Wist je dit al over… vegetarisch eten?

Vegetarisch eten is allang niet meer zo ongewoon. Hoewel mensen schijnbaar vroeger wel gek werden aangekeken, is het nu voor velen een manier van leven. Ben je vegetariër en moet je vaak toch nog uitleggen wat het inhoudt? Of weet je eigenlijk helemaal niet zo goed wat nu precies de voor- en nadelen zijn? Geen zorgen. Wij hebben het zware werk voor je verricht en zijn op onderzoek uitgegaan. Hieruit hebben we vijf leuke en minder leuke vegetarische weetjes voor je op een rijtje gezet!

Wist je dat…

Je officieel ‘lacto-ovo-vegetarisch’ zou kunnen zeggen?

Mensen die geen vlees eten maar wel ei en zuivel noemen we lacto-ovo vegetarisch. Het is wel nét een beetje een hele mond vol. Gelukkig begrijpt iedereen je ook prima als je met de term vegetarisch aan komt zetten.

Vitamine B12 alleen in dierlijke producten voorkomt?

Voor veganisten is het dus soms even wat B12 tabletten slikken geblazen. B12 heb je namelijk nodig voor de aanmaak van rode bloedlichamen en een goede werking van je zenuwstelsel. Eet je wel zuivel? Goed nieuws voor die B12 inname!

Ongeveer 5% van de bevolking vegetarisch is?

Dit wordt door het Voedingscentrum zo geschat. Zo lijkt het opeens toch een best klein deel van de bevolking. Maar, niet getreurd. Daarin zijn andere groepen zoals pescotariërs en veganisten niet meegerekend.

Je 30 tot 40 keer minder zoetwater gebruikt met een vegetarisch dieet?

Goed nieuws voor het milieu dus! Plantaardige producten zorgen voor zo’n 30 tot 40 keer minder zoetwatergebruik. Ook zorgt het voor minder broeikasgasuitstoot en land- en energiegebruik.

Er ook demitariërs bestaan?

Demitariërs eten bewust minder vleesproducten. Daarnaast heb je ook nog fruitariërs (geen dieren en planten doden voor voeding) en pollotariërs (wel gevogelte maar geen zoogdiervlees of vis). Natuurlijk bestaan er ook vegetariërs die wel zuivel, maar geen eieren eten (lacto-vegetariërs) én vegetariërs die geen zuivel maar wél eieren eten (ovo-vegetariërs).

Vegetarische snacks

Deze week hebben we het over vegetarisme. Dat betekent vegetarische maaltijden, lekker vegetarisch broodbeleg en fijne vleesvervangers. Maar natuurlijk is er meer dan alleen de hoofdmaaltijden van de dag. Heerlijke verse snacks kunnen ook zeker niet ontbreken tijdens je vleesvrije dag! Geen gehaktballetjes dus, maar wel vijf van onze favoriete vegetarische snacks! Ze zijn ook nog eens gezond én heel gemakkelijk om te maken. Wat wil je nog meer?

Springrolls

Te beginnen met deze heerlijke en super diverse snack. De springroll kun je met zo ongeveer al je favoriete ingrediënten maken. Ga eerst bij de toko of supermarkt op zoek naar rijstvellen. Dan kun je jouw favoriete markt op voor wat broodnodige vulling. Een van onze favorieten is bijvoorbeeld rode kool, wortel, mango, avocado, munt en basilicum. Heerlijk fris en lekker voedzaam! Wees vooral niet bang te experimenteren met deze lekkere snack. Omdat de rijstvellen een neutrale smaak hebben zit je al snel goed!

Gevulde paprika

Gevulde paprika hoeft helemaal niet met gehakt. Ook zonder vlees is het met deze snack heerlijk genieten! Neem bijvoorbeeld een (rode) paprika en vul deze met couscous, ui, olijven, zongedroogde tomaten, kikkererwten en pijnboompitjes. Of met geroerbakte groentes zoals gele paprika, courgette, mais, gecombineerd met kruidenkaas of feta, wat knoflook en nog wat geraspte kaas erbovenop. Ook hier kun je lekker experimenteren en je favoriete combi uitproberen. Dit smaakt trouwens ook heel goed als vulling voor een andere van je favoriete groenten zoals courgette of aubergine.

Wrappizza

Fan van pizza maar ook van gezond? Met deze vegetarische wrappizza’s kun je vaker van je favoriete gerecht genieten zonder al te veel schuldgevoel. En ze zijn in een kwartiertje klaar. Beleg een (volkoren) wrap met tomatenpuree, Italiaanse kruidenmix en je favoriete pizzatoppings zoals kastanjechampignons, ui, mais en mozzarella. Even zes minuutjes de oven in, wat rucola erbovenop en genieten van je vega-wrappizza!

Balsamico champignons

Een heerlijk hapje voor op een stuk toast of gewoon los. Zoek op jouw favoriete markt een lekkere soort champignon of paddenstoel uit. Verder heb je voor 500 gram champignons nodig: 3 teentjes fijngesneden knoflook, 3 eetlepels balsamicoazijn, 3 eetlepels witte wijn en wat olijfolie. Bak de knoflook een paar minuutjes met olijfolie, zonder dat deze bruin wordt. Voeg de champignons toe en roerbak nog een paar minuten. Voeg vervolgens de balsamicoazijn en wijn toe. Laat dit nog zo’n 2 minuten doorkoken en je hebt heerlijke balsamico champignons. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.

Brie-appel-ui taartje

Een heerlijk bladerdeeghapje met brie en gekarameliseerde appel en ui. Ga de markt op voor een ui, een appel (Granny Smith is een goede) en 200 gram brie. Verzamel ook nog 50 gram boter en een groot vel bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt ondertussen de boter en roer hier de appel en ui doorheen tot ze zacht zijn. Leg de stukken brie op het bladerdeeg en verdeel hier het appel-ui mengsel overheen. Vouw het bladerdeeg dicht zodat je een mooi pakketje krijgt. Smeer hier nog wat gesmolten boter overheen voordat ie zo’n 25 minuten de oven in gaat. Eet smakelijk!

Wereld Vegetarismedag

Vega, pesco, flexi… welke -tariër ben jij?

Vandaag is het Wereld Vegetarismedag! Over de hele wereld staan we dus even stil bij alle vegetariërs, veganisten en alles wat daartussen zit. Is het een grote feestdag dan? Niet per se, het gaat meer om bewustzijn. In 1977 werd deze dag voor het eerst georganiseerd in Amerika en diende ook als kickoff van de Vegetarian Awareness Month. Aandacht voor vegetarisme dus! Dit gebeurt wereldwijd in de vorm van diners, workshops en debatten. Maar sinds 1977 is toch wel een hoop gebeurd in de wereld van de food-trends. Naast een giga-groep vegetariërs hebben we namelijk ook nog veganisten, flexitariërs en pescotariërs.

Wie is wat?

Ja, hoe zit het nu ook alweer precies met deze groepen -tariërs? Laten we beginnen bij het begin van vegetarismedag: de vegetariërs. Deze groep heeft een bewuste keuze gemaakt geen vlees of vis te eten.

Pesco

Wat pescotariërs net een beetje anders aanpakken. Zij eten namelijk wél vis en schaaldieren. Dit kan voor iedereen een andere reden hebben. Qua dierenwelzijn hebben veel mensen minder problemen met het eten van vis. Ook hebben veel pescotariërs gezondheidsredenen.

Flexi

Toch wel fan van vlees op z’n tijd? Dan zit je goed bij het flexitariër-bestaan. Ook dit heeft verschillende redenen. Misschien kook je meestal vegetarisch, maar wil je als je uit eten gaat wel een stukje biefstuk kunnen bestellen. Hoe dan ook zijn flexitariërs nog wel flexibel in het stukje vlees of vis op hun bord.

Vegan

Iéts minder flexibel? Dan moet je bij het veganisme zijn. Daar gaat het namelijk om het vermijden van alle dierlijke producten. Ook geen gebakken eitje, bakje yoghurt als ontbijt of honing in je thee dus. Maar bijvoorbeeld wél een lekkere boterham met avocado of hummus. Ook hierbij kan dierenwelzijn of het milieu een reden zijn. Bij anderen speelt de gezondheid weer een rol.

Hoe dan ook, kies zeker iets dat het beste bij je past. Carnivoor, flexi, pesco, vega of vegan? De keuze is aan jou! En wat gebeurt er op jouw favoriete markt tijdens Wereld Vegetarismedag? Helaas, geen diner, geen workshop en geen debat. Maar wél heel veel lekkere producten zonder vlees! Maar dat zijn jullie als het goed is ondertussen wel gewend.

Cottage Pie

Een fijne variatie op je dagelijkse aardappels, groente en vlees is Cottage Pie. Heerlijk gekruid gehakt met wortel en bleekselderij onder een romige laag aardappelpuree. Daar kom je die koude, donkere avonden wel mee door!

Aantal personen: 4
Soort gerecht: hoofdgerecht
Bereidingstijd: 30 minuten bereiden + 30 minuten in de oven

Ingrediënten

Voor de aardappelpuree
900 gram iets kruimige aardappelen
4 eetlepels roomboter
1 eetlepel mosterd
75 gram geraspte witte cheddar of oude kaas + extra om te bestrooien
2 eidooiers
100 ml melk

Voor de vulling
500 gram rundergehakt
2 wortels, in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
2 sjalotten, gesnipperd
1 blikje tomatenpuree (70 gram)
4 eetlepels worcestershiresaus
1 takje verse rozemarijn
1 laurierblad
1 eetlepel gedroogde tijm
zout en peper
boter of olie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ruime ovenschaal in.
  2. Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af en gebruik een stamper om ze zo fijn mogelijk te maken. Voeg boter, melk, mosterd en eidooiers toe en meng alles goed door elkaar heen. Roer als laatste de kaas door de puree heen en breng op smaak met zout en peper. Zet even opzij.
  3. Verwarm een eetlepel olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak het gehakt hierin rul. Voeg dan de gesnipperde sjalotten toe en bak dit even mee. Doe de laurier, wortel en bleekselderij in de pan en bak het geheel nog een minuut of 10 tot de groentes zachter zijn geworden. Voeg de tomatenpuree en worcestershiresaus toe, samen met de tijm en rozemarijn en breng alles op smaak met zout en peper. Verwijder het laurierblad en schep het mengsel nu in de ingevette ovenschaal.
  4. Neem een spuitzak en vul deze met de aardappelpuree. Spuit bolletjes puree boven op het vleesmengsel in de ovenschaal zodat de gehele bovenkant bedekt is. Verdeel de extra geraspte kaas over de puree en zet de ovenschaal 30 minuten in de oven. Je Cottage Pie is klaar wanneer de bovenkant goudbruin van kleur is.

Eet smakelijk!

Tip: Geen spuitzak in huis? Verdeel dan de aardappelpuree gewoon met een lepel over de ovenschaal. Maak met een mes of vork kleine piekjes van de puree, die worden extra knapperig.

Variatietip: Vervang de aardappels eens (gedeeltelijk) door zoete aardappels voor een koolhydraatarme variant. Of gebruik paddenstoelen in plaats van gehakt voor een vegetarische Cottage Pie.

Herfst? (Geur)kaarsjes aan!

De herfst brengt niet alleen bakken vol bladeren met zich mee. Ook regen, wind en duisternis. En hoewel dat nu allemaal wel erg dramatisch klinkt, is het eigenlijk een prima bijkomstigheid! Het is namelijk een mooi excuus om het binnen even extra gezellig te maken en die fijne sfeerkaarsen tevoorschijn te halen. Met of zonder geur, één ding is zeker: met kaarsen is alles meteen een stuk gezelliger!

Hot hot hot!

Kaarsen zijn gemaakt van kaarsvet, een hard goedje als het op kamertemperatuur is. Als het vlammetje wordt aangestoken smelt alleen het gedeelte het dichtst bij de vlam, gewoon omdat dat het daar het warmst is. Als je goed kijkt naar de vlam zie je dat het gedeelte daar blauw is. Hier kan het zo’n 1200 tot 1400 graden worden! Maar dat is niet het enige hotte aan kaarsen. Ze zijn en blijven gigantisch populair. Een verjaardag zonder kaarsen? Dat is natuurlijk echt not done. Maar ook gewoon in huis kan de kaars eigenlijk niet ontbreken op een donkere avond.

Nederlandse kaarsen

Misschien vallen ze niet altijd op, maar er staan best wat kaarsenfabrieken in ons kleine landje. Amsterdam, Breda, Gouda, Hamont-Achel en Schiedam gingen er allemaal voor. De fabriek in Amsterdam is sinds begin 20eeeuw niet meer in ons midden, maar verder wordt er nog een hoop geproduceerd en verkocht!

Ook sfeer voor je neus

Wil je het huis wat extra sfeer geven? Met geurkaarsen laat je de kamer heerlijk fris, bloemig, zoet, fruitig of juist bosachtig ruiken. Ze zijn er in zo ongeveer alle geuren die je maar lief kunt hebben. In zo’n kaars wordt een zogenaamd geurpilletje verwerkt. Dit pilletje wordt aan een ton met vloeibare, hete was toegevoegd, waardoor het smelt. De kaars wordt hier vervolgens in ondergedompeld. Als deze was is gestold, blijft de geur in de kaars zitten et voilà! Wil je liever geen geurpilletjes in je kaars verwerkt hebben? Kies dan voor kaarsen van bijenwas, want die ruiken van nature lekker.

5 Eetbare paddenstoelen van de markt

Herfst! Dat betekent dat de bospaddenstoelen zich weer voorzichtig beginnen te laten zien. Rood met witte stippen, bruin, rond, klein, gigantisch, ze zijn er in alle soorten en maten. Maar natuurlijk kun je niet al die soorten in je verse homemade maaltijd verwerken. Dat is wel even oppassen geblazen. Veel paddenstoelen zijn namelijk giftig. Geen zin in het uitzoekwerk en het eventuele risico om je dinergasten per ongeluk te vergiftigen? Geen zorgen! Op jouw favoriete markt liggen de eetbare paddenstoelen gewoon voor je klaar. Dan hoef jij je alleen nog maar bezig te houden met het klaarmaken van deze gezonde toppers. Heb je ook moeite ze uit elkaar te houden? Hier vijf van onze favorieten paddenstoelen van de markt. En nee, die van Kabouter Spillebeen vind je daar helaas nooit. 

Kastanjechampignon

Het bruine broertje van de witte champignon die we gewend zijn. Ze smaken net even anders met een wat vollere, licht nootachtige smaak. Kastanjechampignons zijn heerlijk om mee te bakken!

Oesterzwam

Gebruik de oesterzwam vooral in soepen, sauzen of salades. Als je ‘m verhit, doe het dan kort. Zo behoudt hij z’n stevigheid. Deze is ook een aanrader als vleesvervanger! Hij wordt niet voor niks de ‘vegetarische biefstuk’ genoemd.

Cantharel

De cantharel heeft een bijzondere, peperachtige smaak. Daarom is hij heerlijk bij een stukje vlees. Ook deze moet je niet te lang koken want daar wordt hij taai van. Wist je trouwens dat de cantharel van zichzelf een beetje naar abrikozen ruikt?

Portobello

De mooi grote hoed van deze paddenstoel is perfect om te vullen met gehakt, kaas, of een ander lekker ingrediënt. Hij is ook heerlijk om te grillen tijdens een gezellige nazomerbarbecue!

Shiitake

Shiitakes bevatten in verhouding wat meer vezels dan andere paddenstoelen. Een goede keuze dus! Hij smaakt bijzonder kruidig en nootachtig en is vooral geschikt om te roerbakken, stoven of grillen.

Wat is jouw favoriete paddenstoel? Probeer ze zeker allemaal een keertje uit! Let trouwens wel op, want het aanbod op jouw favoriete markt kan snel wijzigen aangezien sommige bospaddenstoelen maar kort in het seizoen zijn.

De leukste herfstdecoraties

De herfst is er, daar ontkomen we niet aan. Des te meer reden om dit prachtige seizoen goed tot haar recht te laten komen en met open armen te verwelkomen. Dit seizoen is niet alleen maar nat en vies. Het is een heel mooi seizoen met zoveel kleuren om te ontdekken. Ga maar eens een middagje het bos in en je komt van alles prachtigs tegen. Kun je zelf ook geen genoeg krijgen van de herfst? Neem dan gewoon een stukje herfst mee naar huis! En dan wel een beetje classy natuurlijk. Wat zijn nou écht mooie herfstdecoraties voor in huis? We noemen onze favorieten op.

Kaarsen met een beetje extra

Het wordt vroeger donker, dus die kaarsen kunnen de kast wel weer uit! Wist je dat je die ook bijzonder mooi herfstig kunt aankleden? Neem bijvoorbeeld een brede kaars in een hoog glas of hoge vaas. De ruimte tussen kaars en glas kun je mooi opvullen met uit het bos geraapte nootjes en takken. Of bind herfstbladeren om de buitenkant. Een stukje bruin touw past hier mooi bij. Tip: leg er ook wat kaneelstokjes bij voor een extra lekker geurtje.

Pompoenen

Pompoenen schreeuwen herfst! Daarom zijn ze van zichzelf eigenlijk al heel mooi als decoratie. Zet er bijvoorbeeld een paar van verschillende groottes en kleuren bij elkaar. Natuurlijk kun je voor de klassieker gaan; een pompoen met uitgesneden figuren of een kaars gemaakt van uitgeholde pompoen. Neem ook eens een kleine pompoen, snijd een stukje uit de bovenkant en maak er op deze manier een waxinelichtjeshouder van.

Herfsttakken

Simpel en super mooi! Ga een middagje het bos in en neem een mooie collectie herfsttakken mee. Takken met of zonder herfstbladeren staan allebei erg mooi. Of misschien kom je wel wat takken tegen met hele bijzondere bladeren. Even mooi combineren en in een vaas zetten en klaar is je zelfgemaakte herfstdecoratie!

Dennenappels

Ook met dennenappels kun je lekker creatief zijn! Stop ze tussen je herfsttakken, hang ze op aan een touwtje of leg ze op een schaal met in het midden een kaars in glas. Natuurlijk kun je hier ook geweldig vogelvoer mee maken als het eenmaal echt koud wordt. Smeer bijvoorbeeld pindakaas in de groeven van de dennenappel en hang deze op in de tuin.

De herfst is hier!

Het ene moment zit je nog met je witbiertje op een terras in de zon, en BAM! Een nieuw seizoen is aangebroken. De herfst. Maar zo BAM was dat nu eigenlijk ook weer niet. Stiekem heeft de herfst zich al een tijdje geleden stilletjes aangekondigd. Met een beetje opletten waren al kastanjes, herfstbladeren en andere nootjes te spotten in het bos. En hoogstwaarschijnlijk wordt het in datzelfde bos toch weer een partij mooi! Geen herfstdipje nodig met al die geweldige kleuren in de natuur. Diep rood, geel en oranje zijn volop aanwezig! Maar de herfst biedt meer dan prachtig gekleurde bladeren en gevallen nootjes zoeken in het bos.

Vier de oogst!

In de herfst is het voor veel groenten tijd om geoogst te worden. Het woord herfst komt niet voor niks van het Germaanse harbista, Oud-Friese hervesten en het Engelse harvest. Verspreid over het land vind je tussen eind augustus en eind september alle soorten oogstfeesten. Typische herfstgroenten zijn onder andere courgette, biet, andijvie, bloemkool en broccoli.

Het beste van het bos

En er is meer heerlijk herfstig voedsel dan vers geoogste bloemkool. Van al die nootjes die je in het bos hebt gespot kun je er een hele hoop heerlijks bereiden en opeten! Verse hazelnoten, walnoten, tamme kastanjes en beukennootjes. Ook vind je in het bos verschillende heerlijke eetbare paddenstoelen. Kijk hierbij wel even heel goed of je geen giftige variant te pakken hebt. Heb je überhaupt geen zin in een hele bosexpeditie om je eten bij elkaar te scharrelen? Geen probleem! Dat scharrelen hebben ze bij jouw favoriete markt al voor je gedaan. Zo hoef je alleen nog maar naar de markt, op zoek naar je favoriete herfstsnacks en groenten. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de notenkraam voor heerlijk vers gebrande noten. Mét of zonder toegevoegd zout of kruiden. Ook voor de lekkerste paddenstoelen en andere vers geoogste herfstgroenten ga je gewoon even langs op jouw favoriete markt. Dan kun je daarna lekker zelf binnen genieten van dat witbiertje en de volgende herfststorm van achter je raam bewonderen. Of wissel dat witbiertje om voor een wat warmer drankje.

Hoe bio zijn biologische groenten?

Hoe bio zijn biologische groenten?

Volgens mij kunnen we het er we over eens zijn. Groenten zijn lekker, groenten zijn gezond, groenten zijn top! Maar zijn ze dat allemaal? We kunnen er niet omheen dat er bewuster wordt geleefd en meer wordt nagedacht over voedsel. Ook met het kopen van groenten wordt beter opgelet. Maar wat maakt jouw stukje wortel dan precies een biologisch stukje wortel? Dit heeft natuurlijk vooral met de landbouw te maken, en de strenge voorschriften die daarbij gelden als je biologisch wilt telen. Kunstmest kan daarbij bijvoorbeeld écht niet meer. En bestrijdingsmiddelen zijn ook not done bij de biologische landbouw.

Wat doen ze dan wel?

Het zit ‘m vooral in de natuurlijke kringloop van voedsel. Wil je je gewas beschermen van ongedierte? Prima! Maar dan wel door een natuurlijke vijand in te zetten in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen. De sluipwesp is een hele populaire. Dit insect is een vijand van bijvoorbeeld rupsen en brengt de rupsenpopulatie dus flink terug. Zo wordt de natuurlijke balans in stand gehouden én is jouw stuk groente vrij van ongedierte.

Mest

Maar er is meer te doen om die natuurlijke kringloop in stand te houden. Ook wat betreft mest wordt hier hard aan gewerkt. Mest van het vee op een stuk land wordt verspreid over een stuk van het land waar biologische groenten groeien. Op deze manier vormt dat stuk land weer voedsel voor datzelfde vee en indirect dus ook voor ons mensen. Daar hoeft geen kunstmest aan te pas te komen. Dat mag ook zeker niet als het product de naam ‘biologisch’ wilt dragen. Biologisch betekent dan ook echt biologisch.

Proef je het verschil?

Dat laten we aan jullie. Probeer je favoriete groenten maar eens uit in hun biologische variant. Qua smaak proef je er misschien niet veel van. Maar het geeft wel een lekker gevoel!

5 Weetjes over biologische producten?

Wist je dit al over biologische producten?

Biologisch, puur, eerlijk. De termen vliegen je om de oren de laatste tijd. Het klinkt natuurlijk allemaal geweldig! Maar is dat het ook? Is biologisch eigenlijk wel gezonder? Misschien weet je nog niet alles over biologische producten. Dat is ook wel erg ambitieus. Maar de basis is natuurlijk wel nuttig. Daarom hebben we hieronder vijf wist-je-dat-jes over biologische producten uitgelicht. Zodat jij bewust, puur en eerlijk kunt zijn over wat je eet. We houden het natuurlijk bij de basis, dus voor het échte expertwerk zul je nog even wat meer moeten wroeten. Maar met de basis kom je natuurlijk ook al een heel eind.

Wist je dat…

..biologische producten niet per se gezonder zijn?

Laat je vooral niet altijd misleiden door de term biologisch. Dit betekent namelijk niet automatisch dat je er bakken van kunt eten zonder dat het ongezond wordt. Natuurlijk bevatten biologische producten over het algemeen minder bestrijdingsmiddelen en soms hogere gehaltes van vitamine C. Maar dit verschil is niet zo vaak en duidelijk aanwezig om te zeggen dat biologische producten per se gezonder zijn.

..biologische melk vaak minder vet bevat?

Minder verzadigd vet zelfs. En meer betacaroteen en vitamine E. Dit komt vooral doordat de koeien meer in de wei staan. Maar ook hierbij geldt dat dit zeker niet bij elk pak biologische melk zo is. Hier hangt namelijk meer vanaf zoals het seizoen, de regio en de koeienrassen.

..biologisch gefokte dieren inderdaad minder gestrest leven?

Dit komt omdat ze meer de kans krijgen hun natuurlijke gedrag te vertonen. Ze mogen bijvoorbeeld meer dagen in het jaar de wei in en krijgen meer ruimte om zich vrij te bewegen.

..je met biologisch vlees minder kans hebt op salmonella?

Goed nieuws voor degenen met een kleine salmonella-fobie onder ons! Omdat biologisch gefokte dieren langer leven, krijgen zij langer en beter de kans om over infecties heen te groeien. Salmonella dus bijvoorbeeld. Het risico op die besmetting is dus kleiner met een biologisch stukje vlees.

..er in biologische producten ook niet-biologische ingrediënten kunnen zitten?

Als je een samengesteld biologisch product hebt (eentje met meerdere ingrediënten dus) mogen die officieel ook niet-biologische ingrediënten bevatten. Dit mag trouwens alleen als er niet genoeg biologische ingrediënten beschikbaar zijn. Maar maak je geen zorgen, want bij een biologisch product mag slechts 5% van de ingrediënten niet-biologisch zijn. Dat valt dus best wel mee.

Bewust biologisch

Biologisch en bewust, hoe zit dat precies?

Deze week hebben we het over iets dat de laatste tijd echt een hot topic is. En met goede reden. Er wordt bewuster geleefd en veel mensen denken meer na over het milieu en dierenwelzijn wat betreft hun voedsel. Biologisch is dus hip. Maar wat is biologisch eigenlijk precies? Wanneer is een product biologisch? En is biologisch eten veiliger en gezonder? Wij leggen het uit!

Wat is biologisch?

Over het algemeen weten we dat bij de productie van biologisch voedsel rekening wordt gehouden met het milieu en dierenwelzijn. Dit betekent bijvoorbeeld meer ruimte voor de dieren en het voorkomen van mestoverschotten. Maar is het ook gezonder voor ons mensen? Nou, dat schijnt dus niet zoveel uit te maken. Volgens het Voedingscentrum kunnen we gewoon met een gerust hart biologische of niet-biologische producten eten. Voor de gezondheid en veiligheid hoef je het niet te doen. De keuze zit ‘m dus vooral in het milieu en dierenwelzijn.

Wanneer heb je bio te pakken?

Een product mag niet zomaar biologisch worden genoemd. Maar hoe weet je dan of je vers gekochte product wel biologisch is? Simpel, gewoon even kijken op de verpakking. Om biologisch genoemd te mogen worden, moet het product voldoen aan een keurmerk. Let op een keurmerk van EKOEuropees Biologisch of Demeter. Zij letten er op dat het product afkomstig is van een bedrijf dat zich inzet voor duurzaamheid. Natuurlijk is hier een waslijst aan voorwaarden aan verbonden. Die zullen we jullie besparen. Maar om je bio-kennis toch wat te vergroten, lichten we er hieronder een paar uit.

Biologische landbouw

Biologische landbouw houdt bijvoorbeeld in dat veehouders hun dieren met biologisch voer voeren. Ook krijgen zij meer ruimte en minder vaak antibiotica. Ook gewassen worden zo natuurlijk mogelijk behandeld. Dit betekent geen kunstmatige ondergrond, mest die afkomstig is van eigen land (of dat van andere boeren), natuurlijke vijanden inzetten tegen ongedierte in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen of simpelweg het gebruik van rassen die minder gevoelig zijn voor plagen en ziekten. Klinkt simpel toch?

Biologische dieren

Voor biologisch vlees geldt eigenlijk voor veel dieren hetzelfde. Zowel kippen, koeien als varkens krijgen meer ruimte. Daarnaast hebben zij vaak de kans om lekker buiten in de wei rond te lopen en natuurlijk gedrag te vertonen. Ook biologisch gekweekte vissen hebben meer ruimte en er wordt vooral gehouden aan plaatselijk gekweekte soorten.

Biologische melk en eieren

Ook voor de melk en eieren hebben de dieren het fijner. De leghennen krijgen een stuk meer ruimte en er zitten minder kippen in dezelfde ruimte. Zij krijgen de mogelijkheid om hun natuurlijke ritme van dag en nacht aan te houden. Koeien krijgen meer ruimte, minimaal 120 dagen per jaar in de wei en lekker vers stro in de stal. Ze krijgen niet zomaar antibiotica toegediend.

Biologische verwerking

En wat gebeurt er na het biologisch laten groeien/leven van de gewassen en dieren? Dan is de verwerking ook nog eens biologisch. Dit betekent dat er geen chemische kleur-, geur-, en smaakstoffen worden toegevoegd. Daarnaast worden ze niet ‘doorstraald’, wat betekent dat ze dus niet bewerkt worden om de houdbaarheid te verlengen. Je zult je biologische producten dus iets sneller op moeten eten. Maar dan heb je ook wat!

Benieuwd naar de producten op jouw favoriete markt? Vraag het gerust even aan de marktondernemers.

Vega op de markt

Ben je mega vlees-fan en kun je je geen leven zonder voorstellen? Dan zit je goed op jouw favoriete markt. Maar ook de vele vegetariërs onder ons kunnen zeker goed scoren op de markt! Misschien kom je niet heel ver bij de vlees- of viskraam, maar er is genoeg lekkers te vinden waar geen vlees aan te pas komt! Ook voor je lekkere zelfgemaakte warme avondmaaltijd. Wil je wel, maar weet je nog niet zo goed hoe? We lichten een paar van onze favoriete vegetarische ingrediënten voor je uit.

Kaas

Om natuurlijk te beginnen met deze heerlijke uitvinding. Kaas! Je vindt het in allerlei soorten en kunt er dus ook eindeloos mee combineren. Vervang je gerecht met spinazie en spekjes bijvoorbeeld eens door spinazie met hüttenkäse, geitenkaas of feta. Of smelt oude kaas door je risotto met zongedroogde tomaatjes, mosterd en groenten. Heerlijk en goed vullend!

Noten

Ook noten scoren geweldig in de categorie warme maaltijd. Een wokschotel met cashewnoten bijvoorbeeld. Of rijst met pistachenoten, couscous met amandelen of een salade met walnoten, dadels en geitenkaas. Je kunt eigenlijk heel veel combineren. Probeer maar eens uit!

Paddenstoelen

Hoewel paddenstoelen vergeleken met vlees een stuk minder eiwit en ijzer bevatten, zijn ze voor af en toe een prima alternatief! Vooral dankzij de structuur zijn ze een prima vervanging voor vlees. Je kunt ze bijna overal wel mee combineren. Pasta, noedels, aardappelpuree, op toast. You name it!

Eieren

Eieren zijn een prima keuze als je (even) geen vlees wilt eten. Ze bevatten namelijk, in vergelijking met vlees, genoeg ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Gaan met die eieren dus! Verwerk ze bijvoorbeeld in een curry, je wokschotel of in een ragout.

Peulvruchten

Zwarte, bruine of witte bonen, linzen of kikkererwten. Genoeg keuze! Peulvruchten zijn een prima vleesvervanger met hun hoge hoeveelheid ijzer, eiwit en vezels. Maak ze klaar in een curry, in tomatensaus, meng ze door een salade, serveer ze met rijst of pasta. Of word extra creatief en maak een lekkere bonenburger voor dat extra beetje ‘vleesgevoel’.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen