonnen. Kijk hieronder of jij ertussen staat en stuur ons een berichtje of je er zaterdag bij kunt zijn.

Heb je niet gewonnen? Kom dan alsnog op de foto met onze Sint & Piet op de zaterdagmarkt Almere Stad van 12:00 tot 14:00 én krijg iets lekkers van Piet.

Onze gelukkige winnaars:

Gefeliciteerd! De volgende winnaars krijgen een cadeautje van onze Sint & Piet.

0 – 4 jaar

  • Sabrina Dekkers – van Dam
  • Rowena Studie
  • Jill Boerland-Boon
5-7 jaar
  • Monica Rozema
  • Mellenie Eier
  • Daniela Sannes
8-12 jaar

  • Damian Huisman
  • Aaliyah Badal
  • Anitha Rajakani
  • Sandra Raaphorst

p.s. stuur ons een berichtje info@uwmarktspecialist.nl om jouw komst te bevestigen.

Groetjes en tot snel,

Uw Marktspecialist Almere

Heerlijk avondje is gekomen

Bereid je goed voor met een aantal leuke tips van de markt!

Tips voor het ultieme Sinterklaasgedicht

Pepernoten | Recept van Slowfoody

Vier jij Sint Pannekoek mee?

Pannenkoektradities in Europa

In Nederland zijn we er dol op en we zijn er hartstikke goed in! De pannenkoekenrestaurants vliegen je om de oren en je kunt een mega verbaasde “huh” verwachten als je laat weten nog nooit een appel-met-spek-pannenkoek te hebben gegeten. En veel mensen leggen op 29 november zelfs een pannenkoek op hun hoofd. Nu zijn we niet de enige met gekke pannenkoektradities. In andere landen in Europa zijn ze ook fan! Maar dan nét een beetje anders. Wat zijn de typische pannenkoektradities in bijvoorbeeld Frankrijk? Benieuwd hoe onze naaste – en minder naaste – buren het doen? We noemen er een paar. Nooit te laat om eens een beetje cultuur te snuiven en je favoriete buitenlandse pannenkoektraditie eens uit te proberen.

Het pannenkoekenfeest in Frankrijk

Onder de Fransen ook wel bekend als La Chandeleur. Ieder jaar op 2 februari worden er in Frankrijk pannenkoeken gegeten. Deze feestdag gaat terug naar de Romeinen en Kelten. De Kerk nam deze dag een beetje over en voegde daar lichtjes en kaarsjes aan toe, als een symbool voor ‘reiniging van de maagd’. Klinkt heel serieus allemaal, maar vandaag de dag is het vooral een gezellig feestje waarop pannenkoeken gegeten worden. De kaarsen werden gebrand om het licht uit te drukken en om boosaardigheid en dood te verbannen. Deze kaarsen werden meegenomen naar huis, om het ook daar veilig te maken. Eenmaal thuis werd vervolgens oud meel gebruikt om crêpes van te bakken, wat symbool stond voor welvaart voor het komende jaar en de komende oogst. Tegenwoordig is het dus vooral gewoon een leuk pannenkoekenfeestje bij de Fransen thuis!

Maslenitsa in Rusland

Ook in Rusland doen ze aan een heus pannenkoekenfeest. Ook wel boterfeest genoemd, of Maslenitsa. Het is vergelijkbaar met carnaval omdat het verwant is aan het Christelijke vasten. Ook vieren ze het eind van de winter tijdens Maslenitsa en dat doen ze door pannenkoeken te eten. Het is tot diep in de nacht feest en de dag wordt afgesloten met het verbranden van een pop van stro. Die symboliseert de winter.

Vasten in Groot-Brittannië

Nog zo’n vasten-feest wordt in Groot-Brittannië gevierd. Pancake Day is de dag voorafgaand aan Aswoensdag, waarop officieel het vasten begint. Maar er is ook een mooi verhaal bij. De legende gaat dat een huisvrouw in 1445 druk bezig was pannenkoeken te bakken toen de klok voor de kerkdienst om elf uur werd geluid. Omdat de vrouw zo bezig was met haar pannenkoek was ze vergeten dat ze naar de kerk moest. Toen ze de klokken hoorde, rende ze met pan en al het huis uit en bleef de pannenkoek regelmatig omdraaien zodat die niet aanbrandde. De pannenkoekenrace was geboren! Tegenwoordig worden in het Verenigd Koninkrijk nog steeds pannenkoekenraces gehouden, waarbij de deelnemers al rennend met pan hun pannenkoek omhoog moeten gooien. Natuurlijk mét gepaste huisvrouw-outfit!

Houd je het liever dichtbij huis? Een bezoekje aan jouw favoriete markt is genoeg om thuis je eigen pannenkoekenfeest te organiseren!

5 x bijzondere pannenkoeken

In Nederland zijn we in veel dingen goed. Feestjes vieren, vrouwenvoetbal, klagen over het weer.. maar er is meer! Iets typisch Nederlands wat eigenlijk niet echt typisch Nederlands is. Pannenkoeken eten ze namelijk op heel veel verschillende plekken op de wereld. In Amerika zijn ze bijvoorbeeld wat kleiner en dikker en in Frankrijk een stuk dunner (en dan hebben we het alleen over de pannenkoeken natuurlijk ;))

Maar in Nederland zijn ze misschien wel het lekkerst! Heerlijk toch, zo’n pannenkoek met spek, kaas, appel of gewoon poedersuiker? Maar stiekem is er nog een hele andere onontdekte wonderwereld van de pannenkoek. We genieten zó van de klassiekers dat we soms wat bijzondere gekkigheden kunnen vergeten. Daarom is het hoog tijd om eens met een frisse blik naar de pannenkoek te kijken. Hieronder een kijkje in de creatieve pannenkoekwereld met wat heerlijke combinaties. Met producten van jouw favoriete markt natuurlijk.

Banaan, walnoot & honing

Altijd een gouden combi natuurlijk: walnoot en honing. Maak er een pannenkoek van! Je hebt nodig: een banaan, 2 eieren, 40 gram walnoten en een halve theelepel kaneel. Snijd de banaan in stukjes en meng dit samen met de eieren en kaneel met een staafmixer. Dit is je beslag. Bak de pannenkoeken goudbruin, hak walnoten grof en strooi ze over de pannenkoek. Voeg naar smaak nog wat honing toe en je kunt genieten! Deze is ook erg lekker als zondagmorgenontbijtje.

Courgettepannenkoeken

Nu een hartige variant. Courgettepannenkoeken zijn lekker licht en gezond! En ze zijn helemaal niet zo moeilijk om te maken. Gebruik twee courgettes, twee eieren, acht eetlepels bloem, twee teentjes knoflook en wat koriander. Rasp de courgette en doe in een kom. Voeg de eieren, geperste knoflook en koriander toe en roer dit alles even goed door. Voeg dan de bloem toe, net zoveel tot het een beetje op pannenkoekenbeslag begint te lijken. Bak de pannenkoeken vervolgens goudbruin. Extra sausje erbij? Mix wat koriander, Griekse yoghurt, munt en knoflook voor een lekker frisse toevoeging.

Spinazie

Liever een Popeye-momentje? Met deze spinaziepannenkoeken kom je er wel. Maak pannenkoekenbeslag zoals je geweld bent. Voeg vervolgens grof gehakte spinazie toe aan je beslag voordat je begint te bakken. Bak vervolgens ook zoals je gewend bent en voilà, je hebt een iets energiekere versie van de standaardpannenkoek te pakken. Deze variant is héél erg lekker met een beetje geitenkaas, geroosterde pijnboompitten en warme honing eroverheen. Zorg dat je de geitenkaas erop legt zodra de pannenkoek uit de pan komt zodat deze een beetje kan smelten. En dan genieten maar!

Zalm en roomkaas

Voor een heerlijke vispannenkoek moet je deze hebben! Het is eigenlijk een soort zalmwrap met roomkaas. Alleen dan zonder wrap, maar met pannenkoek. Maak pannenkoekenbeslag zoals je gewend bent en bak hier pannenkoeken van. Smeer ze daarna in met roomkaas en beleg met zalm en eventueel wat rucola. Even oprollen en je kunt smullen!

Havermoutpannenkoek

Voor een lekkere ontbijtvariant moet je bij deze havermoutpannenkoek zijn. Mix een banaan, een ei, 75 gram havermout en 100 milliliter melk goed door elkaar, het liefst met een staafmixer. Bak ze in een paar minuutjes gaar. Serveer met bijvoorbeeld rode vruchten, honing of wat plakjes banaan.

Maak kans op een cadeautje (10x) van de Sint

Hij komt.. Hij komt.. die goede oude Sint. 1 december is het weer zover, dan bezoeken onze Sint & Marktpieten de markt in Almere Stad. Om dit te vieren geeft de Sint maar liefs 10 cadeautjes weg aan de liefste 10 kindertjes.

Kom gezellig langs voor een foto met de Sint of iets lekkers..

Doe mee!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief van de Markten Almere. Geef hier ook de leeftijd op i.v.m. het cadeautje. 29 november vindt de bekendmaking plaats. De cadeautjes worden 1 december uitgereikt door onze pieten & Sint.

Inschrijven winactie keyboard_arrow_right

Tot snel,

Sint & Piet

 

Schoen zetten? Tips voor Sinterklaas

Sinterklaas is in het land! Dat betekent pepernoten, pepernoten en nog meer pepernoten. Maar hoe kom je dan precies aan die pepernoten? Juist ja, je schoen zetten. Dit is een hele goede manier om aan lekkers te komen! Maar je hebt natuurlijk ook kans op andere kleine cadeautjes. Maar hoe weet Sinterklaas wat hij in de schoen van elk kind moet doen? Ieder kind is immers anders. Misschien houden sommigen wel helemaal niet van pepernoten. Ver weg hoeft de Sint het in elk geval niet te zoeken. Op jouw favoriete markt vind je namelijk van alles aan lekkere hapjes, leuke prulletjes en andere schoencadeautjes. Voor alle Pieten, hulpsinterklazen en natuurlijk Sinterklaas zelf hebben we daarom wat leuke, lekkere en originele schoencadeautjes van de markt op een rijtje gezet.

Pepernoten

Om eerst maar eens even met het lekkerste cadeautje te beginnen. Op jouw favoriete markt vind je allerlei soorten kruidnootjes, oud-Hollandse pepernoten of een mix van chocolade-pepernoten. Toch fan van een ander soort nootje? Je kunt op jouw favoriete markt natuurlijk ook terecht voor wat heerlijk suikerzoete pinda’s of chocoladerozijnen.

Get creative

Moet je als Sinterklaas of Piet langs een stel creatieve kinderen? Kom dan op jouw favoriete markt langs de kaartenkraam. Er is van alles te vinden aan knutselspullen, hobby-artikelen, feestartikelen of puzzelboekjes. Ook voor tekeningen en kleurpotloden zit je hier zeker goed.

Gebakjes

Wil je als Bakpiet de kinderen van je heerlijke baksels laten proeven? Maak dan bijvoorbeeld eens kleine worteltaart cupcakes. Leuk om in het Sinterklaasthema te blijven! Het paard heeft immers kunnen genieten van lekkere wortels, waarom de kinderen dan niet ook? Op naar je favoriete kraam met groente en fruit dus!

Hoesjes in je schoen

Zijn de kinderen oud genoeg om al een mobiele telefoon te hebben? Misschien kunnen ze wel een mooi, vrolijk hoesje gebruiken! Op jouw favoriete markt vind je van alles aan telefoonhoesjes. Of je nu met een stoer kind, een fan van roze, een dierenliefhebber of een kind met een ander soort obsessie te maken hebt, er is vast een mooi hoesje voor te vinden!

De mooiste sokken van de klas

Het wordt koud, en dat is goed nieuws voor de fleurige sokkenliefhebber! Zoek de vrolijkste, gekste of kleurigste sokken uit op jouw favoriete markt. Daar maak je zeker wat kindervoetjes heel bij mee! Extra leuk zijn de kinderhuissokken met anti slip voetjes. Perfect voor een huis met gladde vloer.

Pepernoten | Recept van Slowfoody

Bij Sinterklaas horen pepernoten. Dat is nou eenmaal zo! En die kun je natuurlijk heel goed op je favoriete markt kopen, maar ook heel gemakkelijk zelf maken. Aangezien dit een heel gemakkelijk recept is, is het ook echt een aanrader om de pepernoten (of kruidnoten) samen met (klein)kinderen te maken. Hartstikke gezellig!

Aantal: ongeveer 75 stuks
Soort gerecht: zoete snack
Bereidingstijd:10 minuten bereiden + 15 minuten oventijd

Ingrediënten

250 gram zelfrijzend bakmeel
10 gram speculaaskruiden
snuf zout
125 gram donkerbruine basterdsuiker
125 gram koude boter, in blokjes
5 el melk

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer even goed door elkaar. Voeg dan de blokjes koude boter toe en kneed dit er goed doorheen. Doe de melk er dan lepel voor lepel bij en kneed dit er ook goed doorheen tot je een soepel deeg overhoudt.
  3. Neem nu steeds een stukje deeg ter grootte van een flinke knikker en rol hier balletjes van. Leg ze op de beklede bakplaat en druk ze een beetje plat.
  4. Wanneer de bakplaat vol is, schuif je deze in de voorverwarmde oven. Bak de pepernoten in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze even afkoelen voordat je met zijn allen aanvalt. Eet smakelijk!

Groente inmaken voor de koude wintermaanden

Het wordt langzamerhand wat kouder en dan gaan we soms, net als veel dieren, wat scharrelgedrag vertonen. Niet zo gek ook, want we willen immers het liefst wat minder buiten in de kou zijn. Maar wat natuurlijk wel belangrijk blijft, is vers en gezond eten! Vooral als het straks guur en koud is buiten. Een mooie en lekker creatieve oplossing is groente inmaken. Geen idee wat het is? Geen zorgen, we leggen het even uit.

Inmaken?

Inmaken ja! Dat is een techniek om eten langer houdbaar te maken. Dit kun je doen met groenten, fruit, vlees of vis. Tegenwoordig is het wat minder bekend, maar vroeger konden ze er wat van. Etenswaren werden langer houdbaar gemaakt zodat iedereen ook in de winter kon genieten van sommige groenten, fruit, vlees en vis die toch zó last seasonwaren. Het inmaken heeft de afgelopen tijd heel wat verloren in populariteit, simpelweg omdat we bijna alles hebben wat ons hartje begeert. Vroeger was dit de enige oplossing om het hele jaar door van sommige producten te kunnen blijven smikkelen, maar tegenwoordig kunnen we bijna alles het hele jaar door uit de supermarkt halen. Inmaken is dus gewoon niet echt meer nodig. Maar leuk is het nog steeds wel! Een hele bekende ingemaakte groente is bijvoorbeeld zuurkool. Of wat dacht je van zilveruitjes of augurken.

Hoe dan?

Inmaken doe je met zuur, suiker, zout of alcohol. En een glazen pot. Natuurlijk zijn er hele boeken en verhalen geschreven over de verschillende inmaaktechnieken. Maar er is wel degelijk een basis. En daar gaan we het vandaag over hebben, niet te moeilijk maar lekker bij de basis blijven.

Het leuke aan inmaken is dat bacteriën niet de kans krijgen om te groeien dankzij de suiker of het zuur dat je gebruikt. Zorg er dus voor dat je pot goed steriel is voordat je begint, anders is het al een bacteriespeeltuin om mee te beginnen. Je kunt prima een oude pot gebruiken waar bijvoorbeeld augurken in hebben gezeten, zolang de deksel nog goed sluit natuurlijk. Was goed af en spoel daarna door met kokend water om die bacteriën weg te jagen. En dan kun je verder aan de slag.

Zoetzuur

We geven even een basisvoorbeeld met komkommer in zoetzuur. Hiervoor hoef je alleen azijn en/of suiker in huis te hebben. Om hier groenten in te kunnen bewaren hoef je deze alleen even te koken in een mengsel van azijn met suiker en kruiden. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd de helften nog een keer door midden en bestrooi met zout. Laat dit vervolgens vier tot zes uur in het zout liggen. Breng wat suiker, 400 milliliter azijn en een lepel mosterd aan de kook. Dep de komkommer ondertussen droog en leg die in de pan en laat vijf minuten meekoken. Haal de komkommer vervolgens uit de pan en doe ze in de pot. Kook het suiker/azijn mengsel nog eventjes door voordat je ook dat toevoegt aan de pot. Sluit goed af en je bent al klaar! Bewaar de pot in de koelkast. Je kunt deze komkommer nog zo’n drie tot vier weken bewaren.

Varieer!

Natuurlijk is dit slechts een klein voorbeeld. Ga vooral zelf op onderzoek uit naar de beste, lekkerste en meest avontuurlijke manieren en recepten voor het inmaken van groente. Je moet wel even het gure weer trotseren op weg naar jouw favoriete markt voor die heerlijk verse groente… Maar dan heb je ook wat!

Maak je eigen Chocoladeletter

Ken je dat probleem? Zo kort voor Sinterklaas ben je op zoek naar een chocoladeletter voor je vrienden genaamd Xander, Yolanda of Wietse. Het enige probleem… je kijkt de schappen langs en komt alleen nog maar de letters S en P tegen. Daar maken ze er nu eenmaal een hoop van. Maar wat geef je arme Xander dan als chocoladeletter? Simpel, maak er zelf een! Hartstikke persoonlijk én leuk om te doen. En eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Hoe ga je te werk? We leggen het uit.

Ingrediënten

Je hebt nodig: Ten eerste zo’n S of P chocoladeletter van 200 gram, in kleine stukjes gebroken. Verder een spuitzak, bakpapier, roomboter, een print van de letter die je nodig hebt en eventueel smarties of andere versieringen.

Print een grote versie uit van de benodigde letter. Leg dit op een snijplank en leg hier het bakpapier overheen. Het is makkelijk om deze aan elkaar vast te plakken met wat plakband op de snijplank.

Hoe ga je te werk?

Doe de gebroken stukjes chocoladeletter in een hittebestendige kom. Zet een pan met water op middelhoog vuur en hang hier de kom met chocolade in. Smelt zo de chocolade. Vergeet niet af en toe te roeren, maar pas op dat er geen water in de chocolade terecht komt. Zodra de chocolade gesmolten is voeg je hier kleine hoeveelheden roomboter aan toe. Blijf dit zo’n beetje doen totdat de chocolade een stuk dikker is geworden, zodat het niet meer van je lepel afdruipt maar een wat vastere vorm heeft. Doe dit mengsel vervolgens in een spuitzak en knijp kleine toefjes chocolade op het bakpapier in de vorm van de letter. Zorg dat je twee lagen maakt, zodat de letter mooi stevig wordt.

Als de chocolade nog zacht is, kun je de letter leuk versieren met bijvoorbeeld smarties, pepernoten of andere snoepjes. Laat de letter hard worden in de koelkast. En dan op weg naar Xander, Yvonne en Wietse met je eigen gemaakte X, Y en W!

Stamppot zoete aardappel met rucola en chorizo

Een heerlijke variatie op de traditionele stamppot is deze met zoete aardappel, rucola en chorizo. Zeer verrassend door de combinatie van de smaken zoet, nootachtig en zout en een aanrader voor wie op de koolhydraten let.

Aantal personen: 4
Soort gerecht: hoofdgerecht
Bereidingstijd: 20-25 minuten

Ingrediënten

1 kilo zoete aardappelen, geschild en in grove stukken gesneden
75 gram rucola
125 gram zongedroogde tomaatjes, in reepjes
1 sjalot, gesnipperd
125 gram chorizo, in kleine blokjes
50 gram geraspte kaas

Bereiding

  1. Kook de stukken zoete aardappelen in ongeveer 15 minuten zacht en gaar. Wanneer je een stuk aardappel op een vork prikt en deze valt er meteen weer vanaf dan zijn ze gaar genoeg.
  2. Verwarm ondertussen een eetlepel olie in een pan en bak hierin de stukjes chorizo een paar minuten. Voeg de gesnipperde sjalot toe en bak deze 2 minuten mee.  Haal de chorizo en sjalot met een schuimspaan uit de pan (zodat het niet te vet wordt) en leg het op een bord. Zet opzij.
  3. Als de zoete aardappels gaar zijn, giet ze dan af en bewaar een beetje van het kookvocht. Stamp ze fijn en kijk of het niet te droog is. Voeg eventueel wat van het kookvocht toe om het smeuïger te maken.
  4. Voeg de geraspte kaas toe en roer dit door de stamppot. Meng dan de chorizo en sjalot en de reepjes zongedroogde tomaat er ook doorheen. Voeg als laatste de rucola toe, breng op smaak met zout en peper en roer nog een keer alles goed door elkaar.

Eet smakelijk!

Variatietip: Vervang voor een vegetarische variant de chorizo door fijngehakte walnoot.

Creatief met de herfst

Het is nog wel een tijdje herfst en daar kunnen we dus nog even de vruchten, uhm.. herfstbladeren van plukken. Hoe dan? Heerlijke herfstwandelingen door het bos, zelf kastanjes zoeken en roosteren, koken met heerlijke herfstige bospaddenstoelen én lekker knutselen met zelf bij elkaar geraapte herfstbladeren. Dankzij hun mooie kleuren, die zo goed bij elkaar passen, zijn herfstbladeren op zichzelf al hartstikke mooi. En je kunt ze op verschillende manieren toepassen. Wat dacht je van een kroon of raamdecoratie? En naast bladeren heeft de herfst nog zoveel moois te bieden. Tijd voor een nieuwe ketting? Wij vertellen je hoe. En ben je eindelijk uit geknutseld? Kom dan langs jouw favoriete markt voor wat vers gebrande herfstnootjes om je najaarsdag helemaal af te maken.

Kroon op de herfst

Fan van de herfst? Kroon jezelf tot heuse herfstkoning(in) met een mooie kroon van bladeren! Je hebt nodig: een stukje stevig karton, elastiekkoord, lijm, gedroogde bladeren en een gaatjestang. Knip een smalle reep karton of stevig papier en maak aan de uiteinden gaatjes om je elastiek doorheen te steken. Op deze manier blijft de kroon op je hoofd zitten. Lijm de bladeren op het stuk karton of papier en je kroon is af! Nog wat extra decoratie? Lijm wat kraaltjes en veertjes onder de bladeren. Kom dan langs op jouw favoriete markt om je mooie kroon te laten zien!

Eikeltjesketting

Een mooie nieuwe ketting? Maar dan wel lekker vrolijk en gekleurd? Dan zit je in de herfst helemaal goed! Wel moet je eerst even het bos in om wat eikeltjes te verzamelen. Verder heb je wat verf nodig, een lang stuk draad, een dikke naald, zwarte fineliner en lijm. Haal de dopjes voorzichtig van de eikels en schilder ze in je favoriete kleur. Is de verf droog? Tijd om ze een gezichtje te geven. Kleur kleine stipjes als wangetjes en gebruik een fineliner om de rest van het gezichtje te tekenen. Wil je graag een slapende, een boze, een super blije of eentje met een mega charmante snor? Dat mag je helemaal zelf beslissen. Wil je liever een zo natuurlijk mogelijke ketting? Laat ze dan lekker bruin of sla het gezichtje tekenen over. Dan wordt het tijd om de ketting af te maken. Rijg de draad door het oog van de naald en steek die op twee punten door het hoedje van de eikel heen. Knoop de uiteindes van het touwtje vast aan de binnenkant van het hoedje.

Vallende bladeren voor het raam

Vind je het ook zo’n mooi gezicht als mooi gekleurde herfstbladeren naar beneden dwarrelen? Dit kun je ook een beetje in huis halen. Maar dan zonder het échte dwarrelen. Hoe dan? Het is heel makkelijk, maar je hebt er wel een lamineermachine voor nodig. Verzamel een paar van de mooiste bladeren die je kunt vinden. Laat ze goed drogen. Lamineer deze vervolgens tussen twee sheets. Knip gaatjes in de bovenkant van de gelamineerde sheets en hang dit op tegen het raam. Dit kun je bijvoorbeeld doen met zuignappen of een draadje. Liever iets subtieler? Opplakken kan natuurlijk ook.

Je eigen naambordje uit het bos

Een mooi bordje om op je kamerdeur te hangen? Of voor op je bureau? Dat kan heel mooi met droge takjes uit het bos. Je hebt alleen een plankje of stevig stuk papier nodig en lijm! En takjes uit het bos natuurlijk. Verzamel zoveel mogelijk gevallen takjes, het liefst wat ouderen met speelse knoesten. Spel dan thuis je naam met de takjes. Probeer de natuurlijke lijnen en kronkels van de takken zoveel mogelijk te volgen. Plak de takjes op met sterke lijm. Heb je een plankje als ondergrond gebruikt? Dan kun je het geheel nog even goed aflakken.

Schoen zetten? Eerst even zingen voor Sinterklaas!

Sinterklaas deelt vaker uit dan alleen op Pakjesavond. In de periode dat hij in het land is, kun je als je geluk hebt wat rondsluipende Pieten spotten. Wat komen ze doen? Misschien wel iets leuks in de schoenen van lieve kinderen gooien? Maar dat gaat natuurlijk niet zomaar. Daar moeten die kids wel iets voor terugdoen. Een wortel voor het paard achterlaten bijvoorbeeld. Of een bakje water.

Maar het allerbelangrijkste is misschien wel het zingen. En waarom is het dan zo belangrijk? Nou gewoon, omdat het super gezellig is! Met de hele familie rondom een stel schoenen zitten zingen, heerlijk toch? Hiervoor kent natuurlijk iedereen wel de klassiekers. De hits die elk jaar weer terugkomen en eigenlijk niet echt veranderen (rondom Kerst kennen we daar ook een paar van). Is het even geleden en heb je toch even een geheugensteuntje nodig? Hoe gaan de woorden ook alweer precies? Zoek niet verder. Hieronder de songteksten van een paar uberhippe (of eigenlijk meer retro) Sinterklaas hits.

Hoor de wind

Hoor de wind waait door de bomen,
hier in huis zelfs waait de wind.
Zou de goede Sint wel komen,
als hij ’t weer zo lelijk vindt.
Als hij ’t weer zo lelijk vindt.

Ja, hij komt in donkere nachten,
op z’n paardje oh zo snel.
Als hij wist hoe we hem verwachten,
oh dan kwam hij zeker wel.
Oh dan kwam hij zeker wel.

Hoor wie klopt daar

Hoor wie klopt daar kind’ren,
hoor wie klopt daar kind’ren,
hoor wie tikt daar zachtjes tegen ‘t raam.
‘t Is een vreemd’ling zeker,
die verdwaald is zeker,
ik zal eens even vragen naar zijn naam.

Sint Nicolaas, Sint Nicolaas,
breng ons vanavond een bezoek
en strooi dan wat lekkers,
in de één of andere hoek.
Stoute kind’ren, zegt hij,
krijgen knorren, zegt hij,
of een zakje, zegt hij, met wat zout.
Want je weet wel, zegt hij,
dat Sint Nicolaas, zegt hij,
van die stoute kind’ren heel niet houdt.

Sint Nicolaas, Sint Nicolaas,
breng ons vanavond een bezoek,
en strooi dan wat lekkers,
in de één of andere hoek. (Koekoek!)

Zie de maan schijnt…

Zie de maan schijnt door de bomen.
Makkers staakt uw wild geraas.
‘t Heerlijk avondje is gekomen,
‘t avondje van Sinterklaas.

Vol verwachting klopt ons hart,
wie de koek krijgt, wie de gard.
Vol verwachting klopt ons hart,
wie de koek krijgt, wie de gard.

Sinterklaasje kom maar binnen

Sinterklaasje
kom maar binnen met je knecht.
Want we zitten allemaal even recht.

Misschien heeft u nog even tijd.
Voordat u weer naar Spanje rijdt.

Sinterklaasje kom maar even
bij ons aan en laat uw paardje
maar buiten staan.
En we zingen en we springen
en we zijn zo blij,
want er zijn geen stoute kind’ren bij.

En we zingen en we springen
en we zijn zo blij,
want er zijn geen stoute kind’ren bij.

Sinterklaas goed heiligman

Sinterklaas, goed heiligman.
Trek je beste tabberd aan.
Rijd er mee naar Amsterdam,
van Amsterdam naar Spanje.

Appeltjes van Oranje,
pruimpjes van de bomen,
Sinterklaas zal komen.

Shine tijdens de intocht!

Het is nu echt bijna zover! Sinterklaas komt weer deze kant op. Uit het warme Spanje, speciaal voor ons de kou in om uit te komen delen op 5 december. Gaan je kinderen ook naar de intocht kijken? Dan willen ze er natuurlijk wel een beetje stylish en in-thema uitzien. En dat is helemaal niet zo moeilijk. Extra leuk daaraan: vooraf kun je heerlijk samen knutselen! Even weg van de TV en lekker ouderwets met je handen bezig zijn. Is het alweer even geleden en weet je niet zo goed waar je moet beginnen? We leggen het je simpel uit. Is je kind meer een Sinterklaas of een Piet? Voor beide types hebben we een mooie knutseltip. En de benodigdheden dan? Kom even langs op jouw favoriete markt, daar hebben ze genoeg aan knutselmateriaal.

Pietenmuts

Hoe moest dat ook alweer? Wat haal je in huis voor deze creatie? In elk geval een stuk crêpepapier in je favoriete kleur. Zoek daar een mooi gekleurd stuk stevig papier of karton bij uit en knip dit in een strook. Verder heb je een niettang nodig. En vergeet vooral de Pietenveer niet. Versier de strook karton hoe je maar wilt. Je kunt bijvoorbeeld wat stukken Sinterklaasinpakpapier uitknippen en erop lijmen, of gewoon mooie tekeningen erop maken. Maak de strook op maat van het hoofd van je kind en zet vast met nietjes. Niet dan het crêpepapier op vier punten vast en maak er wat plooien in met de nietmachine. Nu hoef je alleen de veer er nog in te steken en je kind kan shinen tijdens de intocht!

Sinterklaasmijter

Toch liever een oude wijze Sinterklaas? Een mijter maken is eigenlijk nóg makkelijker dan een pietenmuts. Hoe doe je dit dan? Maak de basis zoals je ook de pietenmuts zou maken. Knip een strook stevig papier uit en maak die op maat op het hoofd van je kind. Dan even een nietje op de goede plek en je basis is klaar. Natuurlijk gebruik je deze keer wel rood papier voor je basis. En over rood papier gesproken, zorg dat je nog een extra groot vel stevig rood papier hebt. Teken met potlood de vorm van een mijter en knip die twee keer uit. Maak met geel papier een mooi kruis op allebei de uitgeknipte mijtervormen. Plak ze vervolgens op je basis – één op de voorkant en één op de achterkant – en je mooie mijter is af om te showen tijdens de intocht!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen