Wintertarwe

Er wordt nog steeds volop gezaaid en geoogst in het najaar en de winter. Meer producten dan je misschien zou denken doen het prima in de kou. Naast winterfruit en -groente vind je over een paar maanden ook brood van wintertarwe op jouw favoriete markt.

Tarwemeel is de meest voorkomende meelsoort om brood mee te maken. Om meel te maken worden de tarwekorrels fijn gemalen en vervolgens gezeefd. Zo krijg je bloem. Bij volkorenmeel wordt de zeef overgeslagen waardoor de zemelen en kiemen in het volkorenmeel aanwezig blijven. En die zemelen en kiemen zijn nou net het gezondst. Volkorenmeel is daarom de gezondste keuze om je boterham mee te maken. Maar we hebben het niet over gewoon tarwe, maar wintertarwe. Er wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen zomertarwe en wintertarwe. Wintertarwe wordt in het najaar gezaaid waarna het ongeveer tien maanden overwintert. In de zomer wordt deze tarwesoort dan geoogst om het verse brood op jouw favoriete markt te maken. Maar gek genoeg wordt zomertarwe rond diezelfde tijd geoogst. Zomertarwe doet het allemaal een stukje sneller. Hoe dan ook zijn allebei de soorten hartstikke gezond!

Tarwe waarmee brood gemaakt wordt heeft veel gezondheidseffecten, zoals alle granen en graanproducten. Het bevat een waslijst aan voordelen. Wat dacht je van koolhydraten, eiwit, vezels, vitamine B1, B2, B6 en E, mineralen zoals ijzer, calcium, kalium, magnesium, fosfor en zink. Niet voor niets eten we al eeuwenlang granen en brood. Kom kijken wat er op jouw favoriete markt aan keuze is.

Het verschil tussen volkoren, wit en bruin brood.

Het is een probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Helaas komt het ook op de markt voor. Keuzestress. Er zijn ook zoveel opties! Verschillende soorten, kleuren, smaken. Het één is nog lekkerder dan het ander. Dat maakt het dus niet altijd even makkelijk om een goede keuze te maken. Daarom komt Uw Marktspecialist to the rescue met wat antwoorden. En dan wel in de categorie brood.

We eten in Nederland veel brood, en – al zeggen we het zelf – ook het lekkerste brood. Op vakantie in het buiteland is het brood vaak een beetje een domper (de Franse baguette niet meegeteld).  Maar waarom dan die keuzestress? Er zijn zoveel soorten brood dat je soms door de bomen het bos (het brood dus) even niet meer ziet. Er zijn drie hoofdcategorieën te onderscheiden: wit, bruin of volkoren. Welke zijn nou het lekkerst én het gezondst? Het is al redelijk bekend dat volkorenbrood een stuk gezonder is dan bijvoorbeeld witbrood. Maar waarom eigenlijk?

Ten eerste even een ode aan het brood! Wat een goed en lekker voedsel is het toch. Brood is een bron van koolhydraten en jodium. Het levert in verhouding veel belangrijke voedingsstoffen en eigenlijk best weinig calorieën. Je vindt er koolhydraten, eiwit, vitamines, jodium en ijzer. Ook zitten er veel vezels in brood, met uitzondering van – hier begint het grote verschil al – witbrood. Hier zit aanzienlijk minder in. Ook wat betreft vitamines en mineralen blijft witbrood een beetje achter bij de rest. Dit komt door de manier waarop het gemaakt wordt.

Bruin- en volkorenbrood wordt namelijk gemaakt van de hele graankorrel. De zemel is daarin verwerkt, wat nou net het deel is waar de meeste voedingsvezels in zitten. Eet je dus veel witbrood? Probeer dan wat meer groente, fruit, volkorenpasta, zilvervliesrijst of noten en zaden te eten om toch genoeg vezels binnen te krijgen. En het verschil tussen bruin en volkorenbrood? Bruinbrood is vaak een mix tussen volkorenmeel en bloem. Volkorenbrood is gemaakt van enkel volkorenmeel, wat nog de meeste voedingsstoffen bevat. Volkorenbrood is dus veruit het gezondst! Bruinbrood staat op de tweede plaats en witbrood onderaan. Maar lekker is het allemaal!

Alle pinda’s verzamelen

Deze week is het Nationale Pindakaasdag. We staan er even bij stil hoe fijn het is om dat lekkere plakkerige goedje in ons leven te hebben. Maar laten we vooral de basis niet vergeten. Zonder hen zou het allemaal niet mogelijk zijn. En ze zijn ook nog eens heel lekker om los te eten. Pinda’s vind je in verschillende soorten, maten en smaken op jouw favoriete markt. En ze zijn ook nog eens hartstikke gezond! Het wordt aangeraden elke dag wat ongezouten noten te eten. Hoewel de pinda stiekem een peulvrucht is hebben ze dezelfde gezondheidseffecten en lijkt de samenstelling en het gebruik erg op die van noten. Ze leveren ijzer, vitamine E en vitamine B1.

Neem eens een kijkje bij De Enkhuizer Notenkraam voor de verrassende selectie versgebrande, gekruide of gesuikerde pinda’s. Wist je bijvoorbeeld dat pinda’s en wasabi heel goed te combineren zijn? Bekijk hieronder wat er allemaal te halen valt en zoek alvast je favoriet uit.

Doppinda’s

Laten we meteen even helemaal teruggaan naar de basis: de versgebrande doppinda. Deze moet je dus zelf nog doppen. Ze komen uit Egypte. Hartstikke lekker en zonder enige toevoegingen. Kom maar op met die gezonde pinda!

Vliespinda’s

Vliespinda’s zijn al van hun dop af, maar – de naam zegt het al – hebben hun vlies nog. Die kun je ook gewoon lekker opeten. De vliespinda’s komen uit Zuid Afrika en zijn heerlijk knapperig omdat ze in arachide olie zijn gebrand. Ook in King-Size verkrijgbaar.

Gekruide pinda’s

Ook voor de wat ongezondere varianten kun je bij jouw favoriete markt langskomen. En het is het waard! Probeer bijvoorbeeld de Javaanse kruidenpinda’s, die heerlijk zoet en licht pikant gekruid zijn. Met geroosterde uitjes. Liever iets meer pit? De Katjang Pedis pinda’s hebben een krokant laagje met chili en sambal. Of houd het lekker basic en probeer de kruidenpinda’s met geroosterde uitjes, knoflook en zout.

Suikerpinda’s

Zoet en hartig is altijd een hele goede combi, als je het ons vraagt. Probeer daarom ook eens de suikerpinda’s. Ze zijn gebrand in suiker, waardoor ze een lekker knapperig suikerlaagje hebben. Ze bevatten geen kleurstoffen.

Wasabi pinda’s

Fan van pittig? Dan durf je sowieso de wasabi pinda’s wel aan. Ze hebben een krokant laagje van wasabi. Een heerlijk verrassende combinatie! Probeer zelf maar.

Zelfgemaakte pindakaas

De meeste mensen, en dan vooral kinderen, zijn er gek op: pindakaas! En hoe leuk is het om dit een keer zelf te maken? Zo weet je precies wat er in zit en kun je er smaken aan toevoegen die je zelf het lekkerst vindt. Wij geven je het basisrecept, dat je uiteraard helemaal zelf kunt aanpassen naar je eigen smaak.

Hoeveelheid: 250 gram
Soort gerecht: broodbeleg
Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten pinda’s, geroosterd en zonder het bruine velletje
  • zeezout naar smaak
  • eventueel een beetje arachideolie

Verder heb je nodig

  • keukenmachine
  • schone glazen pot (250 ml) met deksel

Bereiding

  1. Doe de pinda’s in de keukenmachine en zet deze op de laagste stand. Laat de machine rustig draaien. Eerst zullen de pinda’s tot gruis vermalen worden. Daarna wordt het een grote klomp die wel wat op deeg lijkt. Wanneer de olie uit de pinda’s komt, zul je merken dat het echt pindakaas begint te worden.
  2. Zo gauw de substantie in je keukenmachine op pindakaas begint te lijken, voeg je zeezout naar smaak toe. Uiteraard kun je tussentijds even proeven of de pindakaas al op smaak is en eventueel nog een beetje zout toevoegen. Proef wel elke keer met een schone lepel, zodat je de pindakaas niet vervuilt.
  3. Wil je de pindakaas nog iets smeuïger hebben, dan kun je eventueel nog een klein scheutje arachideolie toevoegen. Hoeft niet, mag wel.
  4. Schep de zelfgemaakte pindakaas in een steriele glazen pot en bewaar deze op kamertemperatuur maximaal 1,5 week.

 

Eet smakelijk!

 

Variatietips:

  • Voeg eens een halve theelepel (of meer) sambal toe voor een pittig potje pindakaas.
  • Snijd een handje pinda’s heel fijn en voeg na het fijnmalen toe voor pindakaas met een bite.
  • Voeg een lepeltje honing toe aan de pindakaas voor een zoetere variant.

Leukste overdekte markten in Nederland

Het is nog best koud, nat en onvoorspelbaar buiten. Dat is ook niet zo gek; het is tenslotte nog hartje winter. We moeten er nou eenmaal even doorheen. Nu zijn er natuurlijk genoeg bikkels die alsnog onbevreesd hun favoriete markt op gaan tijdens het onstuimige weer. Maar voor de iets grotere koukleumen zijn er gelukkig ook alternatieven. Er zijn regelmatig overdekte markten te vinden op verschillende plaatsen in Nederland. Heb je dus nog even geen zin om uitgebreid op jouw favoriete markt rond te lopen in de regen? We hebben een paar overdekte markten voor je op een rijtje gezet.

Vrije Markt in Tiel

Deze grote overdekte markt vind je al sinds 1997 in de oude veilinghallen in Tiel. Ze zijn iedere woensdag en zondag geopend. Er hangt een lekker marktsfeertje en vele ondernemers staan er al jaren. Ook aan eettentjes ontbreekt het hier niet. Je betaalt een toegangsprijs van € 2,50. Kinderen t/m 11 jaar mogen gratis naar binnen.

De Bazaar in Beverwijk

Hier vind je naast verse producten ook kleding, cosmetica, sieraden en andere koopjes. Je bent hier dus wel even zoet. Trek gekregen? Dan kun je ook lekker vertoeven in de foodhallen. Elk zaterdag en zondag geopend van 9:30 tot 19:00.

Local Goods Weekend markt Amsterdam

Twee keer per maand vind je in de foodhallen lokale Amsterdamse producten. Loop rond op zoek naar leuke hebbedingetjes of verse zelfgemaakte worst, chocola, thee of bier. Extra leuk; vaak hangt er ook nog een thema aan de markt.

De Markthallen Rotterdam

Ook in Rotterdam vind je een overdekte foodmarkt. Voor de typische gezellig marktsfeer is deze echter niet de beste keuze. Houd je van architectuur? Dan is het wel een goede! Het is een grote markt in een gigantisch gebouw. Je vindt er in elk geval genoeg etenswaren, al staan ook de populaire merken ertussen. De sfeer is dus een beetje anders, maar het is zeker een bezoekje waard.

De Utrechtse Bazaar

Deze lekker centraal gelegen overdekte markt heeft wel honderden kraampjes. Hier ben je dus niet zomaar even doorheen. Naast verse etenswaren kun je hier ook terecht voor speelgoed, kleding, fietsen, tweedehands spullen en nog veel meer. Het leuke aan deze markt is haar heerlijk diverse karakter waarin verschillende culturen samen komen. De Utrechtse Bazaar is elk weekend geopend. Om binnen te komen betaal je € 3,50. Kinderen t/m 12 jaar kunnen gratis naar binnen.

 

Valentijnsactie markten Almere 2018

Wil je jouw Valentijn extra verrassen deze Valentijnsdag? Verwen hem of haar eens met wat culinaire hoogstandjes. Cupido helpt je een handje en geeft dit jaar 4 overheerlijk gevulde manden weg, met de beste producten van de markt in Almere.

Ga je voor een romantisch ontbijtje op bed? Of misschien organiseer je liever een avondje met een kaasplank en drankje, of een borrelplank met nootjes. Of pak helemaal uit en kook een romantisch diner voor twee. Aan elk type romanticus is gedacht. Jij regelt de kaarsjes, wij regelen de rest!

Hoe het werkt
Hoe maak je kans op zo’n leuke mand? Like de Facebookpagina van Uw Marktspecialist Almere en tag jouw Valentijn. Zorg dat je dit voor woensdag 7 februari gedaan hebt. Op die dag kiest Cupido de winnaars willekeurig uit en maken we ze bekend.

Uitreiking
Op zaterdag 10 februari kunnen de winnaars hun mand op komen halen op de markt in Almere Stad. Zo is er nog genoeg tijd voor de nodige voorbereiding van het ontbijtje, romantisch avondje of diner!

Ben je benieuwd wat er zoal in de mand te vinden zal zijn? Bekijk hieronder welke marktkramen allemaal deelnemen:
De Enkhuizer Notenkraam
De Enkhuizer worstenkraam
Kaashandel Peters
Van Enk Cards
Smullende Steven
Robin en Kees, fruit en groente
AGTS / Alleen Goede Telefoon Spullen
vaneckbeenmode.nl
Daalder kaas Guido van der Burg
Sander van Riet’s aardappelhandel
De Worstkoning
Visspecialist R Koelewijn
Marktslager Party-, Cateringservice Eddy Wernsen

Onze markten Almere:

Woensdagmarkt Almere Stad
Donderdagmarkt Almere Buiten
Vrijdagmarkt Almere Haven
Zaterdagmarkt Almere Stad

Nationale pindakaasdag 2018

Het is vandaag een speciale dag. Nationale pindakaasdag wel te verstaan! Dat kunnen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. We eten er in Nederland namelijk bakken van. Maar vooral in de Verenigde Staten is peanut butter een populair product. Maar waarom noemen wij het pindakaas in plaats van pindaboter? En hoe gezond is het nou eigenlijk?

In 1948 kwam pindakaas in Nederland op de markt, genaamd peanut butter. Hier mochten we echter geen pindaboter van maken. Dit omdat roomboter het recht had op de term ‘boter’ om verwarring met margarine te voorkomen. Er zat dus niets anders op dan wat anders verzinnen. En wij Nederlanders zijn natuurlijk gek op kaas, ook als het om pinda’s gaat. Vooral op brood is het een populaire keuze. Maar hoe (on)gezond zijn we dan eigenlijk echt bezig? We weten dat pinda’s niet per se ongezond zijn toch?
Klopt! Als de pindakaas dus voornamelijk uit gemalen pinda’s bestaat zit je al snel goed. Het eten van ongezouten noten zoals pinda’s verlaagt je cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Aan veel soorten pindakaas wordt helaas veel zout en suiker toegevoegd, wat de gezondheidseffecten een beetje naar beneden haalt.

Gelukkig hebben we tegenwoordig ook 100% pinda pindakaas die veruit het gezondst is. En hoewel gezond niet altijd lekker betekent, kunnen we in dit geval zeggen van wel. Probeer maar eens de versgemaakte pindakaas van De Enkhuizer Notenkraam op jouw favoriete markt. Echte pindakaas zoals het vroeger was. Deze is gemaakt van vers gebrande pinda’s en vliespinda’s met een klein scheutje arachide olie. Verder zijn er geen vetten, geurstoffen, smaakstoffen of suikers toegevoegd. Wel heb je nog de keuze uit zout of geen zout. Gezond of extra gezond dus. Waar ga jij voor?

Tip – Sonsbeekmarkt in Arnhem

Wil je naast jouw favoriete markt ook wat inspiratie opdoen met andere verse streekmarkten? Daarvoor hoef je niet ver te zoeken. Wist je dat er ook markten zijn met een beetje extra’s? De Sonsbeekmarkt in Arnhem heeft bijvoorbeeld ook theater, naast de gebruikelijke verse producten die je op de markt vindt. Hartstikke leuk voor een dagje uit!

Het is een vrolijk, creatief en gedurfd maandelijks feest met mobiele keukens en kleurrijke kramen. De focus ligt op pure voeding uit de streek. Perfect dus voor je eerlijke en gezonde marktinkopen of wat broodnodige inspiratie. Haal er bijvoorbeeld zelfgemaakte jam, gemaakt door kleine ondernemers met producten uit de streek rondom Arnhem. Maar ook de imker laat je met plezier al de geheimen van het vak zien. Een markt met een nog even wat persoonlijker sfeertje dus!
Ook is er dus elke maand  een programma met straattheater, muziek, natuurbeleving en workshops. Leuk voor jou, én voor de kinderen!

In het voorjaar gaan ze weer van start – 1e zondag van de maand. Bekijk de programmering en precieze data op de website van de Sonsbeekmarkt Arnhem.

Lees er meer over op: http://sonsbeekmarkt.nl/

Mosterdsoep met prei en spekjes

Een heerlijk verwarmende soep, waar je naar hartenlust mee kunt variëren. Serveer hem in de winter als voorgerecht en in de zomer als hoofdgerecht met knapperige stukken brood erbij. Succes gegarandeerd!

Aantal personen: 4
Soort gerecht: voorgerecht
Bereidingstijd: 25-30 minuten

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 1 liter groentebouillon
  • 4 flinke eetlepels gladde, milde mosterd
  • 125 ml room + extra voor garneren
  • 1 prei, in halve ringetjes
  • 125 gram spekreepjes

Bereiding

  1. Zet een pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Doe de halve ringetjes prei hierin en blancheer ze in 2 tot 3 minuten. Giet de prei af en spoel even met koud water. Zet opzij.
  2. Bak de spekreepjes in een koekenpan zonder vet bruin en knapperig. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord met een velletje keukenpapier erop. Zet opzij.
  3. Zet een ruime kookpan op middelhoog vuur en smelt hierin de boter. Voeg de bloem toe en roer goed door met een houten lepel. Zet het vuur laag en laat dit mengsel 10 minuten garen, terwijl je regelmatig roert.
  4. Voeg de groentebouillon toe en roer met een garde door totdat je een glad mengsel hebt. Breng aan de kook en voeg dan de mosterd toe. Roer ook dit goed door tot alle mosterd is opgenomen.
  5. Schenk als laatste de room bij de soep en meng ook dit goed er doorheen. Haal de pan van het vuur.
  6. Neem vier diepe borden of kommen en verdeel de geblancheerde prei hierover. Verdeel dan de soep over de 4 borden. Schenk ongeveer een halve eetlepel room in een cirkel over de soep en leg de spekreepjes in het midden.

Eet smakelijk!

Variatietip: voor een vleesloze variant kun je de spekreepjes vervangen voor vegetarische spekjes of je laat ze gewoon helemaal achterwege

De do’s en don’ts van een goede smoothie

Januari is voor velen de maand van het lekkere gezond eten of de start van een nieuwe afvalpoging. Maar laten we eerlijk zijn, het is ook winter. Het is dus helemaal niet zo gek dat je af en toe (of vaak) heel veel trek hebt. Je hebt het nou eenmaal wat vaker koud. Wel goed blijven eten dus! Wat is nou een gezond en vullend ontbijt of lunch? Een smoothie is een hele goede kanshebber! Het is hartstikke makkelijk en je kunt er meerdere gezonde ingrediënten tegelijk in verwerken. Maar pas wel op voor een paar klassieke smoothie-fouten. De grootste fout die je namelijk kunt maken is denken dat alle smoothies gezond zijn. Lees daarom eerst even onze do’s en don’ts voordat je straks een bom ongezondheid naar binnen slurpt.

 Do’s

  • Gebruik alleen vers fruit. Vers ingevroren fruit kan natuurlijk ook. Maar ‘vers’ is toch echt het sleutelwoord. Fruit uit bijvoorbeeld blik is gewoon een stuk ongezonder en daar is vaak veel suiker aan toegevoegd.
  • Voeg ook groenten toe aan je smoothie. Bijvoorbeeld spinazie, boerenkool, wortel of rode biet. Dit maakt je smoothie extra gezond en het vult lekker zonder dat je veel calorieën toevoegt.
  • Gebruik magere yoghurt of magere kwark in je smoothie. Hierdoor houd je dat verzadigde gevoel langer vast. Het zorgt ook voor wat meer body in je smoothie.
  • Ook heel lekker om toe te voegen: havermout, brinta, lijnzaad, chiazaad of andere zaden en pitten. Het is super gezond en zorgt voor een extra lekkere bite!

Don’ts

  • We noemden hem hierboven al. Ga er niet blind vanuit dat alle smoothies gezond zijn. Let dus op als je er eentje bestelt ergens. Begrijp ons niet verkeerd, het kan een heerlijke smoothie zijn, maar als je echt voor gezond wilt gaan is het soms even oppassen geblazen of ze er geen bakken suiker in gooien.
  • Gebruik niet teveel vruchtensappen. Hoewel ze een lekkere frisse toevoeging zijn, bevatten ze vaak veel suiker. Niks mis mee, maar wel als je er hele pakken sap door je smoothie begint te gooien. Dat zal op een gegeven moment meer kwaad dan goed doen.
  • Probeer zo min mogelijk (of helemaal geen) suiker, honing of andere zoetstoffen toe te voegen. Dit is vaak niet echt nodig omdat fruit van zichzelf al lekker zoet smaakt.
  • Doe rustig aan met zaden en pitten. Hoeveel gezonde vetten ze ook bevatten, er zitten ook veel calorieën in waardoor je zo opeens veel meer energie binnen kan krijgen dan nodig. Houd het dus bij 1 of 2 eetlepels zaden en pitten.

Superfoods

Ga je ook gezond het nieuwe jaar in? Super! En over super gesproken, superfoods zijn een goede basis voor een gezonde maaltijd. Of je het nou over ontbijt, lunch, diner of tussendoortje hebt. Je kunt ze op vele verschillende manieren toepassen. En wat vind je dan zoals op jouw favoriete markt? We hebben hieronder de lekkerste superfoods – en hun gezondheidsvoordelen – voor je op een rijtje gezet.

Goji bessen
Een redelijk bekende onder de superfoods! Goji bessen zijn lekker in yoghurt of salades. Of je kunt ze wellen in water om er thee van te maken. Ze bevatten veel antioxidanten en vitamine C. Ook vind je er vitamine B1, B2, B6 en E. Maar we zijn nog niet klaar. Ze zitten namelijk ook nog vol zink, ijzer, koper, calcium, magnesium, fosfor en geranium. Een lekker lang lijstje voordelen dus!

Cacao Nibs
Cacao Nibs komen uit gepelde gemalen cacaobonen en hebben een sterke intense chocoladesmaak. Heerlijk in kwark, yoghurt en smoothies. In rauwe cacao zit een gigantische concentratie antioxidanten. Zelfs zeven keer groter dan in bewerkte chocola.

Chia zaad
Meng Chia zaad door yoghurt of in een smoothie. Week het van tevoren wel altijd even in water. Chia zaad bevat een zeer hoog omega-3 gehalte, antioxidanten, aminozuren, calcium, ijzer en foliumzuur. Nog een extra voordeel, het is vrij van allergenen en geeft een enorme energieboost.

Hennepzaad
Hennepzaad is met zijn heerlijke nootachtige smaak goed te combineren in een hoop soorten gerechten. Het heeft veel gezondheidsvoordelen. Hennepzaad bevat vooral veel verteerbare eiwitten, wat heel belangrijk is voor vooral sporters, kinderen, zwangere vrouwen en vegetariërs. Ook voor je dagelijkse portie vezels is Hennepzaad een goede aanvulling.

Moerbei bessen
Moerbei bessen zijn heerlijk zoet en dus ideaal voor een zoete toevoeging aan gerechten of smoothies. Daarnaast zijn ze rijk aan ijzer, vitamine C, calcium en vezels. Ben je nog niet bekend met deze zoete lekkernij? Proberen dan maar!

Gemengde ontbijtgranen
Of probeer eens een van de gemengde ontbijtgranen inclusief jouw favoriete soort bes of zaad. Gezond, divers én lekker! Wat voor ongezonds je dan ook eet gedurende de dag, je ontbijt is dan in elk geval wel gezond geweest.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen