Kokos-limoenfudge

Zelf fudge maken is helemaal niet zo moeilijk en het leukste eraan is, dat je zelf kunt bepalen welke smaak je eraan geeft. Deze fudge met kokos en limoen is ontzettend lekker fris en dus heerlijk zomers.

Aantal stuks: 24
Soort gerecht: tussendoortje
Bereidingstijd: 10 minuten bereiden + 2-3 uur opstijven

 

Ingredienten
1 blikje (320 gram) gecondenseerde kokosmelk
500 gram witte chocolade
rasp van 2 limoenen
2 el limoensap
handvol kokossnippers

Verder heb je nodig
bakvorm van 20 x 20 cm
bakpapier

Bereiding

1. Zet een koekenpan, zonder toevoeging van boter of olie, op middelhoog vuur en rooster hierin de kokossnippers goudbruin. Schud de snippers op een bord om af te koelen. Vet de bakvorm licht in en bekleed met het bakpapier.

2. Zet een steelpan met dikke bodem op middelhoog vuur en doe hier de gecondenseerde kokosmelk in. Voeg beetje bij beetje de witte chocolade toe. Wacht telkens tot de chocolade gesmolten is tot je weer wat toevoegt en roer tussendoor goed. Wanneer alle chocolade gesmolten is en je een egale massa hebt, roer je de limoenrasp er doorheen. Voeg het sap toe en roer dit er heel goed en snel doorheen.

3. Haal de pan van het vuur en schep het mengsel in de beklede bakvorm. Strijk de bovenkant glad, verdeel de kokossnippers er overheen en druk ze even goed aan. Laat de fudge in 2 tot 3 uur opstijven in de koelkast. Snijd daarna in 24 blokjes.

Snoep smakelijk!

10 weetjes over chocolade

Wist je dat chocolade voor sommigen misschien wel het lekkerste tussendoortje is? Denk je nu “Duh”? Kan kloppen, dat is namelijk niks nieuws. Chocolade is al jaren populair, geliefd en veeeeel gegeten en verkocht! Onder andere op jouw favoriete markt. De notenkraam combineert het bijvoorbeeld met rozijnen, amandelen, hazelnoten of cashews. Of heb je een snoep- en zoetwarenkraam op jouw favoriete markt? Lucky you! Daar valt ook van alles aan chocolade te bunkeren. Maar ben je toch benieuwd naar wat chocoladeweetjes die misschien wél nieuw zijn voor je? Lees dan snel verder. En neem er een lekker stukje chocolade bij!

Wist je dat…

*Cacaobonen vroeger als betaalmiddel werden gebruikt bij de Azteken en Maya’s? De Azteken konden cacao niet zelf verbouwen omdat hun land daar niet goed geschikt voor was. Het was dus geen goedkope investering.

*Er verschillende chocoladefestivals bestaan? Je vindt ze in Zutphen, Hattem en Schiedam. Maar ook in het buitenland doen ze mee: in Brugge en de Italiaanse stad Perugia vindt elk jaar weer een chocoladefestival plaats.

*Chocolade in de zeventiende eeuw een heus luxeproduct was? Vooral mensen van adel genoten er van.

*Er sinds 2017 ook roze chocolade bestaat? En dan bedoelen we niet met toegevoegde roze kleur- of smaakstoffen. De kleur en smaak van deze Ruby chocolade komen van de cacaobonen die gebruikt worden. Hij heeft een specifieke bessensmaak.

*Het fijne gevoel dat je krijgt als je chocolade eet niet alleen door de lekkere smaak komt? Het heeft ook iets te maken met de consistentie van de chocolade. Het smeltpunt van de cacaoboter ligt wat lager dan de lichaamstemperatuur, waardoor het in je mond smelt. Dat is dus ook één van de redenen waardoor je er blij van wordt.

*Niet alleen honden, maar ook paarden niet tegen chocolade kunnen? Dit komt doordat hun metabolisme de theobromine in chocolade niet kan omzetten. De theobromine blijft dan in het bloed circuleren.

*Je de chocoladesigaret al sinds 2002 niet meer kunt krijgen in Nederland? Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat kinderen die regelmatig chocoladesigaretten aten ook dubbel zoveel risico liepen om later rokers te worden. Gelukkig is chocolade er in genoeg andere leuke vormpjes te krijgen, zoals de bekende chocolademunten.

*Er chocolade mee is geweest de ruimte in? En dan wel de ‘good old’ M&M’s. In 1981 gingen er M&M’s mee in de spaceshuttle Columbia. Sindsdien schijnt dit regelmatig te gebeuren en schijnt er zelfs een partnerschap te zijn tussen NASA en de M&M fabrikant. Deze snoepjes zijn natuurlijk ideaal op een ruimtemissie aangezien ze niet kruimelen of brokkelen.

*Het vliegveld van Brussel het grootste verkooppunt van chocolade ter wereld is? Er vliegt daar meer dan 800 ton chocolade per jaar over de toonbank. Dat komt neer op zo’n 2 ton chocolade per dag en 1,5 kg per minuut. Ja, dat gaat hard.

*De chocoladepizza aan populariteit wint, ook in Nederland? Je hebt ze misschien al gespot in de supermarkt. Een gewone pizzabodem, belegd met chocolade, chocolade en nog meer chocolade. We hebben gemengde gevoelens over deze combi van twee heerlijke dingen.

5x Cakespiratie – de lekkerste cupcakes

Deze week hebben we het over snoep, zoetigheid en nog meer lekkers! En daarbij vergeten we natuurlijk de baksels niet. Even alle aandacht naar de cupcake. Leuk en makkelijk om zelf te maken en oh zo lekker! Het is niet altijd even gezond, nee. Maar af en toe lekker ongezond moet kunnen. Ze bestaan gelukkig ook zeker wel met een gezond tintje. Of je nu gezond- of ongezond-fan bent, er is altijd een passende cupcake. Hieronder vijf van onze favorieten met ingrediënten van jouw favoriete markt!

Cupcake met fruit

Niks zo fijn als zoetigheid met fruit erin verwerkt. Zo voelt het toch nog een beetje gezond, al weten we dat dat tegenvalt. Maar dat kunnen we best even negeren hoor. Cupcakes met Vitamine C, here we come! Onze aanraders: cupcakes met appel, blauwe bessen, aardbeien, sinaasappel of banaan. Maar eigenlijk zijn er weinig slechte keuzes. Probeer het met jouw favoriete fruitsoort.

Voedzame havermout cupcakes

Errrug lekker als ontbijt of lekker vullend tussendoortje! Gebruik havermout in plaats van bloem of meel. Deze cupcakes zijn het lekkerst met bijvoorbeeld wat appel, kaneel en walnoten. Voeg voor de extra energieboost ook nog een banaan toe. Met één zo’n kleine cupcake krijg je een bom van energie binnen!

Go glutenvrij

Op een glutenvrij dieet of kun je gewoon écht geen gluten verdragen? Geen nood. Je kunt nog steeds gewoon cupcakes bunkeren met glutenvrij zelfrijzend bakmeel. De rest van de muffin basis is praktisch hetzelfde (margarine of boter, kristalsuiker, vanillesuiker en eieren).

Of suikervrij

Als je op de gezonde tour bent, ben je vast fan van suikervrije baksels. Maar in cupcakes zit natuurlijk een giga hoeveelheid suiker. Oplossing: honing en vanille extract. De honing is van nature ook mierzoet, dus veel heb je niet nodig. Neem even een kijkje bij de honingkraam op jouw favoriete markt en experimenteer met verschillende soorten honing. Heerlijk!

Hartige cupcakes

Geen fan van zoet? Probeer dan eens hartige muffins te maken. Heerlijk met bijvoorbeeld:

  • Feta, tomaat en basilicum
  • Chorizo en cheddar kaas
  • Spinazie, courgette en geitenkaas
  • Ham, bacon, ei en kaas
  • Broccoli, dille en zalm

Traktatie-inspiratie

Deze week brengen we een ode aan snoepen! En wat is nou een beter moment om lekker veel snoep te eten dan op een verjaardag? Ook een perfect moment om zoveel mogelijk mensen mee laten genieten van je snoepgedrag. Hebben ze bij jullie geen gezonde school? Dan hebben we wel wat inspiratie voor je. Toch wel een gezonde school? Dan kun je met lekker zoet fruit ook al een hele hoop! Lees snel verder voor wat gezonde-school-proof en lekker snoeperige traktaties.

 

Lekker snoepen!

  • Sleutelbos
    Maak een mooie snoep-sleutelbos mét sleutels! Snoepsleutels dan natuurlijk. Bind ze aan elkaar met een dropveter. Voor een extra leuk effect voeg je nog een ander soort snoepje met leuke vorm toe als sleutelhanger.
  • Sushi
    Sushi is natuurlijk helemaal hip. En ook op school kun je sushi eten. Maar dan lekker zoet. Wikkel bijvoorbeeld een marshmallow in een zure mat. Koop snoepjes in de vorm van vissen, leg ze op een marshmallow en bind om met een dropveter. Of pak verschillende langwerpige snoepjes, zet ze rechtop en wikkel daar een zure mat omheen. Zo heb je je eigen kleurige, zoete sushi.
  • Piratenkoekjes
    Voor stoere, zoete piratenkoekjes doop je een deel van een grote koek in vloeibare chocolade. Gebruik een glazuurpen of stukje snoep voor het oog en de mond. Het andere oog moet natuurlijk achter een ooglapje verdwijnen. Gebruik hiervoor een dropveter. Rol ‘m een beetje uit en ‘bind’ zo het ooglapje om het koekje heen.

Lekker gezond!

  • Fruitrupsen
    Fruitrupsen zijn heel makkelijk te maken en eigenlijk ook best schattig. Gebruik hiervoor druiven, zoveel als je wilt. Hoe meer druiven, hoe langer de rups. Prik ze in een rijtje op een lange cocktailprikker. Gebruik een halve aardbei voor het hoofd. Snijd hier gaatjes in of gebruik bijvoorbeeld appelstroop voor de oogjes.
  • Patatje mango
    Deze wint sowieso de populariteitsprijs! Hier heb je wel een frietbakje nodig voor het effect. Snijd een mango in patatjesvorm. Gebruik yoghurt voor mayonaise of aardbeienjam als tomatenketchup. Deze werkt ook goed met reepjes appel als ‘frietjes’.
  • Op een grote paddenstoel
    Maak van cherrytomaatjes mooie rode paddenstoelen. Gebruik een stukje mozzarella voor de steel en de cherrytomaat als kap. Onderaan kun je nog een basilicumblaadje toevoegen als ‘gras’. En de stippen? Maak ze met stukjes olijf of zwart sesamzaad.

Snoep, snoep en nog meer snoep

Jouw favoriete markt is een schat aan gezonde en verse producten. Voor een fitgirl/-boy lifestyle zit je daar dus wel goed! Maar ook voor de nét iets minder fitte girls en boys is er genoeg te vinden op jouw favoriete markt. Ben je een ‘over het algemeen gezond maar soms lekker snoepen is niks mis mee’-type? Of meer een ‘het leven is te kort om gezond te eten’-type? Dan zal dit weekthema je wel bevallen. Deze week hebben we het namelijk over snoepen! En dat hoeft niet per se met snoep zelf natuurlijk. Je kunt ook heerlijke koekjes, cakejes of taarten maken. Of kom langs op jouw favoriete markt voor wat kant en klaar snoepgoed. Misschien heeft die wel een heuse snoepkraam met nougat, chocolade, snoep en drop. Of van die heerlijke verse stroopwafels. Ook voor chocoladenoten in alle vormen en types hoef je vaak niet verder dan jouw favoriete markt.

Typisch Nederlands

In Nederland wordt heel wat snoepgoed geproduceerd en wij exporteren jaarlijks zo’n 400 miljoen kilo zoetigheid. We hebben dan ook heel wat typisch Nederlandse producties die het delen met de rest van de wereld waard zijn. Wat dacht je van drop, stroopwafels, pepermunt, Haagse Hopjes, Bossche bollen, boterbabbelaars, pepermuntkussentjes, en ga zo maar door. Maar welke soort is nu eigenlijk het populairst? De Nederlandse favoriet zal je misschien niet verbazen, want dat is namelijk drop! Echt zo’n typisch Nederlandse cultuurproduct. In Nederland snoepen we met z’n allen zo’n 32 miljoen kilo drop per jaar. Drop wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant. Voor zoete drop wordt suiker en andere zoetstof toegevoegd. En natuurlijk maakt salmiak ook een appearance.

Maar écht typisch voor de markt is toch wel de stroopwafel. Zo’n heerlijk traditionele waar ze de warme stroop tussen de vers gebakken wafels smeren. Deze kun je vervolgens heerlijk warm uit het vuistje eten. Oorspronkelijk komen ze uit Gouda, maar sinds 1870 worden ze ook in andere plaatsen gemaakt. Gouda blijft toch wel dé ‘place to be’ voor stroopwafels. In 1960 stonden hier zelfs nog 17 stroopwafelfabrieken. Ondertussen zijn ze wel wat verder verspreid over de rest van Nederland. Maar het lekkerst zijn ze nog steeds zelfgemaakt. Kom snel langs jouw favoriete markt voor weer een heerlijk zoet exemplaar. Om je vingers bij af te likken!

Wist je dit al over… kaas?

Dat wij Nederlanders fan van kaas zijn is natuurlijk al langer bekend. We worden niet voor niks kaaskoppen genoemd. Niks mis mee! We produceren in Nederland zelfs meer dan 650 miljoen kilo kaas per jaar. Maar heb je als echte kaaskop wel wat kennis in huis over dit heerlijke product? Voor degenen die er nog niet zoveel kaas van hebben gegeten, hier wat leuke weetjes op een rijtje.

Wist je dat…

*De smaak van kaas wordt bepaald door wat de koeien zoal eten? Om die reden wordt bijvoorbeeld geen kaas gemaakt van koeien die een hoop uien naar binnen hebben gewerkt. Dat komt de smaak namelijk niet ten goede, zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen.

*Nederlanders gemiddeld zo’n 17 kilo kaas per jaar per persoon eten? Het meeste daarvan eten we nog steeds gewoon lekker op een boterham.

*Daarvoor eigenlijk best heel veel melk nodig is? Voor 1 kilo kaas heb je 10 liter koeienmelk nodig. Voor geitenkaas is dat 9,5 liter en voor schapenkaas 6 liter. Reken zelf maar uit hoeveel liter je dan voor jouw 17 kilo kaas nodig hebt!

*Je je geen zorgen hoeft te maken om muizen als je een gatenkaas ziet? Die gaten ontstaan door het zuursel dat bij de bereiding van de kaas wordt gebruikt. Dit zuursel zorgt voor kleine gasvorming, waardoor er gaatjes in de kaas komen.

*Nederland zo’n 1,5 miljoen melkkoeien heeft? Die staan onder andere op ongeveer 300 boerderijen waar boerenkaas wordt gemaakt.

*Kaas op houten planken wordt bewaard? Op die manier kan het hout het overtollige vocht opnemen van de zwetende kaas.

*Die witte puntjes op oude kaas rijpingskristallen worden genoemd? Ze ontstaan op de kaas zodra deze ouder wordt. Het is een teken dat de kaas optimaal gerijpt is!

De man achter de kraam – boter, kaas en eieren

De marktondernemers houden het maar al te graag lekker persoonlijk. Ze maken graag een praatje en zijn nooit te beroerd om even wat extra te vertellen over hun producten. Maar hoe zit het eigenlijk met henzelf? Hoe zijn ze op de markt terechtgekomen en waar ligt hun passie? Hoog tijd om weer eens wat meer te weten te komen van een ondernemer. Vandaag praten we met Remco, de man achter de kaaskraam. Maar niet zomaar kaas; Daalderkaas. En niet zomaar een man achter een kraam; Van der Burg groep kaas vof. Vandaag lichten we ze uit!

Daalderkaas – Van der Burg groep kaas vof is een familiebedrijf waarin verschillende fulltime én parttime functies worden vervuld. Deze kraam gaat terug naar 1982, of eigenlijk 1977. Toen startte Johan van der Burg met werken bij een andere kaasboer. Zijn vader had een boerderij, maar er was destijds maar plek voor nog één andere boer. Dit was zijn oudste broer. Johan moest dus een ander baantje zoeken. Op 21-jarige leeftijd kreeg hij de kans om zijn eigen onderneming te starten, beginnend bij vier markten. En die kans greep hij! In 1982 om precies te zijn. En nu – 36 jaar later – zijn we vier generaties verder. Vier zonen, waarvan drie ook als zelfstandig kaasboer op de markt staan. Remco zelf is al 28 jaar lang de eerste medewerker van het bedrijf. En wat is dan het mooiste aan dit beroep? Volgens medewerkers van Daalderkaas – van der Burg groep is dat toch echt de persoonlijke band die je opbouwt met klanten. Dit is en blijft gewoon het leukste onderdeel van het werk. En de grootste drijfveer.

En wat vind je dan zoal bij hun kraam? Vooral heel veel Daalderkaas natuurlijk! Graskaas, komijnekaas, brokkelkaas en geitenkaas van Hollandse bodem bijvoorbeeld. Maar ook buitenlandse kazen zoals brie, roomkaas, Gruyère, Parmezaan en blauwaderkaas. Je vindt ze op 13 markten. Kijk snel even of jouw favoriete markt daar een van is!

Kaasstengels

Zin in een snelle, makkelijke en heerlijke snack? Dan zijn deze kaasstengels van bladerdeeg echt iets voor jou. In dit recept is Parmezaan gebruikt, maar je kunt natuurlijk variëren met je eigen favoriete kaas.

Aantal stuks: 20
Soort gerecht: tussendoortje
Bereidingstijd: 10 minuten + 15 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 1 pak vers bladerdeeg (bijvoorbeeld van Tante Fanny)
  • 1 ei, losgeklopt
  • stuk Parmezaanse kaas (of andere kaas naar smaak)

Verder heb je nodig
bakpapier
fijne rasp

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Leg het bladerdeeg met de brede kant naar je toe en snijd het in 20 gelijke repen van ongeveer 2 cm breed. Pak een reep deeg bij de uiteinden vast, draai een paar keer tot je een soort spiraalvorm krijgt en leg dan op het bakpapier. Doe dit met alle repen, maar hou wel een beetje ruimte ertussen. Waarschijnlijk moet je ze in twee keer bakken, afhankelijk van de grootte van je bakplaat/oven.
  3. Bestrijk het bladerdeeg voorzichtig met het losgeklopte ei. Rasp boven elke deegspiraal flink wat Parmezaanse kaas tot ze allemaal van een mooi laagje zijn voorzien.
  4. Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de kaasstengels in 12-15 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.

Eet smakelijk!

Variatietip: Strooi een beetje van je favoriete kruiden over de kaas vlak voor je ze in de oven doet voor extra smaak.

5 Zomerse kazen

De zomer is hier en jij kunt weer heerlijk de zon in. Het liefst natuurlijk met wat goed gezelschap, een heerlijke salade of een goede wijn en wat bijpassende spijscombinaties. Wijn en kaas is natuurlijk een gouden duo! Gewoon los uit het vuistje of misschien heb je liever een cracker met jouw favoriete kaas? Mix je kaas graag in een frisse zomersalade? Het kan allemaal. Daarom hier vijf heerlijke zomerse kazen die nu helemaal hot zijn. Zoek jouw lekkerste kaas uit op jouw favoriete markt!

Graskaas
Echte graskaas proeft toch gewoon naar de lente! Maar wat is graskaas dan precies? Dit is de kaas die wordt gemaakt van de melk van koeien die voor het eerst weer de wei in gaan en vers gras eten na een winter in de stal. Deze kaas proeft zo heerlijk zacht omdat het vet in de melk wat zachter smaakt dan de melk die de koeien in de winter produceren.

Manchego
Voor een geslaagde borrelavond met tapas hapjes kan Manchego eigenlijk niet ontbreken. Dit is een Spaanse schapenkaas uit de regio La Mancha. Hij is lekker pittig. Eet ‘m zo los of dompel onder in wat olijfolie en eet met een stukje vers brood.

Mozzarella
Niks zo lekker als verse Mozzarella. Er bestaan twee soorten: buffelmozzarella of koemelkmozzarella. Beiden hebben totaal hun eigen smaak en structuur. Probeer ze allebei en ontdek wat jouw favoriet is. Op een hete dag is deze kaas heerlijk met een cherrytomaatje en basilicumblaadje.

Hertog Jan Bierkaas
Over een hete zomerdag gesproken. Dan is een koud biertje natuurlijk wel heel welkom! Combineer je bier- en kaasliefde met een heerlijke bierkaas van Hertog Jan Grand Prestige. Deze twee unieke smaken maken samen een topcombi!

Kruidenkaas
Wil je eens wat speciaals op je zonnige borrel of picknick? Op jouw favoriete markt vind je een geweldig assortiment kruidenkazen met verschillende kruiden. Bijvoorbeeld tomaat/olijven, basilicum/knoflook, mosterd/peper, tuinkruiden of brandnetelkaas. Kom kijken, proeven en uitzoeken op jouw favoriete markt!

Heb je hier al kaas van gegeten?

De koeien staan lekker te grazen in de wei, het zonnetje schijnt en de kaas is weer heerlijk, zacht en mals. Hoog tijd om die eens goed in de spotlight te zetten dus! Want kaas is niet zomaar een semi-populair tussendoortje. Kaas is een heuse constante hype in Nederland. We eten er bakken van. Om precies te zijn gemiddeld 17 kilo per persoon per jaar. Misschien dat jij die 17 kilo niet haalt, maar toch is er een grote kans dat je zelf ook wel wat wegwerkt in een jaar. Heerlijk toch, zo’n stukje geitenkaas, schapenkaas of een echte lekkere mozzarella. Maar veruit de meest populaire kaas is toch wel de goeie ouwe kaas van koeienmelk (waar sommige mozzarella trouwens ook van gemaakt wordt). Ook daar is natuurlijk nog genoeg variatie te vinden.

Weet jij hoe oud kazen gemiddeld zijn? Het heeft allemaal te maken met hoe lang deze rijpt. Een jonge kaas heeft vier weken gerijpt. Bij jong belegen kaas is dit acht weken. Belegen kaas duurt al een stuk langer, met vier maanden. En oude kaas wel tien maanden.
Maar wat gaat er eigenlijk aan dat rijpen vooraf? De meeste Nederlanders hebben wel een vaag idee hoe kaas wordt gemaakt, maar als echte kaaskop is het natuurlijk zaak om te weten hoe dan precies. Hoog tijd voor een lesje kaasmaken dus! We leggen het uit.

Men neme…
Om één kilo Goudse kaas te maken is ongeveer 10 liter koemelk nodig. Direct na het melken van die 10 liter gaan we aan de slag. De melk is nog warm als deze de tobbe in gaat.
Dan krijg je dus een gigantische tobbe vol melk. Er kan zelfs tot 1000 liter in. Aan deze tobbe melk voegen we zuursel en stremsel toe. Zuursel zorgt voor de lekkere smaak van kaas en is ook gunstig voor de houdbaarheid. Stremsel wordt toegevoegd om de melk wat dikker te maken: de vaste stoffen klonteren samen.

Stremmen, snijden en roeren maar
We wachten ongeveer een half uurtje tot de melk gestremd is. Dit betekent dat het een soort dikke massa is geworden. Deze massa snijden we in stukjes en vervolgens wordt er heel voorzichtig in de massa geroerd. Bij dit proces komt geel vocht vrij, dat wei wordt genoemd. De gestremde melkstukjes noemen we de wrongel. Dat is de grondstof voor de kaas. De wrongel gaat een kaasvat in.

Persen & pekelen
En dan wordt het persen geblazen! De vaten met de wrongel gaan onder een pers waardoor de kaas een goede dichte korst krijgt en zijn kaas-achtige vorm. Nu heeft de kaas als het goed is de platte ronde vorm die je van kaas gewend bent, maar echt lekker is ie nog niet. Er moet nog even gepekeld worden. Dit is eigenlijk gewoon het zouten van de kaas in een speciaal pekelbad. Dit zouten is nodig voor de stevigheid, houdbaarheid en de heerlijke smaak waar we zo van houden.

En voilà
Na het pekelbad lekken de kazen nog even goed uit en gaan ze een houten plank op, waar ze dagelijks omgedraaid worden. Ook krijgen ze hier een beschermlaagje van kunststof dat voorkomt dat de kaas gaat schimmelen of uitdroogt. Dit hele rijpingsproces duurt zo’n 4 weken en voilà: de kaas is echt kaas geworden. Na 4 weken heb je wel een jonge kaas te pakken. Wil je ‘m wat ouder? Dan moet je nog wat maanden wachten.

Nu weet je hoe het proces verloopt van kaas naar melk. Kom eens kijken, ruiken en proeven op jouw favoriete markt en neem de lekkerste kaas mee naar huis!

Dagje uit: de Zomermarkt in Lichtenvoorde

Nu de zomer er eindelijk officieel is kunnen we weer los! Er is heerlijk veel te doen en altijd wel een leuke buitenactiviteit te vinden. Maar hoe kies je dan je zomerse favoriet? Op het gebied van markten kunnen we nog wel wat leuks bedenken. Volgend weekend in elk geval een ultieme tip: de Zomermarkt in Lichtenvoorde. Ondertussen al meer dan 25 jaar oud dus een echte klassieker te noemen.

En wat is het dan voor markt? Nou, eentje boordevol zomerplezier. Wil je lekker rondsnuffelen en langs kramen struinen? Dan zit je goed met de braderie van wel zo’n 170 kramen. Je leert er van alles over de laatste zomertrends en mode. De actieveling kan lekker bezig met “doe-activiteiten” met sport en spel en de terrasjeszitter strijkt lekker neer op een zonnig terras. Luister heerlijk naar de easy-listening muziek overdag. Als de zon wat lager komt te staan komt er ook wat meer power op het podium. Van big-band tot disco tot rock!

En hoe zit het dan met theater? Kindervoorstellingen? Ja hoor, is er ook allemaal! De Zomermarkt is dus zoveel meer dan alleen een markt. Het is de perfecte manier om de zomer te vieren! Je vindt de markt op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli.

Kijk op hun website voor meer informatie!

Zomerfruit om je tanden in te zetten: Meloen!

Het is tijd de zomer nu echt officieel te verwelkomen! Dit heerlijke seizoen komt (als het goed is) met lekker weer, ijsjes, vrolijk zoemende insecten, de zoveelste foute zomerhit én – niet te vergeten – bakken met zomerfruit! Jouw favoriete markt ligt er weer vol mee. Kersen, aardbeien, frambozen, meloenen. Omdat je in de zomer goed moet hydrateren, hebben we het deze week over deze heerlijk gezonde dorstlesser. En nee, we hebben het niet over een appeltje voor de dorst. Een meloen doet het ook erg goed op dat vlak! Heerlijk verfrissend en sappig. Maar kunnen we alle meloenen eigenlijk wel over één kam scheren? De soorten verschillen immers nog best wel wat van elkaar. Hieronder onze favoriete meloenen van de markt.

Honingmeloen
Makkelijk te herkennen aan hun geelachtige kleur en rugbybal-vorm. Deze valt misschien niet helemaal in de categorie zomerfruit. We zien ‘m immers het hele jaar door. Fijn, want deze variant is heerlijk zoet en fris van smaak! We halen ‘m vooral uit Spanje. Heerlijk in een fruitsalade of in een plakje serranoham gewikkeld.

Watermeloen
De favoriete soort meloen op een hete zomerse dag. De watermeloen is lekker zoet en lest je dorst in een paar happen. Niet zo gek ook, hij bestaat voor zo’n 95% uit water. Ook wordt gezegd dat deze soort de meeste gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. De watermeloen is rijk aan ijzer, kalium en vitamine C én werkt als antioxidant. Lekker in een meloensalade met feta en munt of basilicum.

Cantaloupe
De cantaloupe is misschien wel het bekendste type meloen. Je herkent ‘m meteen aan z’n ronde vorm en gekke patroontje op de schil. Het vruchtvlees is oranje van kleur en smaakt lekker mild zoet. Je vindt veel béta-caroteen en vitamine A en C in deze variant. Heerlijk in een pastasalade met parmaham, waterkers, cherrytomaten en feta.

Galiameloen
Grote kans dat je deze meloensoort ook veel tegenkomt. Niet zo gek, ook deze is razend populair. De galiameloen is een kruising tussen een suikermeloen en cantaloupe. Lekker zoet en lekker toegankelijk. Hij heeft vaak wat meer vruchtvlees dan andere meloensoorten. Lekker in een salade met veldsla, gerookte kipfilet, knapperige paprika en amandelschaafsel.

Lekker mixen
Kun je niet kiezen tussen de soorten meloen? Geen probleem! Ga voor een gemengde meloensalade. Mix stukjes galiameloen, watermeloen en honingmeloen met wat zachte geitenkaas, blauwe bessen en verse basilicum voor een heerlijke zomerse salade!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen